Ukas vinanbefalinger:

Regner 5-ere og 6-ere over rimelige varianter

Vår vinanmelder har testet en rekke viner og har flere anbefalinger å komme med.
kultur

Bløte tanniner

 • Nr. 39275
 • Georg Breuer Rouge Pinot Noir (rød)
 • Tyskland/Rheingau/2016/12 prosent
 • Kr. 214,90 (basis)
 • Terningkast: 6

Lokalt kalles druen Spätburgunder. Dagens eier, Theresa Breuer, går for å være en kultprodusent og mener at vinen gjør seg selv. Derfor er det ingen prosesser som påvirkes underveis. Kort sagt blir tiden tatt til hjelp – fra blomstring til ferdig vin.

Denne er ute i ny årgang og er ganske anvendelig i matveien. Klar rød – mot saftlignende. God duft med bærtoner – jordbær og bringebær – samt vanilje, krydder og urter. Også saftig i smaken. God frukt og mer krydder. Bløte tanniner som gjør godt. Tørr og lang avslutning.

Plommer

 • Nr. 1705
 • Montecillo Crianza (rød)
 • Spania/Rioja/2015/13,5 prosent
 • Kr. 149,90 (basis)
 • Terningkast: 5

Tempranillo ispedd litt Garnacha og Graciano. Modnet to år på fat og flaske. Klar rød. Røde bær, plommer, krydder, gode fattoner, noe tobakk og frukt.

Ennå ung i smaksbildet som gjenskaper duften. Frisk med god fylde og noe garvestoff. Tørr i finish. Til vilt og lam. Solid femmer!

Moden frukt

 • Nr. 46122
 • Valpantena Amarone della Valpolicella (rød)
 • Italia/Veneto/2016/15 prosent
 • Kr. 234,90 (basis)
 • Terningkast: 5

Syv deler Corvina samt Corvinone og Rondinella – alt tørket før pressing. Fatmodnet. Dyp rød. Moden frukt, bær, lakris, steinfrukt, tørket frukt, krydder og gode fattoner. Lakris går igjen i en bløt, fyldig og krydret smak. Balansert hele veien. Litt bitter finish. Til kjøtt, gjerne vilt, og oster.

Gjærbakst

 • Nr. 19886
 • Pierre Berbais L'Osmose BdB Extra Brut (musserende)
 • Frankrike/Champagne/2014/12 prosent
 • Kr. 409,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Chardonnay-druer fra over 100 år gamle vinstokker. Mot strågul. Modne epler, noe sitrus, blomster, gjærbakst, mineraler og noe sødme. Moden frukt i smaken. Det varer. God fylde og deilig tørrhet. En anelse sjø(salt) i finish. Til fisk.

Tropisk

 • Nr. 103124
 • Wimmer-Czerny Fumberg Grüner Veltliner (hvit)
 • Østerrike/Niederösterreich/2018/12 prosent
 • Kr. 201,00 (basis)
 • Terningkast: 6

Endruevin som er gulgrønn. Åpner med moden frukt – tropiske, epler og sitrus – samt en del urter, blomster og mineraler. Det går igjen i en innbydende smak. Også en del krydder og mer floral. God friskhet og fylde. God lengde. Til hvitt kjøtt og sjømat.

Honning

 • Nr. 105336
 • Reyneke Organic Chenin Blanc (hvit)
 • Sør-Afrika/Stellenbosch/2018/13 prosent
 • Kr. 181,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Ny endruevin som følger opp tidligere årganger. Gulgrønn. Tropisk start med en deilig oppfølgning av sødme fra honning og sitrus. Også pære og gule epler. Det meste går igjen i en god, frisk smak. Balansert hele veien med ditto mineraler og tørrhet. Til lyst kjøtt.

Svart lakris

 • Nr. 10395
 • Garzón Tannat Reserva (rød)
 • Uruguay/2017/14,5 prosent
 • Kr. 174,90 (basis)
 • Terningkast: 6

Nyhet. Tannat-vin som har vært via fat og store eikeliggere. Mørk rød. Duft av mørke bær, krydder, svart lakris, noe fat og urter. Smaken er fyldig og frisk med en del tanniner. Også frukt som balanserer. Tørrer i en lang ettersmak. Til årets lam og vilt. Vil tåle en god del lagring.

Fruktpreg

 • Nr. 100957
 • Plaimont Le Faîte (hvit)
 • Frankrike/sørvest/2014/13,5 prosent
 • Kr. 272,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Omtrent likt med Gros Manseng, Petit Corbu og Petit Manseng. Sistnevnte vin er fatmodnet. Gul på farge. Godt, modent fruktpreg, blomster, sitrus, noe tropisk og mineraler på duft. Frisk smak med passe fylde og gode syrer. Mer frukt og noe sjø(salt) i avslutningen. God lengde. Til sjømat.

Vegetabilsk

 • Nr. 80944
 • Aotea by Seifried Nelson Sauvignon Blanc (hvit)
 • New Zealand/Nelson/2015/13,5 prosent
 • Kr. 249,90 (bestilling)
 • Terningkast: 5

Kun brukt Sauvignon Blanc. Gulgrønn. Litt vegetabilsk start med ditto mørke bær, stikkelsbær og grapefrukt. Mer stikkelsbær i en frisk og fyldig smak. Også noe sødme. God, tørr ettersmak. Alene eller til sjømat. Denne er redusert i pris og bør nytes nå.

Mot kompott

 • Nr. 105722
 • Audentia Reserva (rød)
 • Spania/Valencia/2014/13,5 prosent
 • Kr. 149,90 (bestilling)
 • Terningkast: 5

Likt med Tempranillo og Monastrell samt to deler Cabernet Sauvignon. Klar og rubinrød. Finner moden frukt – mot kompott – samt vanilje, en anelse tobakk/sedertre og pepper. Smaken er silkemyk med mer frukt, noe fylde og gode tanniner. God varighet. Til årets lam og oster.