Anne Katrine (53) får pengestøtte i ti år: – Jeg skal danse helt til jeg dør

Danser Anne Katrine Haugen fra Tromsø har fått Kulturrådets gjeveste stipend, nemlig et arbeidsstipend som sikrer inntekt i 10 år.

EN AV TO DANSERE: Anne Katrine Haugen (53) fra Tromsø er en av to dansere som har fått tildelt 10-årsstipendet i år.  Foto: Marius Fiskum

kultur

Arbeidsstipendet fra Kulturrådet utgjør 276.805 kroner i året og utbetales månedlig, og anses som det gjeveste, største og mest forutsigbare av kulturrådets stipender. «Stipend for etablerte kunstnere» er et arbeidsstipend som gir månedlig inntekt i ti år. I fjor fikk forfatter Endre Lund Eriksen utdelt 10-årsstipendet.

I år ble 10-års stipendet delt ut til 27 kunstnere i Norge, og en av de er dansekunstner Anne Katrine Haugen fra Tromsø. På lista har hun celebert selskap av blant andre jazzvokalist og låtskriver, Silje Nergaard.


Slik underviser Kulturskolen sine elever

Allerede mandagen etter at skolene ble korona-stengte, var Kulturskolen i Tromsø i full fart med digital fjernundervisning for sine elever.


– Det er mange flotte kunstnere i dette landet. Jeg føler meg ydmyk og utrolig lettet og lykkelig. Stipendet gir meg en annen stabilitet i bunn, og ekstra motivasjon til å fortsette med dansen. Jeg har mange ganger tenkt over hvor lenge jeg skal holde på med dette, med all den økonomiske uforutsigbarheten og usikkerheten det medfører.

Om å finne balanse

Haugen driver Haugen produksjoner sammen med sin søster Liv Hanne Haugen, som fikk et treårig arbeidsstipend for et og et halvt år siden.

– Vi lager forestillinger som tar verden inn til Tromsø og Tromsø ut til verden gjennom dans. Akkurat nå arbeider vi med ei ny forestilling, et rent kvinneprosjekt, som heter «Finding the balance, changing the world». Temaet er hvilke ringvirkninger det kan gi å finne balansen i seg selv. Finner man den, kan man kanskje endre verden noe.

EKSTRA MOTIVASJON: – Stipendet gir meg en annen stabilitet i bunn, og ekstra motivasjon til å fortsette med dansen, sier Anne Katrine Haugen. 

Prosjektet har mottatt tilskudd fra BarentsKult og har planlagt premiere i november på Dansefestival Barents i Hammerfest.

– Vi arbeider med kunstnere fra Russland og Sverige, så vi får se hvordan dette går – om vi må utsette eller om vi kan gjennomføre. De siste årene har vi jobbet med å få ut forestillingene våre, og vi skulle blant annet til Seattle i juni og til Shanghai i september, men det henger i en tynn tråd nå. Så vi er ganske påvirket av koronasituasjonen.

Skal danse til hun dør

Om ti år er Haugen 63 år. Hun er sikker på at hun fremdeles danser da.


Kjøpte sko for 50.000 kroner: – Det er rene julaften her oppe

Forrige uke donerte Violet Road 150.514 kroner, tjent inn på et konsertopptak, til Gatemagasinet Virkelig. En tredjedel av beløpet har nå blitt brukt på å kjøpe inn 50 par solide vintersko til «gutta».


– Jeg skal danse helt til jeg dør. I Operaen og Carte Blanche blir danserne pensjonister når de er 42 år. Jeg tenker at dansen forandrer seg med alderen, men at alle aldre kan danse. En gang så jeg en åtti år gammel danser på scenen, og det var utrolig inspirerende. Hun hadde så mye levd liv i seg. Det er veldig viktig med mangfold i aldre, også i dansen.

Tre kvinner

Tromsøartistene Aggie Peterson, Lisa Skoglund og Stine Andreassen har alle tre fått ett års arbeidsstipend. For Andreassen, som er frontfigur og låtskriver i The Northern Belle og The Silver Lining, betyr det at hun kan fortsette å være musiker på fulltid.

