Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.

«PULLED SVINEKNOKE»: Røkt svineknoke som først er kokt i halvannen time før den er ovnsbakt på l av varme i over fem timer. Kjøttet er så mørt at du kan rive det i filler med gaffel. Vi serverer kjøttet sammen med potetmos krydret med god sennep, en nokså skarp surkål og syltet sølvløk. Kjempedigg! Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Jeg lot meg friste. Butikken var full av svinekammer, svineknoker, svinenakker og skinker. Både røkte, salte og ferske.

ØL: Kjøttet kokes i halvannen time i 50/50 øl og kraft. 

Høsten var også kommet for alvor, og fjellskråningen utenfor hjemmet hadde blitt mer gul enn grønn.

Hva passet da bedre enn å «rømme» til verdens kanskje fremste høstfest der svinekjøtt i alle slags former er en av hovedrolleinnehaverne sammen med bayersk øl – Oktoberfest!

Mør og saftig svineknoke

1 svineknoke til to pers

1–2 gule løk

5 laurbærblad

15 pepperkorn

5 dl øl

5 dl kraftig kjøttkraft

Salt, pepper, karvefrø

Start med å skjære løk i tynne skiver. Legg disse i bunnen av en kjele med god plass. Strø over pepperkorn og legg i laurbærblader. Plasser svineknokene – enten røkte eller salte, går like bra med begge deler – oppå løken.

LØKSENG: Svineknoken får ligge på en seng av finskåret løk, pepperkorn og laurbærblad. 

Hell på øl og kjøttkraft slik at det så vidt dekker kjøttet.

Kok opp, skum vekk det verste «grumset» som flyter opp, sett på lokk og senk varmen på plata. La småkoke i 90 minutter.

Legg en rist i en ildfast form. Ta kjelen av plata, løft over kjøttet til risten, øs løken rundt – og hell et par desiliter av kokekrafta under kjøttet.

Skjær snitt i svoren og strø over salt, kvernet sort pepper og rikelig med karvefrø.

Sett inn formen i steikeovnen på 125 grader, sett timeren på fem timer – og finn på noe annet å gjøre i noen timer.

Sennepsmos

500 g kokefaste poteter

75 g smør

1 dl helmelk

30 g parmesanost

1–2 store ss med god sennep

Salt, pepper

Skrell og kok potetene i lettsaltet vann. Bruk en potetsort som ikke er altfor melen.

Knus potetene, smelt inn smøret og osten, og visp inn melka. Mosen skal være nokså tjukk.

Krydre mosen med sennep etter smak, salt og pepper.

KARVE: Når de kokte svineknokene skal stekes i ovnen,blir de krydret med salt, pepper og rikelig med karvefrø. 

Kraftig skysaus

5–6 dl kokekraft fra kjøttet

1 ss hvetemel

1 ss vann

Sil krafta fra kjøttkokingen og hell over i en kasserolle. Kok ned krafta til en tredjedel før du rører inn melet som du har løst opp i vann. La sausen bli tjukk.

Server «revet» svinekjøtt med sennepsmosen, surkål, sølvløk, saus og godt øl.

Vel bekomme!