HT-forestilling er nominert til Hedda-pris

Norunn Standal, som gjorde scenografien til HT-forestillingen «Drøm om høsten», er nominert til Hedda-pris for beste scenografi/kostymedesign.

NOMINERT: HT-forestillingen «Drøm om høsten» er nominert til Hedda-pris for beste scenografi/kostymedesign.  Foto: Gisle Bjørneby

kultur

Onsdag offentliggjorde Norsk teater- og orkesterforening nominasjonen.

Forestillingen hadde premièredato 29. november 2019, og gikk helt fram til 19. desember.

– Det er stas å bli nominert. Det var en veldig spesiell scenografi på det stykket. Selve stykket foregår jo på en kirkegård, så i den anledning hadde Norunn Standal laget et svart gulv med masse hull i hvor publikum skulle sitte. På den måten skulle publikum fungere som gravstøtter, forteller Guri Johnson, som er en av teatersjefene på Hålogaland Teater.

«Drøm om høsten», er av Jon Fosse, mens Victoria Meirik hadde regi. Forestillingen ble spilt av John Sigurd Kristensen, Kristina Cornelie Margrete Hartgen, Jørn Fuller-Gee og Kristine Henriksen, i tillegg til Johnson.

Norunn Standal, som sto bak scenografien til forestillingen, er glad for at hun fikk lov av teateret til å kunne ta seg friheter når forestillingen skulle settes opp.

– Det er veldig hyggelig å bli nominert. Dette er faktisk den første scenografien jeg gjør, sier Standal.


Anmeldelse av «Drøm om høsten»:

«En krevende tur i Fosses emosjonelle berg-og-dalbane»

Det er ikke alltid lett å forstå seg på Jon Fosse, men det er umulig å ikke føle noe. Spesielt under «Drøm om Høsten» på Hålogaland Teater.


– Må ta noen sjanser

I stykket skulle noen av skuespillerne lese fra gravstøtten, og måtte derfor se rett på enkelte blant publikum.

– Jeg tror folk fikk en spesiell følelse av dette stykket. Det er jo et stykke som tar opp alvorlige temaer som kjærlighet og død, sier Johnson.

– Dere var ikke redde for at publikumsoppsetningen skulle bli en fiasko?

– Vi lurte i forkant på hvordan folk skulle ta dette. De måtte jo ned noen trinn for å komme i hullet, og skuespillerne kom veldig nært på dem, men man er nødt til å ta noen sjanser iblant.

Dette er for øvrig ikke første gangen et HT-stykke mottar anerkjennelse. I 2018 vant nemlig «Tobias og dagen det smalt» Heddaprisen for beste barneforestilling.


Pengedryss over Kultur-Tromsø:

Foreslår å gi HT 1,1 mill. i koronastøtte: - Vi hadde ikke forventet å få noe som helst

I et nytt forslag fra regjeringen får Hålogaland Teater over 1 millioner kroner i koronastøtte. Det drysses også pengehjelp over Arktisk Filharmoni, kunstmuseet og Perspektivet Museum.


Flere Tromsø-navn på plakaten

I tillegg er Tromsø-skuespiller Gjertrud Jynge nominert i kategorien beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle. Jynge spilte rollen som Ales i forestillingen «Trilogien», som var satt opp på Det Norske Teatret.

Forestillingen «Ritsj» er også nominert i kategorien beste barneforestilling. Katrine Strøm, som er ansatt på Hålogaland Teater, hadde regien på stykket.

Heddaprisen ble for første gang utdelt i 1998. Årets utdeling finner sted 13. september.