Mor og sønn utsmykker «arnestedet» i Rødbanken: – Verket mitt er røyken som stiger opp fra bålet

Kunstner Hilde Hauan Johnsen har laget et ti meter høyt kunstverk som skal henge fra taket midt i Rødbanken. Nå starter innspurten med å ferdigstille verket til bygget åpner i januar.

SAMMENVEVD: Kunstner Hilde Hauan Johnsen (til høyre) har jobbet med kunstverket siden april da Rødbankens kvartalssjef Mona Løbach Willumsen kunne kunngjøre at Johnsen hadde fått oppdraget med å utsmykke den åpne sjakten som strekker seg helt til taket midt i bygget.  Foto: Ronald Johansen

kultur

Etter en lang periode med oppussing åpner Rødbanken dørene igjen på nyåret. I april fikk kunstner Hilde Hauan Johnsen tilslag på sitt forslag til utsmykning av foajeen i Rødbanken.

Nå er hun i innspurten av arbeidet med å ferdigstille det ti meter høye kunstverket som vil henge tolv meter over bakken. Verket består av vevde bånd i farger fra den nordnorske floraen, fiberoptiske kabler, rustfri ståltråd, glass og bjørkefiner.

Kvartalsjef i Rødbanken, Mona Løbach Willumsen, sier at kunstverket skal være identitetsskapende for bankens ansatte, kunder og andre.

– Ideen til utsmykkingen er i tråd med at Rødbanken skal være en levende nordnorsk møteplass der historien møter fremtiden. Vi har så mye historie i dette flotte bygget og kunstverket med sine fiberoptiske kabler, glass og bjørkfinér komponert sammen med teknologiske elementer gjør at dette blir fremtidsrettet og flott utsmykking for Rødbanken, sier Løbach Willumsen.


Åpner restaurant, bar og kafé i «Rødbanken» før jul

Området er fortsatt en byggeplass, men de nye spise- og drikketilbudene i Sparebank-bygget skal åpnes i rekordfart.


Skal henge over bygulvet

Hilde Hauan Johnsen har flytta den gamle veven sin opp i tredjeetasje på Troms Fylkeskultursenter «Kysten». Der har hun leid et rom i tre måneder for å ferdigstille verket.

LYS I TO RETNINGER: Lyskilder plasseres nederst og øverst på kunstverket og lyset strømmer dermed i to retninger. Lyset brytes ulikt avhengig av hvilken retning det kommer fra og skaper dermed dynamikk i uttrykket.  Foto: Ronald Johansen

Johnsen viser fram sitt forslag til utsmykning som hun søkte med. Her er bilder av tidligere arbeider utført med samme teknikk og skisser til hvordan kunstverket vil bli seende ut.

– Rødbanken har fire innganger fra gatene rundt og disse møtes i et kryss midt i bygget. Der ligger det såkalte bygulvet som skal være et sosialt sted for alle. Fra dette krysset er det åpent rett opp i seks etasjer og der skal dette ti meter høye verket henge, forklarer Johnsen.

Hun har jobbet kunstverket fram under arbeidstittelen «arnestedet», altså stedet midt i teltet hvor bålet befinner seg.

– Verket mitt er det som oppstår fra ilden, altså røyken som stiger opp i den åpne delen av bygget.


Sparebanken kjøper Tromsø-firma: – Styrker satsingen vår mot næringslivet

SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge kjøper Tromsø Regnskap AS, med kontorer i Tromsø, Finnsnes og Målselv.


Sønnen programmerer lyset

Kunstverket er altså ti meter høyt og én meter bredt. Det er imidlertid ikke flatt, men er også nesten én meter dypt. I sentrum henger en flat struktur bestående av fiberoptikk, lange tynne blanke tråder, og trefiner. Utenpå der vil vevd garn i ulike formasjoner plasseres med forskjellig avstand til den flate strukturen.

FIBEROPTIKK: Kunstverket består av vevde bånd i farger fra den nordnorske floraen, fiberoptiske kabler, rustfri ståltråd, glass og bjørkefiner.  Foto: Ronald Johansen

Fiberoptikken skal lyssettes fra kilder nederst og øverst på verket. Lyset skal endre seg med årstidene

– Lyset vil være inspirert av årstidene. Hvis lyset følger en lyssensor så vil det påvirkes av lyset utenfor. Jeg synes det er spennende at selv så teknologisk dette verket er så spiller naturen inn på hvordan det ser ut, påpeker hun.

Kunstverket er utformet i tett samarbeid med sønnen Mathias Hauan Arbo, som står for de teknologiske elementene. Han har en doktorgrad i robotikk og de to har jobbet sammen om likende verk tidligere.

– Jeg velger å jobbe med ham fordi han er veldig flink til å programmere og fordi han har en estetisk sans. Verket skal henges opp i januar, men den kunstneriske prosessen er ikke ferdig med en gang. Vi vil komme tilbake og finstille lyssettingen etter hvert fordi kunstverket må tilpasses rommet, sier hun.


Sparebanken Nord-Norge forbedret resultatet med 686 millioner kroner

Sparebanken Nord-Norge leverer et resultat før skatt på 2,1 milliarder kroner.