Tromsøs best kledde:

Simone har bestandig vært «overdressed»: – Stilen min er vintage møter vidda

Danser og koreograf Simone Grøtte (35) elsker å pynte seg, men behersker også kunsten å kle seg etter forholdene. Derfor er hun nå nominert som én av ti til Tromsøs best kledde.

VARIERT: Simone Grøtte kan kunsten å kle seg varmt og anvendelig, samtidig som hun ser stilig ut til enhver tid. Noe disse tre bildene viser.   Foto: Privat

kultur

iTromsøs lesere kårer Tromsøs best kledde. Vi presenterer i ukene fremover de 10 nominerte.

Her kan du lese mer om de 10 kandidatene og stemme på din favoritt!

Du kan også stemme lenger ned i saken!

Simone Grøtte kommer opprinnelig fra Lakselv og så lenge hun kan huske vært interessert i mote og klær, i tillegg til dansen.

– Jeg har bestandig hatt det veldig gøy med klær, en interesse jeg har fått fra mamma. Ektemannen min Herman synes det er veldig artig at det fins bilder av meg fra da jeg var liten hvor jeg er veldig «overdressed», sier Grøtte og fortsetter:


Tromsøs best kledde

Gry har over 150 par med sko: – Hvis jeg sier hvor mange plagg jeg har vil folk tro jeg er steike gal

Frisør Gry Celius har i en årrekke utmerket seg i bybildet for sin spennende og lekne klesstil.


– Mens de andre barna gikk med Bosselini-klær og dongeribukse fikk jeg mamma til å sy slør på en hatt. Et tydelig eksempel på at jeg alltid har vært glad i å pynte meg.

– Hva vekket interessen?
– Jeg tror det henger litt sammen med at jeg alltid har vært en kreativ person. Dansing begynte jeg tidlig med, og det samme gjaldt det å lage ting selv. I Lakselv var det begrenset tilgang til klær, så jeg begynte tidlig med brukt. Der måtte man ta det som var tilgjengelig og sette det sammen selv på en ny måte. Det var også noe jeg likte å gjøre.

Lager med bruktklær

Det er ikke bare her i Tromsø at hun har fått oppmerksomhet for stilen sin. Da hun var på festival i New York ble hun stoppet og avbildet av Instagram-kontoen til New York Times fashionavdeling, @nytimesfashion, som la ut bildet av antrekket.– Hvordan vil du beskrive stilen din?
– Stilen min er vintage møter vidda. Jeg tror det handler om at jeg er glad i litt rare klær med spesielt mønster, beskjæring og farger. I tillegg bruker jeg gjerne vintage fra topp til tå, og da ofte fra forskjellige epoker. Jeg kan godt blande en eldre strikket ullgenser, med en bukse fra 60-tallet. For min del er det ikke så nøye hvilket tiår plagget kommer fra. Det mest spennende er å variere.


TROMSØS BEST KLEDDE

Tobias (19) er inspirert av The Kardashians og har skomani

Tobias Bentsen har bestandig interessert seg for mote og makeup. Nå lever han av sistnevnte.


– Har du mange brukte skatter?
– Jeg har generelt veldig mye klær. Nå har «walk-in-rommet» mitt måtte vike for å bli barnerom, men jeg har et stort lager med mye bruktklær som jeg har samlet opp over tid. Her er plagg fra reiser til New York og København og mange loppemarkeder, det være seg i Praha eller Lakselv. Mamma kjøper ofte bruktklær til meg i Finnmark, så man kan si at det er en god blanding av alt mulig fra ulike steder og tider.

Inspirert av fotoalbum

– Har du noen moteforbilder?
– Jeg er veldig dårlig på å følge med på motebildet og er ikke så oppdatert på nye merker og hva som er sesongens store it-plagg. Jeg kler meg på en måte som passer min personlighet, og har ikke noen spesielle jeg følges og inspireres av på Instagram for eksempel. Inspirasjon min kommer fra andre steder.

ALLTID LIKTE Å PYNTE SEG: Simone Grøtte har bestandig likt å kle seg pent.   Foto: Daniel Mikkelsen

– Som hva da?
– Det kan være filmer, naturen eller gamle bilder. Ofte synes jeg det å bla i gamle fotoalbum kan være veldig inspirerende.

Elsker ullbukser

I disse dager spilles Grøttes danseforestilling «Å klore seg fast» på Hålogaland Teater. Ifølge Grøtte kan man se fellestrekk mellom kunsten hun skaper og klærne hun kler seg i.


Bybildet:

Norges mest velkledde herre i 1966 kom fra Tromsø: Vant tur til Cannes

I Cannes fant tromsøværingene ut at vi har like pene jenter som i filmfestivalbyen, men det var store forskjeller i bilparken.


– Klesstilen min går hånd i hånd med uttrykket jeg har gjennom kunsten min. Det er mange som ser forestillingene mine og som kommenterer at tydelig ser min stil gå igjen i forestillingene, både på kostymer og i scenografien.


Tromsøs best kledde:

– Ikke bare, bare å være gitarist og få det her «kasta» etter seg

Musiker Mads Ystmark legger både tid og penger i stilen sin og er ikke redd for å blande feminine og maskuline elementer.


– Er det en rød tråd som går igjen?
– Det må være de etniske og samiske elementene, kombinert med vintage. Jeg liker å bruke en god del ullplagg og samiske mønstre, det passer for oss som bor her oppe. Det er ikke så lett å være pynta her nord.

– Du har en aktiv hverdag som småbarnsmor, danser og koreograf. Hvordan kler man seg fint og funksjonelt på samme tid?
– Jeg er veldig glad i ullbukser. For eksempel vadmelsbukser, som er min store vinner. De er fine, høye i livet og kjempevarme. Det har vært en redning for mange ganger. Da forfryser jeg meg ikke, og ser samtidig noenlunde «fresh ut». Det finnes mye bra brukt som også er veldig varmt.