Les ekspertens tips for å unngå kleine situasjoner:

Føler du ubehag ved å treffe noen du halvveis kjenner på butikken?

Fortvil ikke, du er ikke alene. Her kan du lese ekspertenes råd om hvordan man kan håndtere situasjonen.

PÅ BUTIKKEN: Prøver du å unngå øyekontakt når du treffer noen du halvveis kjenner på butikken? Du er ikke alene. FOTO: Ronald Johansen 

kultur

Du er på butikken og fyller handlevogna med alt din sofaklare kropp begjærer. Da får du øye på noen du er på hils med, kanskje en du spilte fotball med som miniputt, en tidligere kollega, eller en du delte din livshistorie med ved en engangshendelse i de sene nattetimer på byen.

Du prøver å unngå blikkontakt, men det er uunngåelig. Øyner møtes, du sender et smil og et nikk med påtatt overmot og hører deg selv ytre et «hei» med et merkelig toneleie. Du vet at resten av handleturen vil bli en kamp for dere begge om å unngå hverandre, og at dere mest sannsynlig ikke vil lykkes.

Er dette i tillegg en dag hvor kosmos er leken, vil dere, etter å ha sagt «hei» for tredje gang, havne i den samme betalingskøen. Du tenker at du aldri har følt et større ubehag, at du er en dårlig person. Hva er galt med deg?

– Uklar sosial situasjon

I denne sammenhengen kan ekspertisen trøste deg med at du faktisk oppfører deg helt normalt.

– Grunnen til at man kjenner et visst ubehag er at man befinner seg i en uklar sosial situasjon. Man kan ikke forberede seg på hvem man treffer i butikken. Kanskje føler man seg forpliktet til å si noen ord og ikke kommer på noe, eller man er usikker på om den andre kjenner en igjen. Da er det helt normalt å føle seg usikker. Jeg vet ikke om det er gjort noe forskning på akkurat dette fenomenet, men jeg vil tro at dette er en situasjon de aller fleste, inkludert meg selv, kan kjenne seg igjen i, sier doktor i sosialpsykologi ved UiT, Kjærsti Thorsteinsen.

DOKTOR I SOSIALPSYKOLOGI: Kjærsti Thorsteinsen er doktor i sosialpsykologi ved UiT, og mener grunnen for at man føler et ubehag er at man befinner seg i en uklar situasjon. FOTO: Bjørn-Kåre Iversen, UiT 

 

Her er ekspertens råd:

1. Vedkjenn at situasjonen føles rar, spesielt hvis dere møtes flere ganger etter hverandre.

2. Det holder å si «hei» en gang.

3. Det kan ha en avvæpnende effekt å si noe som «se, der er du igjen».

4. Tenk at den andre sikkert føler på det samme ubehaget som deg.

5. For å unngå at situasjonen blir enda mer uklar, burde du raskt bestemme deg om du ønsker å slå av en prat eller ikke. Vis dette tydelig, men hyggelig, med kroppsspråket.

6. Hvis dette er et tilbakevendende problem, kan du legge en strategi på hva du skal si og gjøre neste gang.

7. Dette er en sosial situasjon man kan prøve å snu til noe positivt. Man kan lære mye om seg selv gjennom slike situasjoner.

8. Man kan trene seg opp til å bli flink på det meste – utfordre deg selv i å forsøke å skape en meningsfylt samtale.

9. Det kan være nyttig å åpne seg iblant. Studier viser at selv små sosiale interaksjoner med fremmede kan gi overraskende belønnende effekt for lykken og livskvaliteten.