Forfatteren letta over at hun ikke vant Brageprisen: – Ville vært tungt å følge opp

Mari Andreassen har fått mye ros for debutboka. Brageprisen glapp, men nå er hun nominert til Ungdommens kritikerpris.

BRAGEPRIS-NOMINERT: Forfatter Mari Andreassen var svært glad for å bli nominert til Brageprisen, men sier hun ikke hadde noen forventninger om å vinne. Hun tror det kunne blitt tungt å skrive noe nytt hvis hun vant Brageprisen for debutboka. Foto: Ronald Johansen 

kultur

I høst debuterte Tromsø–forfatter Mari Andreassen med novellesamlingen «Hvor lenge varer vi». Forfatteren har mottatt svært gode anmeldelser og i slutten av oktober ble hun nominert til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur.

Torsdag 21. desember ble vinneren kåret og prisen for skjønnlitteratur gikk til Nina Lykke for romanen «Full spredning».

– Da det ble klart at prisen gikk til Nina Lykke klarte jeg endelig slappe av. Det høres jo helt nonchalant ut, men jeg er nesten litt glad at det var hun som ble hedret med prisen. Jeg ikke hvordan jeg skulle gått videre hvis jeg hadde vunnet. Det hadde blitt enormt tungt å skulle følge opp en slik start, sier Andreassen.


Mari Andreassen nominert til Brageprisen: – Føles som om jeg har vunnet allerede

Tromsø-forfatter er nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for årets novellesamling «Hvor lenge varer vi». Prisen deles ut 21. november og vinneren får 75.000 kroner.


– Overveldende

Brageprisen ble delt ut på Dansens Hus og vinnerne i de ulike kategoriene får 75.000 kroner. De tre andre nominerte var Jon Fosses, Nina Lykke og Øyvind Rimbereid.

Mari Andreassen sier at det var en fin erfaring å bli nominert og delta på prisutdelingen.

– Det var virkelig overveldende. Selv om jeg var ganske sikker på ikke å vinne, var jeg spent i kroppen, gikk med skuldrene høyt hele dagen og nervene knyttet seg mer og mer helt fram til utdelingen, sier hun.


Fem studenter fra UiTs forfatterutdanning har gitt ut bok i år

Førsteamanuensis ved Kunstakademiet, Anne Oterholm, mener det kan være et kvalitetsstempel at alle de fem bøkene er gitt ut på etablerte forlag.


Nominert til ny pris

Nylig ble det kjent at Andreassen er nominert til Ungdommens kritikerpris. Åtte skjønnlitterære bøker sendes nå rundt til syv juryklasser i videregående skole som skal kåre en vinner. Prisen deles ut 12. mars neste år.

Andreassen er nominert sammen med Marie Aubert, Matias Faldbakken, Jon Fosse, Morten Langeland, Øyvind Rimbereid, Ingvil Schade og Tiril Broch Aakre.

– Vinner du denne gangen?

– Nei, det gjør jeg nok ikke. Selv om utfallet kan gå alle veier, er det åtte nominerte bøker av store etablerte forfattere. Her må jeg si at jeg gleder meg mest til å høre ungdommene vurdering av boka. For meg som voksen forfatter vil det ligge veldig mye læring i hvordan elevene har tolket og forstått historiene.