Ukens matspalte:

«Tartiflette» – kraftkost fra Alpene med poteter, bacon, vin og ost

Har du vært i de franske Alpene er sannsynligheten svært stor for at du har smakt «tartiflette».
kultur

Savoyen var tidligere et fyrstedømme som strekte seg langs begge sider av vannskillet som fulgte den fransk-italienske grensa fra Genève-sjøen i Sveits helt ned til Nice. På 1400- og 1500-tallet var fyrstedømmet et av de mektigste landene i Europa.

Idag er Savoyen to franske regioner (Savoie og Haute-Savoie) i Alpene helt øverst i Rhône-dalen. Regionen er i dag kjent for hovedsakelig to ting – skikjøring og god ost.


Klassisk svensk husmannskost – kålpudding med rårørte tyttebær

Vi skal ta for oss nok en oppskrift det hovedrollen spilles av hodekål.


Byer som Chamonix, Albertville, Val d’Isere og Val Thorens lokker skikjørere fra hele verden – og mens de er der så spiser gjerne alpeturistene «tartiflette», den ostbaserte signaturretten for regionen.

ENKELT: Det er ikke mange ingrediensene som skal til for å lage «tartiflette» – poteter, flest, reblochon-ost og tørr hvitvin. 

Tartiflette er veldig enkel, veldig god – og veldig energirik.

Det er strengt tatt bare fire ting som er nødvendige for å få laget denne kraftpakken av en middag, en rett som passer aldeles utmerket etter en dag ute i fjellufta på 2-3.000 meters høye. Du trenger poteter, flesk, tørr hvitvin – og den lokale hvitmuggosten reblochon.

Sistnevnte kan være noe vrien å få fatt i her i Norge, men den kan med hell erstattes av de italienske «fetterne» taleggio eller fontina – også de hvitmuggoster fra Alpene.


Ukens matspalte:

Fløyelsmyk gnocchi – kosemat av egg, mel og nypoteter

Dersom du ennå ikke har smakt fløyelsmyke gnocchi med en eller annen god saus – da har du misset noe stort her i livet.


Noen tilsetter løk og hvitløk til tartifletten, det er også godt, men ikke nødvendig. Da vil det dessuten ligne svært mye på en annen tradisjonell savoyardisk rett – «péla» – en slags pytt i panne med ost.

Tartiflette fra Savoyen.

500 g faste poteter

300 g reblochon-ost

200 g salt flesk eller bacon

1 dl tørr hvitvin

(Finhakket løk og hvitløk)

Salt, pepper

PANNESTEKT: Salt flest eller bacon stekes til det er godt og sprøtt. 

Kok potetene nesten myke. La disse bli kalde før du skreller dem og skjærer dem i tjukke skiver.

Skjær flesket (eller bacon om du vil ha røyksmak) i terninger. Fres flesket i en stekepanne som tåler å settes inn i ovnen.

Når flesket er brunet og godt gjennomstekt så heller du på vinen og lar denne koke inn i kjøttet. Så blander du inn potetskivene. Snu forsiktig slik at potetene ikke knuses. Salte og pepre.

Skjær osten i tjukke skiver som du legger oppå flesk og poteter. (I Alpene er det vanlig å legge en hel reblochon oppå, men det blir ekstremt mektig, så jeg dropper det).

OSTEDEKKE: Den franske hvitmuggosten reblochon er en spesialitet fra Savoien. Om du ikke finner den i butikken kan du bruke italiensk fontina eller taleggio. 

Sett inn panna i ovnen på 200 grader.

Gratiner i cirka 20 minutter – eller helt til potetene er blitt myke, og osten har smeltet og fått farge. Vil du har overflaten sprø kan du bruke grillen de siste minuttene.

Server med en klikk crème fraîche, sylteagurk og syltet stjerneløk.


Ukas matspalte:

Sunn og smaksrik klassiker – kålsuppe med lammefrikadeller

Man skulle kunne si at dette er en variant av fårikål, men denne svensk-danske kålsuppa er noe helt for seg selv.


Bon appétit!