Her er fredagens guide til Winterland

Hvem i alle dager spiller på Winterland på fredag, og hva bør du være obs på? Her er Marianne Lein Moes festivalguide.

SPILLER PÅ WINTERLAND FREDAG: Josef Bamba, Daughters of Reykjavik og Dimitri Vegas & Like Mike. 

kultur

Winterland arrangeres av de samme som arrangerer Rakettnatt. I motsetning til sommerfestivalen tilsier line-upen at målgruppen er forholdsvis ung. Med hovedsakelig elektronisk musikk og DJ-er, skal Skarphallen gjøres om til et slags raveparty med glowsticks og unge mennesker ikledd glitter.

Her er en liten innføring i fredagkveldens lydspor:

19:30 Josef Bamba

Tromsøgutt Josef Mentzoni Bamba har fartet mellom Ibiza og Tromsø siden han som 18-åring bestemte seg for å satse på DJ-karrieren. Bamba har siden da spilt over hele verden, blant annet med David Guetta, DJ Tiesto og Avicii. I tillegg til å spille andres musikk, har han også produsert og publisert egen musikk. Sist i oktober 2019 med låten «Run».

TROMSØGUTT: Josef Bamba, som åpner Winterland festivalen på fredag, er en av de få i Tromsø som har spilt med Aviccii. Foto: Maria Landgaard/Promo 

Vær obs på: Hele slekta til Josef og alle kompisene fra barneskolen og videregående som står på første rad og roper «Bamba! Bamba! Bamba».

Sjekk ut låten: «Can't Let You Go», Bambas største hitlåt og tropical house-alibi.

20:25 Daughters of Reykjavík (Is)

Det er ikke hverdagskost å ha et ni kvinner stort hiphop-kollektiv fra Island på scenen. Gruppen ble startet i Reykjavik i 2013 av Blær Jóhannsdóttir og Kolfinna Nikulásdóttir, og har siden utviklet seg til å bli et ganske så omfattende og stort band i hjemlandet.

ISLANDSK HIPHOP: Daughters of Reykjavik er et hiphop-kollektiv bestående av ni kvinner. Foto: Promo 

Damene rapper og synger hovedsakelig på morsmålet, og det islandske språket fungerer overraskende godt til sjangeren. Det er likevel ikke lett å vite hva låtene handler om, men det skal angivelig være blant annet dametissen, feminisme og politikk. Låtene er både fengende, pulserende og virker lovende, i alle fall når det kommer til å skape feststemning i Skarphallen. Dette kan bli en helt sinnssyk konsertopplevelse.

Vær obs på: Medlemmene i Facebook-kvinnegruppa til Sparebank1 Nord-Norge som har stilt seg fremst for å diskutere næringsfremmende kvinnepolitikk.

Sjekk ut låten: «Pussy Pics» fra albumet «Shrimpcocktail».

21:25 Sirkus Lemaitre (Jonis Josef, Isah, EMIR, Kjartan Lauritzen, Lemaitre)

Elektronika-duoen Lemaitre har toppet laget og har med seg et kobbel av artister, i tillegg til komiker Jonis Josef som sirkusdirektør for anledningen. Det kan i seg selv by på en ganske unik live-opplevelse. Elektronika-duoen Lemaitre ble startet av Ketil Jansen og Ulrik Denizou Lund etter at de traff hverandre for å lage en russelåt sammen. De har siden da fått låtene sine strømmet millioner av ganger og har spilt konserter både under Coachella og Roskilde-festivalen. Da uten den store gjengen som tar turen til Tromsø fredag.

SIRKUS LEMAITRE: Sirkus Lemaitre består av (fra venstre): Kjartan Lauritzen, Lemaitre, Isah, Josef Jonis og Emir. Foto: Promo 

– Vi reiser med folk som vi digger, som lager musikk vi digger, sa Lund i et intervju med 730.no. Kjartan Lauritzen har tidligere spilt under Rakettnatt og Isah var med på Karpe Diems klubbkonsert på The Edge i fjor.

Vær obs på: Magnus Eliassen som står og gråter mens han roper «Æ vil bare dains» og lengter etter da han spilte i det som da var Norges mest kjente Sirkus-band.

Sjekk ut låten: «Closer». Med over 84 millioner strømminger på Spotify er dette duoens desidert mest kjente og beste låt.

23:40 Dimitri Vegas & Like Mike (Be)

Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg garantert har vært for lite på Tromsøs svar på Ibiza – altså Gründer – for å vite hvem denne duoen er. Et kjapt Google-søk viser likevel at dette er den mest kjente eksportvaren fra Belgia siden Poirot og kombinasjonen blåskjell og pommes frites.

BELGISK ELEKTRONIKA: Den belgiske duoen Dimitri Vegas og Like Mike Foto: Promo 

DJ-duoen som består av Dimitri Thivaios and Michael Thivaios (ja, de er av gresk opprinnelse) har spilt plater over hele verden og lager feststemt elektronika med flere spanske enn belgiske rytmer, for å si det sånn. Med låttitler som «Instagram», «Selfish» og «Boomshakalaka» er dette kveldens innslag som er mest klubbete og som hovedsakelig handler om at folk skal hoppe opp og ned mens de heller rosa sider nedover seg selv.

Vær obs på: Unge folk med neglesprett i våte badedrakter som har festet i Tromsøysundet siden de forlot bassengfesten på Tromsøbadet dagen før.

Sjekk ut låten: «The Anthem» (Der Alte). Bare gjør det.