Offisiell åpning av Tromsø Arctic Pride: – Vi lover 5000 i paraden

Mandag kveld gikk den offisielle åpningen av Tromsø Arctic Pride av stabelen på Clarion Hotel The Edge.

VILLE HA FLERE ME: Jarle Heitmann lovde at enda flere skulle delta under årets Arctic Pride-parade som går av stabelen lørdag. 

kultur

Denne uken males byen i alle regnbuens farger i forbindelse med Tromsø Arctic Pride. Gjennom hele 35 arrangementer kan hele byens befolkning ta del i festivalen som feirer mangfoldet.


I dag starter Arctic Pride: – Vi har hatt store sko å fylle

Pride-feiringen startet mandag formiddag med flaggheising utenfor Rådhuset.


– Vi har jobbet i ett år for dette og gleder også til sette farge på byen, sier styreleder Øistein Ballovarre Østbø i Arctic Pride.

Synliggjøring av mangfold

Den offisielle åpningen ble gjort av fylkesvaraordfører Irene Dahl og det kunstneriske innslaget var det Tromsø Akademiske kvinnekor som sto for, med blant annet enn egen sang til Arctic Pride.

ÅPNET «FESTIVALEN»: Det var fylkesvaraordfører Irene Dahl som åpnet arrangementet. 

– Det er viktig og nødvendig med åpenhet og synliggjøring av mangfold i nord, sa Dahl under åpningen.

Fikk booket verdenskjent dragartist til Arctic Pride: – Vi ønsket noe helt unikt, som du ikke kan oppleve hvor som helst

For første gang siden oppstarten har Tromsø Arctic Pride måtte klare seg uten en festivalsjef. De har likevel fått booket inn en internasjonalt anerkjent dragartist.


– Vi har et spesielt ansvar for å fremme mangfold og la mangfoldet utfolde seg, sa hun videre.

Snakket om handlingsplan

Politikerne Ingrid Kielland og Jarle Heitmann og plan- og utviklingsleder Bi Haavind i Tromsø kommune fikk i 2017 den årlige Homofrydprisen for deres arbeid med kommunens handlingsplan for skeive.

Heitmann var til stede under åpningen for å representere kommunen og valgte å minnes Stein Sebastian Fredriksen som ledet Tromsø Arctic Pride, men som døde i mars i år. Festivalen har foreløpig ikke erstattet han med noen andre.


Minneord for Stein Sebastian Fredriksen (1963-2019):

– Takk for fargene du ga oss

Lars Åke Andersen har skrevet minneord om sin venn og tidligere kollega Stein Sebastian Fredriksen.


– Stein sa at denne handlingsplanen ikke skule være en hvilepute og det skal den heller ikke være, sa Heitmann mens han fortalte om viktigheten av en slik plan.

I

MENNESKERETT Å ELSKE: Hotellsjef Ida Kristine Jakobsen ved The Edge snakket om at det er en menneskerett å få elske den man vil, 

tillegg kom han med en løfte på vegne av hele Tromsø kommune.

– I fjor var det 4000 som gikk i paraden under Tromsø Arctic Pride. Det skal vi «matche», vi lover 5000 i paraden i år, sa Heitmann.