Sterkt preget Jørn Hoel måtte avlyse konserter etter besøk på folkemord-massegrav: – Helt jævlig

Jørn Hoel er preget for livet etter å ha besøkt åstedet for Europas verste folkemord siden andre verdenskrig.

STERKT: Massegravene i Srebrenica gjorde inntrykk på Tromsøs Jørn Hoel. Her fra besøket med SOS-barnebyer i september. Foto: Bjørn Owe Holmberg 

kultur

Hoel besøkte Bosnia-Hercegovina i regi av SOS-barnebyer og TV2, i forbindelse med « Juleaksjonen» på TV2.

– Jeg får mange henvendelser av om å stille opp på ting gjennom året, men etter å ha hørt litt om SOS-barnebyer og hvordan de jobber tenkte jeg at de hørtes fint ut. Siden jeg har blitt bestefar tenkte de at det ble fint å ta meg med til Srebrenica, siden det ikke finnes så mange bestefedre der, etter at gutter og menn fra 12-13-årsalderen ble massakrert. Det var derfor et sterkt besøk, både som far og bestefar.

– Føltes som minusgrader

Srebrenica-massakren fant sted i 1995. Fra 11. til 22. juli i 1995 ble over 8.000 bosnjakiske gutter og menn drept av bosnisk-serbiske og serbiske soldater i Srebrenica. Byen var under FN-beskyttelse, og var erklært for «sikker sone».

Likevel sto FN-soldater passive og vitnet massehenrettelsene og de grusomme krigsforbrytelsene. I 2015 var det 20-årsmarkering av massakren, og Norge var da representert ved utenriksminister Børge Brende.


«Julenatt» i domkirka:

«Hoel er både frekk, artig og sårbar»

«Julenatt» er en konsert uten de store overraskelsene, men det gir en opplevelse av å hele tiden være på et trygt sted. Det er veldig deilig, mener vår anmelder.


Besøket til byen satt en sterk støkk i Hoel.

– Det var helt jævlig. Vi var der i slutten av september med 20 varmegrader, men det føltes som minusgrader da vi kjørte inn i dalen hvor Srebrenica ligger. Og så fikk vi høre historiene fra unge folk, jenter i 40-årsalderen, viss fedre og brødre hadde blitt massakrert. Det var helt ekstremt å høre på, og det er umulig å ikke bli preget. Det var uvirkelig og grusomme fortellinger vi fikk høre.

Han forteller at han husker å ha fått med seg nyhetsdekninga av hendelsen da den skjedde for over 20 år siden.

– Men å komme ned dit var mye mer brutalt. Vi så spor av kulehull og faenskap. Da får man en veldig respekt for hvor godt vi har det i Norge.

Måtte avlyse konserter

Den folkekjære artisten skulle egentlig holde to konserter samme uke som han kom tilbake fra det skjellsettende besøket på Balkan. Men det lot seg ikke gjennomføre.

– Jeg ble fysisk uvel. Etter å ha vært der i 5-6 dager måtte jeg avlyse to konserter, fordi jeg fikk en så sterk mental trøkk. Det ble en uvirkelig opplevelse å skulle reise fra det, og så springe rundt på ulike spillejobber og synge om «ei hånd å holde i», og «gråt når det er over» og bla bla bla. Det gikk ikke, så da måtte jeg bare si at jeg var sjuk. Dette gjør inntrykk, og er noe jeg kommer til å bære med meg livet ut. Og jeg tror jeg kommer til å tenke på alle disse guttene, brødrene og fedrene som ble drept hver gang jeg tenker på det å være bestefar. Og så kommer jeg til å tenke på alle som mistet en far og bestefar.


Anmeldelse

Ingen lårhals er trygg når Jørn og Steinar er tilbake

Norges mest sexy mann og Steinar Albrigtsen forsøker å gjenerobre sine gamle slagmarker.


Den matinteresserte artisten merket også at matlysten svinnet hen mens han var i Bosnia.

– Vi skulle egentlig inn til Sarajevo på et ordentlig kult spisested, men jeg måtte bare melde avbud. Det er første gangen jeg har sagt nei til et ordentlig bra måltid. Men jeg hadde allerede fått mer enn nok å tygge på, sier Hoel.

Håper på giverglede

Han håper at folk åpner lommebøkene for SOS-barnebyer under «Juleaksjonen». Der skal et innslag fra Hoels besøk til Bosnia-Hercegovina vises på TV2 under sendinga, 14. desember

– Jeg håper budskapet kommer godt nok fram gjennom ruta, til at folk vil bidra. SOS-barnebyer er en fin veldedighet. De kaster ikke bare penger på folk, men gir dem terapi, samtaler og forsøker å hjelp dem å komme i arbeid. Da er det lettere å føle på verdighet, sier han, og legger til:

– Samtidig må europeiske politikere våkne og hjelp med å gjenreise Bosnia. Det er 24 år siden krigen, men når man er der føles det som om det var nettopp, sier han.


Lisa Stokke og Jørn Hoel synger jula inn i Tromsø: – Vi er de galeste folkene i gruppa

Konsertforestillinga Julenatt har som mål å spre julevarme i Tromsø domkirke.


Hoel forteller at han fikk særlig god kontakt med en av servitørene på hotellet i Srebrenica.

– Han var først litt inneslutta, men jeg spøkte litt med han, og han digga humoren min. Da er det fint å komme fra Nord-Norge med vår humor og kunne, med respekt selvfølgelig, ha noen øyeblikk med humor og latter som lyser opp. Han ga meg en jævlig stor klem da vi dro, og det satt jeg pris på, sier artisten.

Tenkte tilbake på Tromsdalen

Han mener hele massakren er uforståelig.

– Jeg begynte å tenke hvordan det ville sett ut om noe sånt hadde skjedd her hjemme, og hvor utenkelig det er: Hva hvis folk i Tromsdalen plutselig begynne å angripe hverandre basert på etnisitet? Basert på hvem som var samisk og ikke? Det er jo helt sjukt og utenkelig, for vi har superrespekt for samer i Tromsdalen, og at de var her først. Men i Bosnia så var det naboer som skjøt på hverandre. At det kan koke over sånn er jævlig spesielt, sier Hoel.