Markerer julegrantenningas 100-årsjubileum – tyvstarter med gryteinnsamling allerede lørdag

Ved hjelp av fire fysiske julegryter, pluss en elektronisk julegryte, skal Frelsesarmeen hjelpe Tromsøs trengende i adventstida.

KLAR FOR JULEGRANTENNING: Tirsdag ruller Frelsesarmeen ut fire gryter, men allerede lørdag stiller Stephen og Ida Amelie Mayes opp på Stortorget. 

kultur

For 100 år siden startet Frelsesarmeen tradisjonen med julegrantenning i Oslo. I Tromsø blir det nok en gang julegrantenning lørdag ettermiddag, i samarbeid med kommunen og Tromsø Sentrum AS.

Frelsesarmeen benytter samtidig muligheten til å sette ut julegryta for første gang før jul.

– Grytene skal egentlig ikke ut før tirsdag, men vi vil gi folk som har lyst til å gi et bidrag muligheten til nettopp dét allerede lørdag. Vi inviterer også på boller og kakao etter at grana er tent, sier løytnant og korpsleder i Frelsesarmeen Ida Amelie Mayes.

– Holder på tradisjonene i Tromsø

I år skal fire julegryter rulles ut på forskjellige steder i Tromsø.

– Det blir julegryte i sentrum, på Pyramiden, K1 og Eide Handel. Hver eneste del av Tromsø skal få sin egen julegryte.


Ber familier og enslige ta kontakt for hjelp med mat og gaver til jul: – Jeg har fire barn, så Frelsesarmeens hjelp kommer godt med

Stor pågang gjør at Frelsesarmeen er rekordtidlig ute, og søker kontakt med alle som trenger en håndsrekning med julefeiringa.


Selve julegryta ble først tatt i bruk for 119 år siden.


Derfor går havneterminalen med 9 millioner i minus

Driften til havneterminalen går med et overskudd, men gjelden på nærmere 273 millioner kroner gjør at det trolig er flere år til terminalen går i null.


– Vi holder på tradisjonene i Tromsø, og opplever fortsatt at det er veldig mange som har lyst til å gi litt, sier Mayes.

Hjelper med fritidsaktiviteter

At en gryte fortsatt brukes til innsamling, er ikke tilfeldig.

– Gryta visualiserer hva pengene går til, som er mat til folk som trenger det. Hver eneste krone som havner i gryta går uavkortet til alle dem i Tromsø som trenger litt hjelp.

– STOR GIVERGLEDE I TROMSØ: Løyntnant og korpsleder holder på tradisjonene, men samler også inn penger via Vipps, kortautomat og Facebook.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Frelsesarmeen bidrar allikevel med mer enn mat. Som iTromsø tidligere har omtalt, kan familier søke kirkesamfunnet om økonomisk stønad til å gjennomføre julefeiring.

Mor og sønn utsmykker «arnestedet» i Rødbanken: – Verket mitt er røyken som stiger opp fra bålet

Kunstner Hilde Hauan Johnsen har laget et ti meter høyt kunstverk som skal henge fra taket midt i Rødbanken. Nå starter innspurten med å ferdigstille verket til bygget åpner i januar.


– Cirka en tredel av pengene vi samler inn sørger for at familier får muligheten til å feire en ordentlig jul. Vi hjelper også barn og unge med å få deltakelse i fritidsaktiviteter, mens andre kan trenge litt hjelp med strømregninga i vintermånedene, forklarer Mayes.

Egen gryte på Facebook

I fjor havnet 460.000 kroner i julegrytene i Tromsø. Ifølge Mayes er det fortsatt mange som bruker kontanter, da rundt 300.000 av fjorårets innsamlede midler kom i form av sedler og mynt.


iTromsøs julebordguide:

10 tips for å unngå katastrofe på julebordet

«O jul med din glede», heter det i sangen. «O julebord med din vrede», blir allikevel refrenget for mange, idet akevitt nummer et-eller-annet hamres ned i svelget.


– Vi tar også imot Vipps, som blir mer og mer populært, i tillegg til at vi har en betalingsautomat. Om noen ikke kan møte oss finnes det også en elektronisk julegryte der man kan gi bidrag, på Facebook, sier korpslederen.

Mayes inviterer også byens befolkning til juleverksted og julekonsert de kommende helgene.


Døper om «Kakemenn» til «julefigurer»: – Aldri fått noen reaksjoner på det

Bakehuset i Tromsø har i flere år valgt å kalle sine kakemenn for «julefigurer», noe flere reagerer på.


– Andre søndag i advent arrangerer vi juleverksted, og mens tredje søndag i advent blir det konsert. Alt er gratis, som er viktig å få med, da poenget er at disse er åpne for alle, avslutter hun.