Norges mest populære julemiddag - ribbe, medisterkaker og rødkål

Er du en av dem som sverger til ribbe på julaften? Da er du i godt selskap – det er nemlig 44 prosent av oss som foretrekker svineribbe foran pinnekjøtt, kalkun eller juletorsk.

MEST POPULÆR: Ribbe, rødkål og medisterkaker – Norges mest populære julemiddag. Ifølge statistikk så spiser 44 prosent av nordmennene denne retten til jul. Jeg har langtidsstekt ribba for å få den mør og saftig, og har brukt grillen i ovnen til å poppe opp svoren. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Det er Opplysningskontoret for egg og kjøtt – som fører statistikk på slikt.

Selv varierer jeg mellom ribbe, pinnekjøtt og svensk julebord (skinke, kjøttboller og masse sorters sild – for å nevne noe).

Når jeg lager ribbe er det én måte å tilberede retten som jeg sverger til – langtidssteking.

Det gjør ribba mør, saftig og fantastisk velsmakende.

Det er dessuten forbausende enkelt å få til et meget godt resultat – faktisk lettere enn den «vanlige» metoden der du bruker høy temperatur og kortere steketid.

Medisterkakeoppskriften har jeg rappet fra matskribent Andreas Viestad – simpelthen fordi den er så bra. Oppskriften på den syrlige rødkålen har jeg eksperimentert meg fram til.

Langtidsstekt ribbe

500 g ribbe per pers

Eplebåter, løk, svisker

Kokende vann

Salt, pepper

Skjær ruter i svoren på ribba med en skarp kniv. Strø over rikelig med salt og sort pepper på begge sider av ribba, og masser inn krydderne i alle sprekker og kroker.

Legg ribba i en form med svorsiden ned, og la den hvile under plast i 48 timer.

Når du skal steke ribba starter du med å legge den i en langpanne med svorsiden ned. Hell på kokende vann slik at vannet når opp til halve ribba, dekk med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen på 200 grader i en times tid.

Ta ut ribba, og senk varmen på ovnen til 100 grader.

Snu ribba og legg en liten tallerken eller en «pute» av folie under kjøttet slik at svoren er høyest på midten.

Sett inn i ovnen og la ribba stå i fire timer. Etter fire timer øker du temperaturen med ti grader – noe du gjør hver time til du har nådd 150 grader – dvs. til sammen ni timer. Du må med andre ord starte nokså tidlig om morgenen om du skal spise middag klokken fem ...

Når du har stekt ribba i en time på 150 grader så øker du temperaturen til 230 og steker i ytterligere en liten time. Legg i svisker, eple og løk i båter. På tampen av steketiden kan du bruke grill for å poppe opp svoren.

Løft ribba, løken, eplene og sviskene til side – og la ribba hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Slå kokende vann i panna og visp opp krafta som du siler. Krafta skal du bruke til sausen senere.

Viestads medisterkaker

400 g svinekjøttdeig

1,5 ss potetmel

2 dl helmelk

10 hakkede svisker

1/2 ts malt ingefær

1/3 ts malt muskat

Salt, sort pepper

Bland kjøttdeig, potetmel, krydder og melk til en jevn farse. La hvile i ti minutter.

Fukt hendene og lag baller på størrelse med en mandarin.

Lag et hull i midten, og fyll med en ts hakkede svisker. Lukk igjen hullet, og klapp ballene flate. Stek disse i smør.

FYLTE MEDISTERKAKER: Medisterkakene til matskribent Andreas Viestad er kjempegode. De krydres med muskat og ingefær, og fylles med hakkede svisker. 

Krydret rødkål

1 hode rødkål

1 syrlig eple

1,5 dl appelsinjuice

Saften av 1/2 sitron

3 ss konsentrert solbærsirup

3 ss balsamicoeddik

1 kanelstang, 2 stjerneanis, 10 allehåndekorn

Salt, sort pepper

Strimle rødkål og skiv eple. Fres i fem-seks minutter i smør mens du rører rundt.

Hell på væske, og strø over krydderne. La koke på svak varme under lokk i cirka halvannen time – eller til kålen er myk.

De siste ti minuttene kan du fjerne lokket og la litt væske dampe bort. La kålen bli lun før du serverer den – gjerne dagen etter.

JULEKRYDRET: Rødkål som lages hjemme smaker veldig mye bedre enn kjøpesvarianten du finner på super’n. Jeg krydrer min julerødkål med kanel, allehånde, stjerneanis, sitron og balsamico. 

Ribbesaus

2 ss hvetemel

2 ss smør

3 dl kraft fra stekingen

3 dl mat- eller kremfløte

Salt, pepper, litt soya

Fres mel i smør til det begynner å få litt brunfarge. Spe med kraft litt etter litt, og pass på at det ikke blir klumper. Spe med fløte til slutt og la koke i fem-ti minutter. Smak av med salt, pepper og soya.

Til ribba serverer jeg enten juleøl eller – noe som passer meget godt – en kraftig Riesling.

Vel bekomme!