Her blir Marit Bockelie slått til ridder: – Jeg vil takke Tromsø

Tromsø-kunstneren mottok utmerkelsen i Sparebankens festsal fredag ettermiddag. Nå vil 86-årige Marit Bockelie øke sin kunstproduksjon.

RIDDER: Marit Bockelie fikk beviset på utmerkelsen fra Kong Harald overlevert fra fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

Mye latter og applaus preget høytideligheten da Marit Bockelie ble slått til ridder av første klasse i Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, for hennes lange virke som kunster.

– Du er en unik og meget populær kunstner, som virkelig har satt ditt preg på byen. Det er en utrolig stor ære å få overrekke deg denne anerkjennelsen, sa fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker.

– Jeg vil takke Tromsø, som har stått modell for meg i alle disse årene, sa Bockelie i sin påfølgende tale under seremonien.


Bybildet:

Slik tegnet Marit Bockelie «gamle Tromsø»

Kunstnerens Tromsø er en trivelig plass, med ugagnskråker, hardt arbeidende slitere og unike vinkler.


Lærte av moren

Fra podiet takket multikunstneren langt flere enn byen sin. Blant alle utstillerne dro Bockelie fram Galleri Krane, som en viktig støttespiller for hennes kunst.

– Jeg må også takke min mor, som lærte meg å male og tegne, sa kunstneren fra podiet.

Humoristiske historier fra oppveksten i Tromsø, og fra startgropa i hennes kunstnervirke, sørget for lattersalver og flere runder med spontan applaus fra tilhørerne i den fullsatte festsalen.


Når Marit Bockelie fyller 85 år neste uke skal det feires med stil: – Jeg vil gjerne gjøre noe spesielt for Tromsø

Tirsdag 9. oktober skal tromsøkunstner Marit Bockelie (85) feires på Krane Galleri med utstilling, konsert og lansering av Jonny Hansens bok «Marit Bockelie – en seilas i grafikk, mosaikk og musikk».


Endelig full anerkjennelse

Det var kunstsosiolog dr.philos. Dag Solhjell, som blant annet er tidligere leder i Tromsø kunstforening, som anmodet Hans Majestet Kongen om å slå Marit Bockelie til Ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Anmodningen ble støttet av en rekke nåværende og tidligere kulturtopper, deriblant Gunnar Nerdrum, Greta Bjørnhaug, Karl Erik Harr, Kine Hellebust, Tori Stødle og Jonny Hansen.

«Marit Bockelie har utøvet en unik kombinasjon av tre kunstarter: billedkunst, musikk og mosaikk, med akademisk utdannelse i alle tre. Hun er fortsatt meget aktiv i alle tre kunstformer», står det i søknaden.

FORTSATT AKTIV: Marit Bockelie hadde med seg to helt nye mosaikker til seremonien i Sparebankens festsal.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Å bli slått til ridder betyr masse for meg. Det er en anerkjennelse av at all jobben jeg har gjort har vært bra, sier Marit Bockelie til iTromsø etter endt seremoni.

– Har du tidligere følt samme anerkjennelse fra Tromsø by, som du nå får fra Hans Majestet Kongen?

– Folk flest har nok satt pris på kunsten min, men noen gang har jeg tvilt på om jeg var noe tess. Det er vel først nå jeg føler å ha fått full anerkjennelse, sier Bockelie.


De ville ikke ha mosaikkene til Bockelie. Nå selger hun de for en halv million på finn.no

Musikkonservatoriet takket nei til å kjøpe tre mosaikker av Marit Bockelie. Nå ligger de til salgs for en halv million kroner på finn.no.


Pensjonerer seg overhodet ikke

Bockelie har hatt over 240 kunstutstillinger spredt over hele landet, men er ikke klar for noen form for pensjonisttilværelse, eller hvile på sine nyslåtte ridderlaurbær.

– Nå får jeg kanskje høve til å gjøre litt mer. Hvorfor skal jeg slutte, egentlig? Kan nå det være noe artig, spør kunstneren – med et stort glimt i øyet.

To av hennes ferskeste mosaikker var utstilt i festsalen under seremonien, og en tredje var oppstilt i Sparebankens foajé.

– Disse to heter «Fiskesløying i Lyngen» og «Basunspiller», og mørtelen er ikke tørr enda, humrer den nyslåtte ridderen av St. Olavs Orden.


Bockelie slakter trekassen rundt Roald Amundsen: – Bare tull

Utsmykkingen med trekasse rundt statuen av Roald Amundsen har vekket sterke følelser hos kunstner Marit Bockelie, som nå kaster seg inn i debatten.