– Jeg vet hvor vanskelig det er å få stipendet, og det er ekstra godt å vite at noen har sittet på den andre enden og lest om min kreative visjon og trodd på den. Det er også veldig deilig med den økonomiske tryggheten. Jeg måtte søke penger fra NAV for noen dager siden, og nå trenger jeg ikke det lenger. Det er litt rart å ta det inn over seg hvor heldig jeg er, spesielt i disse tider.

TRE KVINNELIGE ARTISTER: Stine Andreassen er en av tre kvinnelige artister fra, eller bosatt i, Tromsø som har fått tildelt Kulturrådets arbeidsstipend i år. 

Andreassen hadde planlagt å gi ut sitt tredje album med The Northern Belle i august og hadde hele høsten linet opp med konserter. Nå er alt avlyst på grunn av koronaviruset.

– Vi skulle også gå i studio med The Silver Lining i Bergen i juni, men nå vet jeg ikke hvordan det blir. Et helt år har gått i dass. Jeg hadde derfor innstilt meg på å måtte jobbe med noe annet enn musikk dette året, og ble så innmari glad når kjæresten min vekket meg med nyheten om stipendet. Hverdagen ble snudd på hodet på ett sekund.


Torbjørn (20) fra Tromsø sjekker inn på «Paradise»: – Det var helt sykt

20 år gamle Torbjørn Mathias Breivik elsker oppmerksomhet. Det har bidratt til at han nå sjekker inn på det omdiskuterte «Paradise Hotel».


Andreassen skal nå begynne å skrive på sitt fjerde album for The Northern Belle – før det tredje er gitt ut.

– Det er litt rart, men det er slik det må bli.

Fire tromsøforfattere

Forfatter Ingvild Solstad-Nøis er blant de fire forfatterne i Tromsø som har fått arbeidsstipend fra Kulturrådet. Hennes gjelder for to år.

– Det er litt absurd å plutselig få et kjærkomment stipend i disse merkelige tider med permitteringer og nedleggelser. Mest av alt er det utrolig artig. Det er veldig motiverende å få den type anerkjennelse, særlig for oss som kanskje ikke ligger på bestselgerlista. Jeg ser fram mot to veldig aktive år.

LITTERATUR: Forfatter Ingvild Solstad-Nøis har fått arbeidsstipend for to år for å skrive skjønnlitteratur.   Foto: Ronald Johansen

Solstad-Nøis har gitt ut tre romaner, og var aktuell i fjor med romanen Eid. Hun håper stipendet kan åpne for hyppigere utgivelser.

– Jeg har begynt med et nytt romanprosjekt, så jeg vet hva jeg skal jobbe med fremover. Når jeg først har kommet inn i noe og blitt kjent med karakterene, har jeg vanskelig for å slippe det. Jeg kjenner også at disse midlene stimulerer lysten til å gjøre mer research og ta dypdykk.

Et godt år for Nord-Norge

I tillegg til å være forfatter, har Solstad-Nøis en halv stilling som festivalsjef for Ordkalotten. Litteraturfestivalen er ikke påvirket av koronasituasjonen så langt.

– Ordkalotten går sent på høsten, så alt går som det skal foreløpig.


Dette var de mest lånte bøkene i år: – Velfortjent førsteplass

Tromsø bibliotek har gjort opp låneregnskap for barn og voksne.


Morten Wintervold, Sigbjørn Skåden og Monica Steinholm er de tre andre tromsøforfatterne som har fått innvilget sin søknad om arbeidsstipend.

– På litteraturens vegne var 2019 et godt år for Nord-Norge. Det er sikkert at det blir mer litteratur nordfra fremover, og det er veldig gledelig.

Disse har også fått stipend

Andre kunstnere fra eller bosatt i Tromsø som har fått arbeidsstipend er skuespiller Kristine Myhre Tunheim og filmskaper Carl Christian Lein Strømer. Musiker Marita Isobel Solberg har blitt tildelt 100.000 kroner i komponisthonorarstøtte og Ida Løvheim 25.000 kroner.