Solveig (17) spiller et instrument få andre kan. Nå er hun tatt opp i ekslusivt orkester - som eneste fra fylket

Solveig Skogdal har spilt fagott siden hun var ni år gammel, og er oppvokst i en musikkinteressert familie. Nå er hun blitt tatt opp til det Norske ungdomssymfoniorkesteret.

SPILLER FAGOTT: Solveig Skogdal er så god å spille fagott at hun nå har fått en unik mulighet.   Foto: Privat

kultur

Solveig Irene Primberg Skogdal (17) fra Tromsø er den eneste musiker fra Troms og Finnmark, som har ble tatt opp i NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester for perioden 2020–21.

– Det er morsomt å bli valgt til å være med, men det er synd jeg er den eneste fra Tromsø. De skulle tatt opp flere enn en, det er mange musikkinteresserte her, sier Skogdal.

«Utrydningstruet» instrument

Skogdal spiller fagott. Det er et av fem «instrumenter i fokus», der musikklivet gjør en særlig innsats for å rekruttere nye musikere.

– Temaet på den andre samlingen er «instrumenter i fokus», det blir lærerikt å være med på, da fagott er et trua instrument, siden så få spiller det, sier hun.


Leder i 17. mai komiteen:

– Feiring blir det uansett. Det er bare fantasien – og koronaen – som begrenser

17. mai-komiteen i Tromsø arbeider med å finne kreative løsninger for en annerledes 17. mai-feiring i år.


NUSO skal ha fire samlinger, med unge musikere fra hele Norge. På den første samlingen er Skogdal i Amsterdam, da på en annen samling, men de tre andre skal hun være med på.

– I Amsterdam er det folk fra hele Europa med, så det blir spennende. Så er jeg klar for de tre andre samlingene til NUSO etterpå, sier hun.

Blir inspirerende

NUSO er et nasjonalt symfoniorkester for ungdom mellom 13 og 20 år. Orkesteret eies og drives av De Unges Orkesterforbund.

– Det blir inspirerende å høre på de profesjonelle som spiller. Samtidig gleder jeg meg til å møte de andre ungdommene som er der, vi har samme intensjon om å bli bedre i musikk. Jeg får veldig stor spilleglede av det, som hjelper meg å utvikle meg til en bedre musiker.Til vanlig går Skogdal første året musikklinja, på Kongsbakken videregående skole. Hovedinstrumentene hennes er fagott og piano.

– Det er en spennende linje, som legger til rette for meg når jeg reiser på samlinger og for at jeg har to hovedinstrument. Jeg har lyst til å leve av musikken, så jeg er takknemlig for at det blir tilrettelagt, slik at jeg får være med på ting som dette, sier hun.