Novellecup:

Gjentar fjorårets skrivekonkurranse med 50.000 kroner til vinneren

Under Ordkalotten 2020 i november skal det kåres en vinner og du har frist til 1. september med å sende inn ditt bidrag.

FJORÅRETS CUP-VINNER: Medisinstudent Sandra Kristiansen har skrevet siden hun var liten, men vinnernovellen «Maria» var hennes skjønnlitterære debut.   Foto: Håkon Steinmo

kultur

I fjor høst gikk iTromsø, Ordkalotten internasjonale litteraturfestival og Sparebank 1 Nord-Norge sammen og arrangerte Novellecup. Skrivekonkurransen fikk inn 152 bidrag og en jury plukket deretter ut 8 noveller som møttes i et sluttspill.

Her kan du lese fjorårets åtte finalister.

Novellene ble satt opp mot hverandre i fire kvartfinaler og iTromsøs lesere kunne stemme på den teksten de ønsket skulle gå videre til en semifinale. Deretter ble to finalister stemt fram, og under siste dag av Ordkalotten i november i fjor ble medisinstudent Sandra Kristiansen kåret som Novellecupens første vinner. Hun fikk med seg et litteraturstipend på 50.000 kroner.

Nå går startskuddet for en gjentakelse av skrivekonkurransen med nye 50.000 kroner til vinneren.


Novellecup-vinneren er kåret: – Veldig nervepirrende

Under Ordkalottens arrangement fredag kveld ble vinneren av høstens novellecup kåret. Sandra Marie Kristiansen (29) gikk helt til topps og får med seg 50.000 kroner.


Tror det kan bli mange korona-noveller

Skrivekonkurransen er åpen for alle og du kan sende inn ditt bidrag til Ordkalotten innen 1. september (se faktaboks under).


Slik deltar du
  • Send inn din novelle, samt informasjon om din nordnorske tilknytning, til novellecup@ordkalotten.no innen 1. september 2020.
  • Kriterier: Du må ha markant nordnorsk tilhørighet, novellen kan ikke ha vært publisert tidligere, den kan ha maks 3000 ord, du kan kun sende inn ett bidrag og novellen skal være skrevet på norsk bokmål eller nynorsk.
  • Litteraturstipendet på 50.000 kroner gis av Sparebank 1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet.

Daglig leder i Ordkalotten, Ingvild Solstad-Nøis, gleder seg til å sette i gang med en ny runde.

– Konkurransen skapte et høylytt engasjement rundt litteraturen og det er gull verdt for oss, sier hun.

FORFATTER: Ingvild Solstad-Nøis er daglig leder i Ordkalotten, leder juryarbeidet i Novellecup og er selv skjønnlitterær forfatter med flere romaner på rullebladet.  Foto: Ronald Johansen

En jury bestående av representanter fra Ordkalotten, iTromsø og Tromsø Bibliotek vil plukke ut åtte noveller som vil bli publisert i iTromsø i høst. Deretter skal leserne stemme fram en vinner som blir kåret under litteraturfestivalen Ordkalotten 2020 som arrangeres 5.–7. november.

Solstad-Nøis sier at det er vanskelig å gi tips til den som vil komme gjennom nåløyet, men at det nok kan være en idé å fatte seg i korthet.

– Skriv helt fritt og uten hemninger først. Deretter kan du gå inn med lupe og ta bort alt som er overflødig, sier hun.

– Tror du det blir mange noveller om korona?

– Jeg tror det blir mye fokus på isolasjon. Det er noe vi har kjent på kroppen i det siste.


Festivalen doblet billettinntektene etter publikumssvikten i fjor

Festivalsjef Ingvild Solstad-Nøis i Ordkalotten tror det har lønnet seg å flytte festivalen fra Kulturhuset til Storgata Camping.


Sparebanken legger 50.000 kroner på bordet

Sjefredaktør i iTromsø, Stig Jakobsen, hadde ikke trodd at Novellecup skulle få inn så mange bidrag.

– Vi forventa en viss interesse blant de skrivelystne, men at responsen skulle bli så overveldende kunne vel ingen forestille seg, sier Jakobsen.

Stig Jakobsen er sjefredaktør i iTromsø.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Sparebank 1 Nord-Norge la 50.000 kroner på bordet for litteraturen i fjor og gjør det samme i år. Banksjef Lars Nymo Trulsen mener konkurransen var en suksess.

– Å bidra med prispenger til vinneren av Novellecup var helt naturlig for oss. I fjor var de 152 deltakere fra 9 til 78 år, og gjennom Samfunnsløftet kan vi bidra til prosjekter som engasjerer bredt. Å løfte fram flere historier fra nord er viktig for oss alle, sier Nymo Trulsen.


iTromsøs NovelleCup:

Til vanlig skriver de resepter og kommentarer. Nå konkurrerer de mot seks andre om å skrive den beste novellen

Juryen i iTromsøs NovelleCup har plukket ut åtte finalister. To av disse er Sandra Kristiansen og Ron Røstad fra Tromsø.


Fjorårets vinner skal ikke delta

Sandra Kristiansen vant novellecupen i 2019 med sin skjønnlitterære debut «Maria». I fjor høst var Kristiansen medisinstudent, men nå er hun ferdig og jobber som lege.

– Det skorter på tid til å skrive, men jeg holder på fortsatt, sier hun.

Kristiansen sier at hun har hatt interesse fra et forlag, men vil ikke utdype.

– Skal du delta i år også?

– Nei, jeg tror at jeg skal la noen andre få prøve.

– Har du noen tips til dem som skal prøve seg?

– Skriv noe du selv ville ha likt å lese.