Ukens matspalte:

Endelig er det tid for fårikål

Fårikål kan man bare lage på en måte, sier du kanskje. Feil, sier jeg. Det finnes mengder med lekre oppskrifter på Norges nasjonalrett.

NASJONALRETT: Norges nasjonalrett fårikål spises til den store gullmedaljen hver høst. I denne oppskriften bruker vi litt andre metoder enn den tradisjonelle «putt-alt-i-gryta-og-glem-den-i-tre-timer ...». Resultatet er imidlertid deilig. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Helt siden "Nitimen" i NRK kåret fårikål til den mest norske matretten som tenkes kan på 70-tallet, har høstdelikatessen hatt en selvskreven plass på det norske middagsbordet.

Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt og egg fra noen år tilbake viser at nordmenn spiser cirka seks kilo lammekjøtt per år – og omtrent halvparten går til fårikål om høsten.


Ukens matspalte

Sprø og velsmakende lammekarré med lun ratatouille

Årets første lammekjøtt er nå tilgjengelig i butikkene – noe vi feirer med å servere en fransk-italiensk oppskrift for det kanskje edleste stykket på lammet – karréen.


Fårikålen har til og med fått en egen dag – den «Nasjonale Fårikåldagen» den siste torsdagen i september.

HØSTING: På høsten får vi både ferske gulrøtter, poteter og hodekål. 

Mange sverger til den «klassiske» måten å lage fårikål på, der man legger oppkuttet kål, lammekjøtt, pepperkorn og vann i en stor kjele – og lar alt sammen koke i to-tre timer.

Jeg mener det som oftest er å ødelegge gode råvarer – kålen blir kokt til ei mørje, og kjøttet blir vassent og slintrete.

Min metode er ikke veldig annerledes, men med noen få og enkle grep kan man løfte nasjonalretten til helt nye høyder.

Og fortvil ikke – middagen er fortsatt full av god lammekjøttsmak, kål og kraft.

Fårikål kokt i mørkt øl

300–400 g lammekjøtt per pers

300 g hodekål per pers

2 gulrøtter per pers

(2 ekstra gulrøtter til koking)

2–3 bokser bayerøl

5–6 dl mørk kjøttkraft

3–4 laurbærblader

15 pepperkorn

1 bunt fersk oregano

2–3 ss salt

1 ts sukker

1 dl matfløte

Hvetemel

LAGVIS: Delvis kokt kjøtt, kål og gulrøtter legges lagvis i en stor gryte. Hell over kokekraft og ev. litt mer øl og kok videre. 

Start med å legge alt kjøtt lagvis i en stor gryte. (Om du vil ha ekstra god kjøttsmak så bruner du kjøttstykkene lett før du legger dem i kokegryta).

Strø salt mellom hvert lag. La kjøttet hvile i en halvtimes tid – det er ikke farlig at saltet trekker ut litt væske, ettersom kjøttet skal kokes blir det derfor ikke tørt og det holder sammen bedre.

Hell på øl og lammekraft slik at væsken dekker kjøttet. Legg i laurbær, oregano og pepperkorn. Kok opp, skum vekk grums og urenheter godt og la trekke på lav varme i en time og et kvarter.


Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.


Ta opp kjøttet med hullsleiv og vask det (du leste rett) i et dørslag slik at du fjerner det siste av grums og beinrester.

Sil kokekrafta over i en annen gryte.

Vask fårikålgryta slik at du får vekk alle rester og skum etter kjøttkokingen.

KRAFTIG ØL: Kjøtt, krydder og et par gulrøtter får koke i litt over en time i bayerøl og kjøttkraft. Kjøttet blir svært smaksrikt og godt. 

Legg vekselvis i hodekål i båter, lammekjøtt og gulrøtter. Strø over enda litt mer salt før du slår på den silte kokekrafta.

Kok opp på nytt og la trekke under lokk i cirka 45 minutter – eller til kålen er myk og kjøttet slipper fra beinene.

Øs opp kjøtt og grønnsaker og legg alt sammen forsiktig over i en ildfast form som du setter til side.

Sil kokekrafta over i en sauskasserolle og kok opp. La krafta koke helt til kun 1/5 del gjenstår.

INN I OVNEN: Når kjøtt, kål og gulrøtter er ferdigkokt legger du det hele over i en ildfast form, strør over litt farinsukker og skjerper det i steikeovnen. 

Mot slutten av koketiden for kraftsausen så strør du over litt farin på kjøttet og grønnsakene, og setter inn formen i ovnen på 200 grader i 10–12 minutter.

Kok poteter i lettsaltet vann.

Rør ut litt hvetemel i et par spiseskjeer med kald fløte. Rør godt slik at det ikke dannes klumper.

Hell jevningen over i den reduserte kokekrafta og la denne tjukne. Spe med det siste av fløten og la sausen få ønsket konsistens.


Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.


Server kjøtt, kål, gulrøtter og poteter på en varm tallerken og risle over rikelig med den kraftige sausen.

En fårikål som det vil gå gjetord om, garantert!

I glassene passer det svært godt med samme type bayerøl som du har brukt til koking.

Vel bekomme!