Skuespiller Gjertrud Jynge (54) fra Tromsø er nominert både til Hedda og Amanda: – Det er morsomt for en voksen dame å oppleve noe sånt

For to uker siden ble skuespiller Gjertrud Jynge fra Tromsø Hedda-nominert for beste kvinnelige skuespiller. Onsdag ble hun i tillegg nominert til Amandaprisen for beste kvinnelige birolle.

DOBBEL-NOMINERT: Skuespiller Gjertrud Jynge er nominert både til Hedda og Amanda.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix

kultur

Bare litt oppklaring for dem som ikke er helt inne i drama-verdenen: Hedda er en norsk teaterpris, Amanda er en norsk filmpris. I begge tilfeller blir tre personer nominert i hver kategori.

At Gjertrud Jynge er nominert både til Hedda og Amanda samtidig, er derfor ikke nistemat.

– Så hvordan føles det, Gjertrud?

– Jeg er jo glad, sier Jynge.

Det blir stille i telefonen.

– Litt forundra og slikt, men mest glad. Det er veldig artig, da. Jeg har jo jobba mange år nå, men jeg har ikke filma så mye. Det er morsomt for en voksen dame å oppleve noe sånt; å bli lagt merke til.


HT-forestilling er nominert til Hedda-pris

Norunn Standal, som gjorde scenografien til HT-forestillingen «Drøm om høsten», er nominert til Hedda-pris for beste scenografi/kostymedesign.


Et urettferdig spørsmål

Jynge er nominert både for sin innsats i teaterstykket «Trilogien», og for sin rolle som Vera i den sterke filmen «Håp».

– Det har vært en veldig spesiell film å jobbe med, siden regissøren forteller en historie hun opplevde selv. Det er et heftig stoff, og hun våger å tøye stoffet i mange retninger. Det er en modig og ærlig film om kreft og kjærlighet. Den treffer folk veldig sterkt, for det er jo så mange som opplever det, ikke sant – kreft i familien.

– Hvis du måtte velge kun én av prisene. Hvilken velger du?

– Hahaha! Det var et urettferdig spørsmål. Jeg har aldri før vært nominert til Amanda, men jeg har heller ikke vært nominert i den kategorien i Hedda. Og «Trilogien» betyr mye for meg. Det er to vidt forskjellige prosjekter, og det er fryktelig gøy å være nominert til begge. Jeg kan ikke velge.

TRILOGIEN: Gjertrud Jynge er nominert til Hedda for sin rolle som Ales i «Trilogien».  Foto: Det Norske Teatret

Vokste opp i Vesterliveien 34

Skuespilleren er til vanlig fast ansatt Det Norske Teatret i Oslo. Det har vært hennes base siden 1996, men hun er egentlig fra Tromsø.

– Jeg kom til Tromsø fra Hønefoss i '67. Da var jeg ett år. Vi bodde der til jeg var 15, blant annet i Vesterliveien 34. Egentlig ville mamma og pappa fortsette å bo i Tromsø, men pappa som var doktor og hjerteforsker fikk ikke mer jobb der, så da flytta vi etter hans nye jobb til Trondheim.

– Jeg rakk å være med på noe kunstnerisk i Tromsø. Jeg var med på Polarshow i '81 og også med Tromsø musikkskoles barnekor Treklang. Vi satt opp en barneopera som vi opptrådte med på Festspillene i Harstad, forteller Jynge, uten å nøle.

PÅ HT I 2013: Gjertrud Jynge som Katinka Stordal i Kranes Konditori på Hålogaland Teater.  Foto: Ronald Johansen

Den dobbel-nominerte skuespilleren var på Hålogaland Teater i 2013 hvor hun hadde hovedrollen i stykket Kranes Konditori. Det er første og eneste gang hun har jobbet på HT.

– Jeg har vært noen turer med Riksteatret, men kun hatt et engasjement ved HT. Det er klart det frister å komme tilbake. Det er jo min barndomsby.


I kveld står disse Tromsø-skuespillerne endelig på scenen i hjembyen

Tromsø-skuespillerne Gjertrud Jynge og Gunnar Eiriksson er blant de som er med på Riksteaterets oppsetning av stykket «Gjengangere» av Henrik Ibsen. Onsdag kveld står de på scenen i Tromsø.


Gråteturer til barndomshjem

Jynge forteller at hun har flytta mye rundt i Norge. Hun har derfor mange barndomshjem hun kan stå utenfor og gråte ved.

– Da jeg var i Tromsø sist, tok jeg på meg løpeskoene og stoppet utenfor mine barndomshjem for å gråte litt. Sånn er det.

– Visste du alltid at du ville bli skuespiller?

– Jeg tror jeg visste det relativt tidlig, men det var bare jeg som visste om det. Mamma ville bli skuespiller, men hun kom ikke inn på teaterhøgskolen og så traff hun pappa og fikk barn. Jeg tror jeg arvet drømmen til mamma da jeg lå inne i magen hennes.

Mammaen til Jynge sa ofte til søsknene hennes: Ada, du må bli skuespiller. Per, du må bli skuespiller. Men hun sa aldri: Gjertrud, du må bli skuespiller.

– Hvorfor sier hun det ikke til meg?, husker jeg at jeg grublet mye på. I og med at jeg reagerte så sterkt, visste jeg at jeg inderlig ville bli skuespiller. Jeg var ikke en typisk skuespiller-type som showet og sånn, men jeg satt med en drøm. Jeg er fryktelig glad for at jeg kom inn på den skolen, for jeg stortrives i yrket mitt. Virkelig.