Akevitter fra nord og sør

Se hvilke akevitter som anbefales til julematen.

  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

kultur

Tørket frukt

Tørket frukt 

Nr. 79218

Bivrost Jòlablot Aquavit (brennevin)

Norge/Lyngen/2019/40 prosent

Kr. 549,90 (bestilling)

Det stunder mot jul og vi er midt i akevittsesongen. I år kommer produktene fra Lyngen og Agder. På kort tid har Bivrost fått et marked som også strekker seg ut over landets grenser. Årsaken er at gutta i det gamle NATO-fortet i nordfylket leverer kvalitet. Denne er en miks av tradisjonelle krydder samt multer og tyttebær fra nærmiljøet. Alt er modnet året på sherryfat. Lys brun. Innbydende duft med god sødme, gode krydder, fat, karve og multer. Smaken er rund og byr på tørker frukt, mer krydder og sitrus. God lengde. Til juleribba. Sterk femmer!

Terningkast: 5

Fersk dill

Fersk dill 

Nr. 108786

Bivrost Midsumarblot Aquavit (brennevin)

Norge/Lyngen/40 prosent

Kr. 380,00 (bestilling) (0,5 liter)

Her utgjør blant annet sitronskall og bringebær råstoffene. Er også tilført noe Bivrost Arktiske Gin. Blank. Nydelig duft av fersk dill og sitrus. Mild smak med de samme elementene. Noe sødme og mer dill i en lang ettersmak. God alene og til sild. Går også som en cocktail med isbiter. Sterk femmer!

Terningkast: 5

Fruktsødme

Fruktsødme 

Nr. 74259

Bivrost Cask Aquavit (brennevin)

Norge/Lyngen/40 prosent

Kr. 399,90 (bestilling) (0,5 liter)

Denne er lagret minimum halvåret på sherryfat. Råstoffet er poteter fra Inderøy og en spesialblanding med ti krydder. Lys brun. Tradisjonell på duft med karve, fruktsødme, urter og fat. Smaken er rund med mer krydder og sitrus. Også tørket frukt. God lengde. Burde gå bra til årets juleribbe.

Terningkast: 6

Sitrustoner

Sitrustoner 

Nr. 68178

Bivrost Aquavit (brennevin)

Norge/Lyngen/40 prosent

Kr. 369,90 (bestilling) (0,5 liter)

Her har produsenten hentet Gulløye-poteter fra nærmiljøet og dermed laget et godt grunnlag for den blanke utgaven. Finner gode sitrustoner, blomster, karve, tørket frukt og anis. Smaken byr på sødme som gir en behagelig bløthet samt det duften gir. Tørr i en lang finish. Til fisk og hvitt kjøtt.

Terningkast: 6

Fint fatpreg

Fint fatpreg 

Nr. 110632

Fisker Snaps Akevitt (brennevin)

Norge/Agder/40 prosent

Kr. 279,90 (basis) (0,5 liter)

Dette er den første norske akevitten på plast- og returflaske. Tradisjonell produksjon. Modnet minimum seks måneder på brukte sherryfat. Gul. Masse karve, god sødme og et fint fatpreg. Fruktig på smak med anis og mer karve. Balansert med en søtlig utgang. Prøv denne til juletorsken.

Terningkast: 5

Innbydende

Innbydende 

Nr. 93986

Arvesølvet Aquavit (brennevin)

Norge/Agder/40 prosent

Kr. 404,90 (basis)

En prisbelønnet akevitt som stadig flere får øynene opp for. Modnet to år på Oloroso sherryfat. Lys på farge. Frukt, karve, honning, fat og sitrus i en innbydende åpning. Det går igjen i smaken som også gir god sødme. God fylde og varighet. Til juleribba eller lammekjøtt.

Terningkast: 6

Gode krydder

Gode krydder 

Nr. 104902

Nissedram Akevitt (brennevin)

Norge/Agder/41,8 prosent

Kr. 359,90 (bestilling) (0,5 liter)

Lagret to år på brukte sherry- og madeirafat. Gylden. Gode krydder som karve samt sitrus og fat. Rund og behagelig smak hvor det i tillegg til det duften gir også er et godt anis- og dillpreg samt lakrisbåter og appelsin. Fin fylde. Lang ettersmak. Nytes alene eller til tradisjonell julemat.

Terningkast: 6

Karve og anis

Karve og anis 

Nr. 1569

Arvesølvet Juleakevitt (brennevin)

Norge/Agder/2019/40 prosent

Kr. 499,40 (bestilling)

Modnet på sherry-, madeira- og pommeaufat. Det gjenspeiles i duften som også har innslag av karve, anis, plomme, noe fat og appelsinskall. Smaken har gode kryddertoner som dominere. Bløt med fylde, mer fat og tørket frukt. Sitter godt og lenge. Til julemat, men også kveite. Sterk femmer!

Terningkast: 5

Appelsinskall

Appelsinskall 

Nr. 114179

Gunnmunn Juleakevitt (brennevin)

Norge/Oslo/2019/38 prosent

Kr. 439,90 (bestilling) (0,5 liter)

Nyhet. Laget av cognacdestillatør Marthe Bøhn (for kvinner). Modnet på gamle Bourbon-fat i 13 måneder. Dyp gylden. Sødmefull og delikat duft med appelsinskall, gode krydder som karve, kanel og muskat. Smaken er fruktig med mer karve, anis og appelsin. God fylde og varighet. Til julemat.

Terningkast: 6

En single malt

En single malt 

Nr. 112475

Eiktyrne Quadruple Batch I (brennevin)

Norge/Agder/52,6 prosent

Kr. 739,90 (bestilling) (0,5 liter)

En prisbelønnet single malt laget av lenvikværingen Jon Bertelsen. Modnet på en rekke fat – deriblant brandy- og Olorosofat. Fin, lys brun. Har et tydelig alkoholstikk samt tørket frukt, edle fattoner og noe tropisk. Smaken er markant med sitrus, noe lakris og mer frukt. Enorm lengde.

Terningkast: 5