Ukens vinspalte:

Viner fra bestillingsutvalget

Se hvilke viner iTromsøs anmelder anbefaler denne uka.

John Strandmo 

kultur

Fine eiketoner

Fine eiketoner 

Nr. 73963

Nichol Vineyard Nate's Vineyard Syrah (rød)

Canada/British Columbia/2017/12,5 prosent

Kr. 269,90 (bestilling)

Noe så sjeldent som en kanadisk vin. Produsenten mener at dette høyst sannsynlig er verdens nordligste syrahvin. Vinmarkene til Nichol, som alle ligger i kjølige områder, er rukket å bli 30 år. Produksjonen foregår manuelt under mottoet: True to the roots. Vinen er ny på polet og modnet 14 måneder på gamle fat og halvåret på flaske. Klar rød. Kirsebær, blomster, god frukt og fine eiketoner. Smaken gir fylde og syrer som balanserer. Mer frukt og bestemte tanniner. God lengde. Til vilt, lam og oksekjøtt. Vil tåle en del lagring.

Terningkast: 6

Plommer

Plommer 

Nr. 112344

Adegämae Lisboa Valley Selection Red (rød)

Portugal/Lisboa/2017/13,5 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Brukt Merlot, Touriga Francesa og Tinta Miuda. Har vært via franske fat. Ungdommelig rød. Fint solbærpreg med ditto blomster, plommer og krydder. Mot frukt i en sødmefull og frisk smak. Lette tanniner som gir en balansert, lang utgang. Til fisk og hvitt kjøtt.

Terningkast: 5

Grapefrukt

Grapefrukt 

Nr. 112343

Adegämae Lisboa Valley Selection White (hvit)

Portugal/Lisboa/2018/13 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Nyhet. Laget på Viosinho-, Alvarinho- og Arinto-druer. Strågul. Åpner fruktig med blant annet fersken og grapefrukt. Fruktpreget er også i smaken. Tørr og gode syrer. Også mineraler i en god ettersmak. Nytes til fisk og skalldyr.

Terningkast: 5

Noe jord

Noe jord 

Nr. 107205

Ferraton Crozes-Hermitage Calandes (rød)

Frankrike/Rhône/2017/13 prosent

Kr. 239,90 (basis)

Følger opp tidligere årganger. Kun brukt Syrah. Modnet åtte måneder på fat. Dyp rød. Godt, modent fruktpreg, tørt lær, noe jord, krydder og mørke bær. Saftig smak med element fra duften. Også en del trekrydder og faste tanniner. God lengde. Til vilt. Tåler lagring.

Terningkast: 6

En del sødme

En del sødme 

Nr. 111882

Galharda Douro Red (rød)

Portugal/Douro/2017/13,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Fire deler Tinta Roriz og likt med Touriga Nacional og Touriga Franca. Klar rød. Gode fruktaromaer og en del sødme. Smaken er frisk med tilhørende garvestoff som gjør godt. Mer frukt som varer. God, lang avslutning. Til kjøtt og oster. Solid firer!

Terningkast: 4

Ananas

Ananas 

Nr. 111881

Galharda Douro White (hvit)

Portugal/Douro/2018/12,5 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Likt med Côdega do Larinho og Viosinho og to deler Rabigato. Gulgrønn. Tropiske innslag med blant annet ananas. Også perifer mineralitet. Fyldig på smak. En del friskhet som går over i en lett bitterhet mot slutten. Varer. Til noe fra sjøen. Kan lagres noe.

Terningkast: 4

Godt krydder

Godt krydder 

Nr. 111975

Privo LaSelva Rosso (rød)

Italia/Toscana/2017/14 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Laget på syv deler Sangiovese og Alicante Bouschet. Flaskemodnet. Dyp rød. Moden frukt og godt krydder i åpningen. Det fortsetter i en fyldig smak. Passe frisk. Fin varighet. Til lam og hvitt kjøtt. Sterk firer!

Terningkast: 4

Bløt smak

Bløt smak 

Nr. 111984

Azienda Agricola Icardi Rousori Dolcetto d'Alba (rød)

Italia/Piemonte/2018/13,5 prosent

Kr. 159,90 (bestilling)

Fersk Dolcetto-vin som er klar rød. Flaskemodnet i tre måneder. Åpner med moden frukt og bær. Frukten fortsetter i en saftig, men også bløt smak. Noe motstand i en innbydende avslutning. Til hvitt kjøtt og oster.

Terningkast: 5

Røde bær

Røde bær 

Nr. 111985

Azienda Agricola Icardi Pafoj Langhe Rosso (rød)

Italia/Piemonte/2015/13,5 prosent

Kr. 209,90 (bestilling)

Nebbiolo-vin som er lagret åtte måneder på fat og like lenge på flaske. Klar, mørk rød. Godt fruktpreg, noe krydder og det karakteristiske fra druen. Stor fylde i en behagelig smak. Mer frukt, krydder og mørke bær. Smaken henger igjen – lenge. Til lam og vilt.

Terningkast: 6

Gule epler

Gule epler 

Nr. 4774

Jean-Baptiste Adam les Natures Riesling (hvit)

Frankrike/Alsace/2016/13 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Riesling-vin som er modnet ti måneder på gamle fat. Gulgrønn. Gule epler, blomster, mineraler og fedme/petroleum. Stor fylde og friskhet i smaken. Gode syrer. Tørrer i en lang avslutning. Noe restsødme. Til sjømat og hvitt kjøtt.

Terningkast: 5