Høyesterettsadvokat Nerdrum hevder han står bak tyveriet av flagget med oljeflekker

Gunnar Nerdrum skriver i en e-post til iTromsø at det er han som har tatt flagget som var tilgriset med olje fra Tromsø Kunstforening.

HEVDER HAN HAR TATT FLAGGET: Gunnar Nerdrum hevder han har stjålet det tilgrisede flagget fra Tromsø Kunstforening.   Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

kultur

Litt over klokka fire mandag ettermiddag fikk intendant Leif Magne Tangen, altså daglig leder, av Tromsø Kunstforening en telefon om at kunstverket«Oil spill flag» som hang i flaggstanga utenfor Kunstforeninga er vekk. Verket består av et norsk flagg tilgriset med oljeflekker og det har skapt stor debatt i det siste.

Tangen har anmeldt tyveriet.


Omstridt kunstverk stjålet fra Kunstforeninga

Kunstverket «Oil spill flag», som består av det norske flagg tilsmusset med olje, er stjålet.


TILGRISET FLAGG: Slik ser kunstverket, som består av det norske flagget med oljeflekker ut.  

Lokale personer, en folkevalgt politiker og fylkesmannen har vært tydelig provoserte og påstått at kunstverket er ulovlig.

Torsdag kveld skriver den pensjonerte høyesterettsadvokaten Gunnar Nerdrum i et debattinnlegg, sendt på e-post til iTromsø, at det er han som har stjålet flagget.

I innlegget skriver han:

Jeg ser at det tilgrisede flagget foran Tromsø Kunstmuseums bygg er blitt en sak. Det har vært spørsmål til ordføreren på kommunestyremøtet onsdag. Torsdag hadde Knut Barman-Jenssen et innlegg med erindringer om det rene norske flagg. Det er jeg som har tatt flagget. Det fås igjen i Fiskergata 6 av rette vedkommende.

Jeg tok det ned mandag. Jeg ble så forarget da jeg så det tilsmussede flagget at jeg tok det ned og har tatt vare på det. At man leker seg med Roald Amundsen, får kanskje passere. Men når man tilgriser det norske flagg, er borgerne i sin rett til å gripe inn. Det er interessant at ellers tenksomme og erfarne menn som Gunnar Pedersen og Knut Barman-Jenssen har engasjert seg i saken.


Debatt:

«Vil redaktøren sette kronen på verket med å brenne flagget på bladets neste personalfest?»

Forfatteren av debattinnlegget reagerer på iTromsøs kommentar fra 16. juni om kunstverket som ble hengt opp ved Kunstforeninga.


– Jeg har ikke problem med spørsmål om norsk oljepolitikk, men slik behandler man ikke det norske flagget, utover det har jeg ingen kommentar, sier Nerdrum til iTromsø, som også forteller at han er medlem i Tromsø Kunstforening.


Politiet henla sak mot Gunnar Nerdrum. Nå har han sendt brev til politimesteren

Da Gunnar Nerdrum nektet å følge politiets ordre om å gå ned fra eget tak, ble det tilkalt stigebil for å hente ned den tidligere høyesterettsadvokaten.


BLE FRAKTET NED FRA TAKET: Gunnar Nerdrum ble i fjor hentet ned fra taket av politiet.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Kunstneren bak «Oil spill flag» er den østerrikske kunstneren Oliver Ressler. Han er klar over at det å ha oljeflekker på et norsk flagg er provoserende, men det er ikke provokasjon for provokasjonens skyld. Ressler har i veldig mange år jobbet med hvordan man forholder seg til en verden som forurenser så mye, og hvordan man kan gjøre noe med det.

Kommentaren:

Høyres gamle, lettkrenka grinebitere

Elisabeth Aspaker, Svein Ludvigsen og Gunnar Pedersen. Hva er det med disse grinete, gamle Høyre-folka, og hvorfor blir de så krenka av all kunst med antydning til brodd?


Da iTromsø forteller intendant Leif Magne Tangen at flagget nå, på et vis, har kommet til rette blir han glad.

– Jeg la merke til at vedkommende som tok flagget var svært påpasselig med å fjerne flagget på en ordentlig måte. Så hyggelig at han vil gi det tilbake tilt oss, sier han og fortsetter:

ANMELDTE TYVERIET: Intendant Leif Magne Tangen.   Foto: Privat.

– Nerdrum virker som en oppegående og interessant fyr. Det er ikke så mange høyesterettsadvokater som vi har hatt i Tromsø og ærlig talt må jeg innrømme at jeg har stor forståelse for at folk fjerne noe som provoserer dem. Jeg setter stor pris på at flagget kommer tilbake, og vi har bestilt en ny kopi.