Tromsøs best kledde:

Tommy har kledd opp tromsøværinger i over 35 år: – Det at jeg skulle begynne med klær var en haug med tilfeldigheter

Tommy Olsen har hjulpet kunder på Brødrene Johannessen i Skippergata en årrekke. Det var likevel aldri planlagt at han skulle jobbe med klær.

Tommy Olsen går for en klassisk, men pen, hverdags-stil.   Foto: Ronald Johansen/Knut Jenssen/Privat

kultur

iTromsøs lesere kårer Tromsøs best kledde. Vi presenterer i ukene fremover de 10 nominerte.

Her kan du lese mer om de 10 kandidatene og stemme på din favoritt!

Du kan også stemme lenger ned i saken!

– Når startet interessen for klær?
– Interessen min for klær startet egentlig aldri. Det at jeg skulle begynne med klær var en haug av tilfeldigheter, sier Olsen.

Fra TIL til Skippi

For Olsen kom egentlig til Tromsø for å spille fotball på TIL, men det gikk ikke helt som planlagt.

– Korsbåndet røk tidlig, og da var det bare å legge opp. Til ordnet meg jobb og da var det tilfeldig at det ble en klesbutikk. Det viste seg da at jeg likte veldig godt å jobbe både med folk og klær. Det var midt i blinken for meg.


Tromsøs best kledde:

Vebjørn er en «gamlisungdom» som dyrker fortiden: – Guttene på den tiden visste hva stil var

21 år gamle Vebjørn Karvonen elsker å la seg inspirere av tidligere tiår når han kler seg. Både på jakt, hverdags og fest. Derfor er han nå nominert til Tromsøs best kledde.


Han begynte å jobbe på Skippi, en annen klesbutikk som tidligere var lokalisert i Skippergata.

– Jeg kjente at jeg kommuniserte godt med folk og klarte å skape tillit og engasjement. For meg ble det en liten opplevelse å selge klær.

Et øye for detaljer

Han har ikke sett seg tilbake siden.

– Jeg har aldri angret. Det er kun to andre yrker jeg kunne tenke meg å ha om det ikke var dette. Det er å være lærer eller lege. Det er for sent nå.

– Hvordan har stilen din utviklet seg med årene?
– Jeg vet ikke om den har utviklet seg så veldig. Jeg har bestandig kledd meg nokså klassisk, men ikke for pyntet, med skjorte, genser og blazer. Man kan vel kalle det for «pen fritid». Jeg liker ikke å pynte meg for me, man kan vel si at jeg kler meg som hvermannsen. Bare litt «finere», i tillegg til at jeg nok er litt mer interessert enn andre. Jeg har min egen stil som jeg føler meg komfortabel i, men jeg er ingen «jålebukk».

– Du har jo åpenbart et øye for detaljer og bruker gjerne tilbehør. Det er ikke helt tilfeldig vel?
– Det skal være litt stil og når man først skal ordne seg så bør man se ordentlig ut og være bevisst på detaljene. Det er små ting som synes veldig godt hvis det er feil og gjør at man ser slaskete ut. De fleste er flinke til å kjøpe en pen dress, også glemmer man småtingene.

– Etter så mange år i bransjen. Er det en tid som skiller seg ut negativt på stilfronten?
– Nei. Jeg synes det artig når noen er modige og tør å stå i sin egen stil. Det skal være rom for alle.

Slurvete med skotøy

Dag ut og dag inn gir Olsen stiltips til menn i alle aldre.


TROMSØS BEST KLEDDE

Tobias (19) er inspirert av The Kardashians og har skomani

Tobias Bentsen har bestandig interessert seg for mote og makeup. Nå lever han av sistnevnte.


– Hva er den største feilen menn ofte begår når kler seg?
– Den største feilen er vi gjerne kun går i blått. Menn kan bli flinkere å leke seg litt mer med farger. Også er menn litt slurvete med skotøy. Når damer drar på fest så har de gjerne med seg ett par pensko i en pose. Menn skal derimot ha ett par sko til alt, så skjønner man heller ikke at disse må tas vare på. Mange kjøper en bil som man pusser på hver uke, men skoene pusser de aldri.

Bruker joggebukse

Likevel mener Olsen at mange menn i Tromsø er veldig flinke til å kle seg, spesielt de unge.


Bybildet:

Norges mest velkledde herre i 1966 kom fra Tromsø: Vant tur til Cannes

I Cannes fant tromsøværingene ut at vi har like pene jenter som i filmfestivalbyen, men det var store forskjeller i bilparken.


– Før var det jentene som var mest opptatt av hvordan de skulle se ut, nå synes jeg at guttene er minst like flinke. Generelt synes jeg unge mennesker er veldig flinke til å kle seg her i Tromsø. Og mange liker gjerne å vise seg fram og har et tydelig bilde på hvordan de ønsker å se ut.

– Bruker du lang tid på å kle på deg om morgenen?
– Egentlig tenker jeg ikke så mye på hva jeg tar på meg. Jeg er såpass trygg på meg selv.

– Men bruker du joggebukse hjemme?
– Ja, absolutt. Og pyjamasbukse. Jobb og hjem er to forskjellige ting, det vet i alle fall de som kjenner meg godt.