Reiste til Zambia og lærte kvinner å sy. Resultatet ble solgt på julemarked søndag

Gørild Nikolaisen solgte håndlagede afrikanske vesker under søndagens julemarked på Kulta. Hun har selv trent opp de afrikanske syerskene.

LÆRTE FIRE AFRIKANSKE KVINNER Å SY: Gørild Nikolaisen solgte håndlagede afrikanske vesker under søndagens julemarked i Tromsdalen. Veskene kommer fra bedriften til datteren hennes, og hun har selv lært opp fire av de afrikanske ansatte i å sy. Foto: Tor Andre Markussen 

kultur

Søndag ettermiddag arrangerte hobbygruppa «Tind Tøtt´n» julemarked på Kulta i Tromsdalen. Ved ett av bordene satt Gørild Nikolaisen. Hun solgte håndlagede afrikanske vesker.

– Veskene kommer fra bedriften «Wayawaya» i Zambia i afrika. Datteren min, Iris Nikolaisen, eier bedriften, forteller Nikolaisen til iTromsø

Bedriften har ansatt ni afrikanske kvinner. Nikolaisen har selv lært opp fire av de ansatte i å sy.

– For fire år siden tok jeg permisjon i ett år og reiste til Zambia for å være frivillig i min datters bedrift. Der trente jeg opp fire av damene, og lærte dem å sy, sier Nikolaisen.


Denne duoen kommer rett fra moteuken i København for å ha lansering i Tromsø

Kine Yvonne Kjær og Iris Helèn Nikolaisen har laget veskekolleksjon inspirert av samiske og zambiske tradisjoner.


Håndsydde juletrær

Blant de mange bodene på julemarkedet hadde Karina Sleipnes et noe kreativt innslag. Hun solgte små håndsydde juletrær.

– Jeg liker å gjøre ting enkelt. Stoffet til juletrærne er kjøpt på loppemarked, og selv synes jeg slik gjenbruk er miljøvennlig, forteller Sleipnes.

HÅNDLAGET JULETRE: Karina Sleipnes viser fram et håndsydd juletre til Sondre Laurila under søndagens julemarked i Tromsdalen. Laurila syntes treet var veldig fantasifullt og kreativt. Han ønsket en skog av dem. Foto: Tor Andre Markussen 

Sondre Laurila kunne tenkt seg en hel skog av slike juletrær.

Tromsøkvinne har lyktes med å få afrikanske kvinner ut i arbeid

Iris Helén Nikolaisen (29) har lagt sjela si inn i organisasjonen WayaWaya i Zambia. Nylig kunne hun smykke seg med tittelen «Årets sosiale entreprenør».


– Juletreene er veldig fantasifull og kreativ. Selv kunne jeg tenkt meg en hel skog av disse, sier Laurila mens han ser på de håndsydde juletreene.

Strikking som terapi

Marianne Knudsen solgte diverse strikkeprodukter, som votter og vesker. På en av veskene sto det «Æ treng ikkje terapi, bare strikkinga mi».

STRIKKING SOM TERAPI: Marianne Knudsen har strikket i over 40 år, og mener strikking er en form for terapi. For henne har strikkingen vært nødvendig for å takle smertefull sykdom. Foto: Tor Andre Markussen 

– Hadde det ikke vært for strikkingen min så hadde jeg ikke overlevd. Jeg har slitt med meget smertefulle sykdommer, og for meg har strikking vært terapi. Derfor skrev jeg denne setningen på vesken, forteller Knudsen.

Julemarkedet til «Tind Tøtt´n» ble opprinnelig startet av en gjeng kreative kvinner for ni år siden. Rigmor Underhaug er en av damene som har vært med siden start.

FØRSTE GANG PÅ KULTA: Gjennom lørdag og søndag arrangerte hobbygruppa «Tind Tøtt´n» julemarked for første gang på Kulta i Tromsdalen. Her står Rigmor Underhaug (venstre) fra «Tind Tøtt´n» og leder Bente Reibo i Kulta. Foto: Tor Andre Markussen 

– I år er det første gang vi er på Kulta, og jeg må si at dette var et fint lokale. Vi trives godt, forteller Underhaug til iTromsø.

Fra Nord-Norge til Zambia

Iris Helen Nikolaisen (27) har sammen med to venninner startet opp organisasjonen WayaWaya i Zambia, og kan nå vinne prisen «Folkets gründer».


Leder Bente Reibo i Kulta stiller seg enig med Underhaug.

– Dette har gått virkelig bra, sier hun.