Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.

DELIKAT: Brunet kålsuppe med nydelige lammefrikadeller - en skikkelig supersuppe for kalde høstdager. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Hodekål, lammekjøtt, god buljong og pepper. Det høres tilsynelatende ut som om vi skal lage fårikål, men denne gang ei.

Vi skal bruke - stort sett - de samme inngrediensene som i en fårikål, men vi skal lage en danske-svensk vri på det hele.

Brunet kålsuppe med lammefrikadeller er en klassisk suppe fra Sør-Sverige og Danmark, og er svært populær om høsten.

Sterk og søt på samme gang, og full av gode smaker som hører høsten til.

Kok gjerne en dobbel sats - den er like god dagen etter.


Ovnsbakt lammeskank, smørstekt rosenkål og puré av selleri

Denne uka skal vi ta tiden til hjelp for å lage en aldeles nydelig festmiddag av de billigste delene fra lammet.


Brunet kålsuppe

  • 1 kg hodekål
  • 1 stor gulrot
  • 3 ss smør eller fett
  • 1-2 ts mørk sirup
  • 2 laurbærblader
  • 8 hvitpepperkorn
  • 8 allehåndekorn
  • 1,5 liter god kjøttkraft
  • Salt

Fjern de ytterste bladene på hodekålen, del kålen i kvarter og skjær bort den innerste rotstammen.

HJERTEGODT: Kål er både nyttig og godt. Kokt kål er full av «umami». Til kålsuppen er det viktig å strimle den tynt. 

Strimle kålen så tynt du klarer - gjerne med en ostehøvel (eller kjøkkenmaskin).

Varm opp en tjukkbunnet gryte og fres kålen i omganger i smør til den har fått litt farge.

Løft opp den ferdigstekte kålen på en tallerken.


Høstmat for frosne:

Lun fisk- og skalldyrsuppe

Det har vært nattefrost ute allerede, og høsten er her for alvor. Da passer det veldig godt med en varmende suppe fra havet.


Når all kålen er frest legger du den tilbake i gryta og risler over sirup og rører rundt. Sirupen skal feste seg godt til kålen, og denne skal bli litt karamellisert.

Hell på buljong, og legg i krydder og salt.

Kok i cirka 35-40 minutter til kålen er helt myk.

Lammefrikadeller

  • 400 g lammekjøttdeig
  • 1 ss potetmel
  • 1 egg
  • 1 dl helmelk
  • Salt, pepper

Bland kjøttdeig med potetmel, egg og krydder. Hell på melka og rør godt rundt.

FRIKADELLER: Lammekjøttdeig, egg, melk, potetmel og krydder. Vanskeligere er det ikke å lage frikadeller. 

La hvile i 20 minutter før du begynner å lage boller av farsen på størrelse med valnøtter.

Legg forsiktig frikadellene ned i suppegryta. Bruk gjerne en skje til dette, det er viktig at de ikke går i stykker - da blir det bare søl av alt sammen.

KRAFTIG: Suppa får ekstra fylde om man bruker lys kjøtt- eller kyllingbuljong, men det funker også fint med kraft kokt på grønnsaker. 

La frikadellene syde sammen med suppa i 10-12 minutter.

Server den brunede kålsuppa i varme skåler. Strø eventuelt over litt finhakket persille, det gir både god smak og fin farge.


Ukas matspalte:

Oktoberfest i september med røkt svinekam, sennepsmos og surkål

Nest siste lørdag i september starter den legendariske Oktoberfest i München. Vi tyvstarter litt for å komme i stemning.


Et godt brød med god ost passer også veldig godt til suppa.

Vel bekomme!