Kjersti Anfinnsen vant nordnorsk litteraturpris

Vinneren Kjersti Anfinnsen jobber som tannlege og har tidligere studert ved forfatterstudiet på Kunstakademiet i Tromsø.

VANT PRIS: Kjersti Anfinnsen  Foto: Knut Åserud.

kultur

Onsdag kveld ble Havmannprisen delt ut under en livesending fra Rana bibliotek i Mo i Rana i forbindelse med Havmanndagene.

Prisen gikk til forfatter Kjersti Anfinnsen for boka hennes «De siste kjærtegn».


Tante og nevø kniver om samme litteraturpris

Tromsøforfatterne Ingvild Solstad-Nøis og Morten Wintervold er to av de fire nominerte til årets Havmannpris.


– Det oppleves også veldig viktig og nødvendig at noen løfter skjønnlitteraturen fram i en tid hvor den får stadig mindre oppmerksomhet i offentligheten, sa hun blant annet da hun takket for tildelingen via video.

Anfinnsen, som er utdannet tannlege, er født i Bodø, har halve slekta fra Varanger og har bodd og studert i Tromsø i mange år. Her gikk hun også på forfatterstudiet ved Kunstakademiet.

Hun bor nå i Oslo.

I tillegg til vinneren var tre tromsøforfattere nominert til prisen. Ingvild Solstad-Nøis for boka «Eid», Morten Wintervold for diktsamlingen «Byen byen babyen» og Monika Steinholm for «Vi var en gang».


Dette var de mest lånte bøkene i år: – Velfortjent førsteplass

Tromsø bibliotek har gjort opp låneregnskap for barn og voksne.


Havmannprisen er en litteraturpris som deles ut årlig til den beste nordnorske boka utgitt i foregående år.

Prisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med Helgeland sparebank, Ark Mo og Norsk Forfattersentrum. For årene 1996 og 1997 ble Havmannprisen tildelt etter avstemning blant brukerne av folkebiblioteket i Mo i Rana.

I 1998 ble den fast etablert som landsdelspris for beste nordnorske bok, tildelt etter vurdering av en fagjury.

Prisen går hvert år til en forfatter med en markant nordnorsk tilknytning, og ved tildelingen legges det vekt på bøker med litterære og fortellermessige verdier som kombinerer kvalitet og folkelig appell.