Fikk booket verdenskjent dragartist til Arctic Pride: – Vi ønsket noe helt unikt, som du ikke kan oppleve hvor som helst

For første gang siden oppstarten har Tromsø Arctic Pride måtte klare seg uten en festivalsjef. De har likevel fått booket inn en internasjonalt anerkjent dragartist.

KLAR FOR TROMSØ: Artisten Shequida skal holde show under årets Arctic Pride. FOTO: Presse 

kultur

11.–16. november arrangeres Tromsø Arctic Pride for sjette gang.

Etter at uken har vært fylt med mye forskjellig, blant annet foredrag, boklansering, skeiv kveld på museet og dragbingo, går festivalens store fest av stabelen lørdag kveld etter paraden. Da er den amerikanske dragartisten Shequida det store trekkplasteret sammen med The Villbergs og DJ Margaret Berger på The Edge.

Shequida, som er artistnavnet til Gary Hall fra Jamaica, er en klassisk utdannet operasanger, låtskriver, sanger og komiker, i tillegg til å være dragartist.

– Vi ønsket å ha noe helt unikt, som du ikke kan oppleve hvor som helst. Shequida har jobbet med dette i 20 år og er svært anerkjent og en spennende artist, sier styreleder i Tromsø Arctic Pride, Øivind Ballovarre Østbø, til iTromsø.


Arctic Pride får kommunens kulturpris: - Årets viktigste bidrag til Tromsø som en raus, åpen og mangfoldig by

Hedersprisen, kultuprisen, kulturminneprisen, likestillingsprisen og idrettsprisen som kommunen deler ut hvert år ble overrakt under kommunestyrets møte onsdag.


Mer refleksjon

MANGFOLD OG REFLEKSJON: Styreleder i Tromsø Arctic Pride Øivind Balovarre Østbø forteller at de i år se bakover i tid for å markere viktigheten av pride. FOTO: Privat 

I tillegg mener Østbø at Shequida passer perfekt inn i årets programtema som er historie.

Bakgrunnen er at det i år er 50 år siden homofile og andre skeive protesterte mot trakassering fra politiet på utestedet Stonewall Inn i New York. Ifølge Pride-arrangørene regnes dette som starten på den moderne pride-bevegelsen.

– Shequida er født på Jamaica, men har sitt virke i New York og det passer tematisk godt inn i programmet, som vi ønsker å gi et lokalt og internasjonalt tilsnitt. Spesielt siden skeives rettigheter går i feil retning mange steder i Europa, for eksempel i Polen. Dette vil vi også sette søkelyset på i løpet av festivalen, sier Østbø.

Også i fjor gikk festivalen for en større internasjonal artist med Willam Belli, kjent fra «RuPaul's Drag Race».

– Årets hovedattraksjon er litt i samme gate, men med henne blir det nok litt mer refleksjon og tyngde. Hun gjør en blanding mellom standup og show, og er en god entertainer.


Prideparaden

– Fra gammelt av måtte vi holde oss skjult. Nå vil vi synes, og det med masse farger.

Dette sier bestevenninnene Ida Hansen (26) og Laila Nilsestuen (34). I anledning Tromsø Arctic Pride-festivalen har de denne helgen reist fra Finnsnes for å være med på det som skjer i Tromsø.


Ingen ny festivalsjef

I mars i år døde Stein Sebastian Fredriksen, festivalsjef og primus motor bak Tromsø Arctic Pride. Festivalen har ennå ikke funnet noen erstatter.

– Det har naturligvis lagt en del ekstra arbeid på programkomiteen og styret, men det ble for utfordrende å finne ny festivalsjef i år. Da vi jobbet med programmet, prøvde vi å tenke litt utenfor normen.


Fargerik minnestund for Stein Sebastian Fredriksen (1963-2019): – Han gjorde Tromsø til et tryggere og friere samfunn

Familie, venner, kolleger og samarbeidspartnere møttes onsdag for å minnes Arctic Pride-sjef Stein Sebastian Fredriksen (56).


Behov for pride

I fjor deltok 6.000 personer i paraden i Tromsø.

– Det var et tydelig eksempel på at det er mange her i byen som har lyst til å være med å feire mangfoldet, og at det er helt greit å ikke være innenfor den etablerte normen. Om vi får til like mange i år, blir jeg veldig fornøyd.– Tror du det er ekstra viktig med pride, siden det ikke er noen skeive uteplasser eller lignende i Tromsø?

– Ja, det er spesielt viktig i byer hvor miljøet ikke er så stort. Nå er det både pride i Harstad, Hammerfest og Nordreisa og Bygdepride på Skjervøy.

I motsetning til de fleste andre markeringer både i Norge og utlandet, arrangeres Tromsøs versjon av Pride i november og ikke i juni.

– Det er helt klart en fordel, og ikke en ulempe å ha det da. Vi er i det arktiske miljøet og ønsker at det skal være et arrangement som gir litt varme på de kalde vinterdagene, samtidig som det sprer ekstra mye farge i en mørk novemberuke. Vi vil ikke være en hvilken som helst pride, vi vil være en spesiell en.


Tromsø Arctic Pride og kirka:

Sto fram som homofil, fikk tilbud om helbredelse i posten

Domkirka deltar i Tromsø Arctic Pride med regnbueflagg, regnbuemesse og eget banner i Pride-paraden. Domprost Stig Lægdene mener kirka har mye å gjøre opp for når det gjelder dets forhold til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.