Slik blir våren på HT

Repriser, barneforestillinger og «de nære ting»

TEATER: Hålogaland Teater hadde et turbulent år i fjor. Nå er de på jakt etter ny daglig leder. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

Hålogaland Teater lanserte mandag kveld sitt vårprogram.

– I 2020 skal vi fortelle viktige historier rundt det å være menneske, hvor relasjoner går igjen som et viktig tema. Og gjerne de nære relasjonene, i familien, grunnfestene i våre liv, sier fungerende teatersjef Ketil Høegh som har hatt ansvar for å legge programmet for hele 2020 sammen med Guri Johnson og Kristian Figenschow i en pressemelding.

For barn

Noe av det som er nytt på programmet er en nydramatisering av «Pinocchio» med musikk komponert av Benjamin Mørk og regi ved Toril Solvang. I denne versjonen handler det ikke om en dukke som vil bli levende, men en gutt som ikke klarer å sitte i ro og som aldri føler han er bra nok.

Endre Lund Eriksen har skrevet boken Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet.   Foto: Stig Brøndbo

– «Pinocchio» er jo et eventyr som veldig mange har et forhold til, men vi skal fortelle historien på en ny måte. Hos oss handler den om å være bra nok, selv om man er annerledes, sier Høegh i pressemeldingen.

Egill Pálsson blir ny HT-sjef

Hålogaland Teater har ansatt Egill Pálsson (45) som ny teatersjef. Han tiltrer 1. august 2020 for en åremålsperiode på fem år.


En annen ny barneforestilling som settes opp er forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» som er basert på Endre Lund Eriksens bok ved samme navn.

– Hovedpersonen Jim har mye omsorg for sin mor, den varme, pillespisende og deprimerte kvinnen. Og Pitbull-Terje har et komplisert forhold til sin alkoholiserte far. Da barnevernet banker på døra blir rollene snudd på hodet og barna tar voksenrollen, sier Høegh i pressemeldingen.

To repriser

Forestillingen «Faren» har høstet mange lovord og stor suksess. Nå setter teatret opp en forestilling i samme univers, men som er tidfestet før «Faren». Dette med forestillingen «Når det storme som verst».

I tillegg skal teatret på fem ulike turneer i 2020, blant annet med «Blå Åker» og «Tidens Korthet» som teatrets neste teatersjef, Egill Pálsson har hatt regien på. Disse har tidligere vært spilt på Hålogaland Teater.


HT brukte over to millioner kroner på Buresund-avskjedigelsen

I tillegg til forliket med den tidligere teatersjefen, bestilte HT en rapport til 750.000 kroner i forbindelse med varslingssaken.


Danser og koreograf Simone Grøtte står bak forestillingen «Å klore seg fast» som også skal ha premiere våren 2020.

– Simone er en god historieforteller. Hun forteller historier som gir gjenklang hos folk og som mange kan relatere seg til, sier Ketil Høegh i pressemeldingen.

Grøtte står bak danseforestillingene «Mannen som stoppet Hurtigruta», «Glemt» og «Margbein».