«Raggmunk», «råraka», «røsti» eller helt enkelt potetpannekake

Kjært barn har mange navn, noe som tyder på at retten vi serverer i ukas matspalte er en favoritt hos mange.

SKOGSARBEIDERMAT: «Raggmunker» eller «Rårakor» er klassisk svensk bondekost som har mettet mange opp gjennom årene. Det er en rett som er lett å tilberede i et fyrfat eller på en panne over åpen ild, så retten var populær blant skogsarbeidere og andre som arbeidet utendørs. Foto: Christer Pedersen 

kultur

Vi har laget mange retter med poteter i matspalten opp gjennom årene, og denne uka skal vi nok en gang spise mat laget av den anvendelige rotknollen.

Røsti har dere sikkert spist, den sveitsisk/østerrikske spesialiteten der man steker raspet potet sammen med ost.

I ukas matspalte skal vi lage en «fetter» av røsti, vi skal lage potetpannekake – eller som retten heter i Sverige: «raggmunk» eller «råraka».

Enkelt fortalt snakker vi om raspet potet som stekes sammen med tjukk pannekakerøre. To gode ting som blir fantastiske når vi kombinerer dem.

RIVENDE: Rasp potetene på et grovt rivejern. Jeg har brukt gulløye når jeg lager «Raggmunker», det er en potet som både er velsmakende og melen – og egner seg godt til denne rette. 

Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.


Råraka eller raggmunk

  • 800 g melne poteter
  • 2 dl hvetemel
  • 4 dl helmelk
  • 2 egg
  • Salt, pepper
  • Rikelig med smør
  • 400 g salt sideflesk
  • 300 g gulrøtter
  • Tyttebærsyltetøy

Skrell og rasp poteten på et grovt rivejern. Strø en teskje salt over potetene og la stå i fem minutter.

Legg raspet på en ren kjøkkenklut og press ut så mye væske du bare klarer. Jo tørrere potetene blir – jo bedre.

Knekk eggene i en bolle og visp inn noen spiseskjeer melk.

SKVIS: Det lettsaltede raspet presses i en kjøkkenklut slik at væsken presses ut. 

Rør inn hvetemelet godt slik at du unngår klumper – og hell på resten av melka. Strø på litt salt.

Smelt litt smør som du heller over i pannekakerøra og vent i ti minutter mens røra setter seg.

Bland potetrasp og pannekakerøre.


Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.


Varm en god og tjukkbunnet stekepanne godt, og klikk i en smørklatt.

Stek skiver av sideflesk i panna helt til de er gjennomstekte, er blitt sprø og har fått fin farge.

NB! Ikke skyll panna etter at du har stekt flesket, isteden har du i mer smør.

Øs opp «lapper» – dvs. cirka en dl røre – i stekepanna og stek på en side helt til røra stivner på overflaten. Da snur du kaka og steker videre.

GYLLENT: «Raggmunkene» stekes i fleskefett og smør til de er gylne og sprø. Det tar cirka fem minutter på hver side – det er viktig at potetraspet ikke er hardt. 

Du vil få plass med to-tre lapper av gangen i panna.

Når lappene er ferdigstekte (de skal være gylne og sprø og potetraspet skal være helt mykt) legger du dem på varm tallerken mens du steker opp resten av røra.

Skrell og rasp gulrøttene grovt.

Server «Raggmunkene» sammen med tyttebærsyltetøy, sideflesk og råkost av gulrøtter. Det passer også godt å blande litt revne epler i råkosten.

Vel bekomme!