Tromsøs best kledde:

Vebjørn er en «gamlisungdom» som dyrker fortiden: – Guttene på den tiden visste hva stil var

21 år gamle Vebjørn Karvonen elsker å la seg inspirere av tidligere tiår når han kler seg. Både på jakt, hverdags og fest. Derfor er han nå nominert til Tromsøs best kledde.

GJENNOMFØRT STIL: Vebjørn Karvonen kan kunsten å kle seg som karene før i tiden, det er også de han lar seg inspirere av. FOTO: privat 

kultur

iTromsøs lesere kårer Tromsøs best kledde. Vi presenterer i ukene fremover de 10 nominerte.

Her kan du lese mer om de 10 kandidatene og stemme på din favoritt!

Du kan også stemme lenger ned i saken!

Vebjørn Karvonen er bare 21 år gammel, men i klesstilen ser han langt eldre ut. Karvonen, som for tiden hjelper faren å drive familiegården i Skibotn, elsker retrostil og inspireres av helt andre tiår enn det vi befinner oss i nå.

– I juryens vurdering ble din nominasjon blant annet begrunnet med at du klarer å se moderne ut samtidig som du kler deg litt «bestefarsaktig». Kjenner du deg igjen i det?

– Ja, jeg er litt gammeldags. Jeg er glad i gamle biler, gamle motorsykler også tar nesten utelukkende bilder analogt. Stilen min er inspirert både av 40, 50 og 60-tallet og hovedsakelig vanlige folk som levde i de tiårene. Det jeg liker aller best er å se gamle filmklipp og filmavis-innslag for inspirasjon. Akkurat nå ser jeg også på «Gamle Tromsø»-bilder. Guttene på den tiden visse hva stil er.

– Er du en gammel mann fanget i en ung kropp?

– Det er ikke bare juryen som kaller meg bestefarstype. Det er det mange som gjør, men jeg er ikke så selvbevisst på akkurat det.


TROMSØS BEST KLEDDE

Tobias (19) er inspirert av The Kardashians og har skomani

Tobias Bentsen har bestandig interessert seg for mote og makeup. Nå lever han av sistnevnte.


Startet på Madeira

Interessen for stil startet tidlig hos Karvonen. Allerede da han var seks år og på shopping sammen med moren.

– Vi var på ferie på Madeira og skulle handle klær. Allerede da elsket jeg 50-tallet og den estetikken. Jeg var skikkelig fan av Elvis og ville ligne litt på ham. Mamma fant ting hun mente passet til en seksåring, men jeg ville ha en Hawaii-skjorte hun syntes var fæl.

For omtrent tre år siden begynte han å legge en innsats i påkledningen.

– Da begynte jeg å jobbe mer med å finne ut hvilke plagg som passet sammen.

– Bruker du mye tid på å finne ut hva du skal ha på deg?

– Det er vanskelig å se ut som noe annet enn en boms i Nord-Norge på vinteren, men når sommeren og høsten kommer. Da glimter jeg til.


Tromsøs best kledde:

Simone har bestandig vært «overdressed»: – Stilen min er vintage møter vidda

Danser og koreograf Simone Grøtte (35) elsker å pynte seg, men behersker også kunsten å kle seg etter forholdene. Derfor er hun nå nominert som én av ti til Tromsøs best kledde.


Digger dress

Karvonen mener et godt antrekk er gjennomført fra topp til tå. Til og med på jakt ser han gjennomført ut.

– Da bruker jeg gjerne flanellsjakke og sixpence. Det er for ritualet sin del og fordi det passer seg. Det er veldig gode og brukervennlige klær. Flanell fungerer helt utmerket på jakt, sier han.

– Har du noen favorittplagg?

– Jeg setter pris på de gangene jeg kan bruke dress. Da gjerne lyse dresser, men det er ikke mange månedene det passer, dessverre.


Stor bildeserie:

Lurer du på hvordan motebildet i Tromsø har vært de siste 40 årene?

Stor bildeserie med klesmoter fra 80- og 90-tallet.


Kjørt hatt, kjørt stil

Selv om stilen til Vebjørn er «vintage» handler han ikke bare brukt.

– Iblant handler jeg på UFF i Oslo, men som regel er det på «moderne» butikker. Da gjelder det å finne «nåla i høystakken» i mylderet av alt det andre.

– Får du mye oppmerksomhet for stilen din?

– Ja, spesielt når jeg har på meg hatt. Bare det å gå med dress kan ses på som ekstravagant, men da gjelder det å kjøre stilen fullt ut.

– Har du noen stiltips?

– Som 50- og 60-tallspatriot er mitt beste tips å ha en hatt i klesskapet, dersom man vil gjennomføre det hundre prosent. I tillegg er det lurt å ta hensyn til den man er. Ikke alle kler alt. Jeg har eksempelvis rødt hår, og kler gjerne grønt og mørkebrunt godt. Selv om jeg tenker at jeg vil se veldig kul ut i en sort dress, så kan det godt hende at det ikke passer så godt til akkurat meg.
Bybildet:

Norges mest velkledde herre i 1966 kom fra Tromsø: Vant tur til Cannes

I Cannes fant tromsøværingene ut at vi har like pene jenter som i filmfestivalbyen, men det var store forskjeller i bilparken.