Ordkalottens og iTromsøs novellekonkurranse: Nå har juryen kåret åtte finalister

I samarbeid med iTromsø arrangerer litteratur- festivalen Ordkalotten «nordnorsk mesterskap i novelleskriving» med 50.000 kroner i premie-potten. Nå er finalistene klare.

JURYMØTE: Her arbeider juryen med å velge ut de åtte novellefinalistene som skal gå videre i konkurransen om 50.000 kroner. Ordkalotten-leder Ingvild Solstad-Nøis leser høyt fra ett av bidragene, mens iTromsø-journalist og forfatter Frank Lande og litteraturformidler Lene Kjølaas følger med.   Foto: Privat

Vi har forsøkt å velge litt variert. Det er en bredde i stil og tematikk blant finalistene, fra den klassiske fortellende prosaen til en veldig slank tekst som er en novelle på kun én setning.

Ingvild Solstad-Nøis, leder i Ordkalotten
kultur

– Vi vil presentere finalistene i iTromsø i løpet av starten av oktober. Da vil leserne få mulighet til å stemme på sine favoritter, sier Ingvild Solstad-Nøis, leder i Ordkalotten.


Drar i gang nordnorsk novellekonkurranse med 50.000 kroner i premie

I forbindelse med at litteraturfestivalen Ordkalotten feirer 20-årsjubileum, starter de det som sannsynligvis blir Norges største novellekonkurranse – NovelleCup – i samarbeid med iTromsø.


– Myer mer enn forventet

Konkurransen ble satt i gang for å markere 20-årsjubileet til festivalen. Både nye og etablerte forfattere har kunnet delta, men hver deltaker har kun kunnet sende inn en novelle.

I alt har juryen, som består av Solstad-Nøis, iTromsø-journalist og forfatter Frank Lande og litteraturformidler Lene Kjølaas fra Tromsø bibliotek, fått inn 152 bidrag.

– Det var mye mer enn forventet. Jeg så for meg at vi ville få inn rundt 50 noveller, forteller Solstad-Nøis.

Krigen, demens og begravelser

Bidragene kom fra både profesjonelle forfattere og fra helt ukjente og ferske debutanter. Aldersspennet på deltakerne strekker seg fra 10 til 74 år.

– Det som er veldig tydelig, er at ønsket om å skrive er stort, sier Ordkalotten-sjefen.

Lene Kjølaas forteller at det er bred og variert tematikk i bidragene, men at noen ting går igjen:

– Det er en del som skriver om krigen og flere som skriver om å ha demente foreldre, legger hun til.

– I tillegg er det en del som tar utgangspunkt i en begravelse, skyter Frank Lande inn.

Novelle på én setning

Av de 152 bidragene, har juryen nå kommet fram til åtte finalister.

– Det var veldig mange noveller som hadde noe fint ved seg, som forfatterne gjerne skulle knadd videre på, men som ikke kom helt i mål her. Min klare oppfordring til deltakerne, er at de virkelig bør fortsette å skrive, selv om de ikke ender opp som finalister i konkurransen, sier Solstad-Nøis.

– Ja, det var veldig mye bra. Det var vanskelig trekke ut finalistene, kommenterer Kjølaas.

Hun forteller at juryen hadde ulik oppfatning av hvilke noveller som skulle gå videre.

– Vi var enige om fire av tekstene, men deretter ble det vanskelig, kommenterer Lande.

– Kan dere si noe om de åtte som kom seg gjennom nåløyet?

– Vi har forsøkt å velge litt variert. Det er en bredde i stil og tematikk blant finalistene, fra den klassiske fortellende prosaen til en veldig slank tekst som er en novelle på kun én setning, svarer Solstad-Nøis.