Ukas matspalte:

Hjemmelaget tagliatelle med tørket steinsopp

Noen ganger vil du ha noe som er enkelt, men likevel smaker himmelsk. Da er denne oppskriften perfekt.
kultur

Nå skal ikke jeg være påståelig å si at det er kjempelett å lage din egen pasta, men når du har laget din egen spagetti, tagliatelle, lasagna, linguine eller farfalle noen ganger, er det ingen vei tilbake til de tørkede variantene du finner på super’n ...

Denne uka lager vi hjemmelaget tagliatelle, som vi serverer med nydelig tørket steinsopp som jeg plukket i fjor.

I sausen har vi også zucchini og hvitløk. Det er få ingredienser, men store smaker.

Tagliatelle

  • 125 g hvetemel, tipo 00
  • 125 g semolinamel
  • 3 egg
  • 1 eggeplomme
  • (Ev. litt vann)

Bland melet og lag en «vulkan». Knekk egg/eggeplomme inn i denne og rør rundt med en gaffel til det begynner å ligne en deig.

Kna til alt melet er absorbert av eggene. Deigen skal være smidig, men nokså hard. Er den for hard – noe som kan vises ved at den sprekker mens du knar – kan du fukte den med litt vann.

Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskap i en halvtime til time.

Bruk kjevle eller pastamaskin til å lage rundt én millimeter tykke. Skjær disse i strimler på 2–3 mm med kniv eller maskin. Legg til side og strø over semolinamel slik at pastaen ikke tørker.

  • 150 g tørket steinsopp
  • 1/2 squash – gul eller grønn
  • 2 fedd hvitløk
  • 25 g revet parmesanost
  • 1/2 glass tørr hvitvin
  • 1,5 dl «soppkraft»
  • 1 dl kokevann fra pastaen

Legg den tørkede toppen i en skål.

Er soppen stor kan du knuse de største bitene.

Kok opp 1,5 dl vann og hell over soppen. Du kan legge et tefat oppå dersom soppen flyter opp og ikke dekkes av vann. La stå i 15 minutter. Sil av vannet i en kopp (men ikke slå bort vannet!).

Skjær soppen i mindre biter, del squashen på langs i fire biter – som du skjærer i tynne skiver. Knus hvitløk.

Fres sopp, squash og hvitløk i litt olivenolje. Når soppen er tørr og squashen har fått farge, heller du over vin som du også lar koke inn.

Løft over pasta som du har kokt i tre-fire minutter i godt saltet vann i sopp-panna, hell på soppkraft og øs på litt kokevann fra pastagryta.

Rør godt rundt – og server når sausen begynner å kreme seg.

Strø over revet parmesan.

Buon appetito!