Ny utstilling om flerspråklighet på Tromsø Museum: – Vi ønsker at folk skal bruke litt tid her og reflektere

Norges arktiske universitetsmuseum åpnet fredag en ny utstilling.

NY UTSTILLING: Prosjektleder Yulia Rodina og formidlingsrådgiver Per Helge Nylund. I midten er en pappfigur av Emma (13) som forteller om hennes opplevelser som flerspråklig, som en del av utstillingen.  Foto: Even Thodesen

kultur

«Mitt språk – min arv» er en interaktiv utstilling som tar for seg flerspråklighet i moderne og historisk perspektiv, med bakgrunn i forskning fra universitetet

– Vi har forsket mye på flerspråklighet, men har aldri stilt ut noe før. Det har vært veldig spennende å kombinere forskningsresultater med en utstilling, sier Yulia Rodina som her ledet prosjektet.

– Samtidig som vi viser forskningsresultatene våre på denne måten gir vi ikke alle svarene. Vi ønsker at folk skal bruke litt tid her og reflektere selv.


Mange i byens kulturliv fikk avslag på Kulturrådets korona-ordning, men Violet Road er strålende fornøyde

Kulturrådet gir støtte til både museum og teater i Tromsø, men mest penger går til å støtte musikere som vil legge ut på sommerturné.


Flere typer minoritetsspråk

Det finnes mange minoritetsspråk i Norge. Noen har eksistert lenge, andre har kommet hit i senere år.

– Når man sier minoritetsspråk tenker man ofte på moderne språk som har kommet med innvandring, men det er flere historiske språk som har vært her lenge, som samiske språk, kvenske dialekter og romani, sier Rodina.

– Det mange heller ikke tenker over er at norsk kan være et minoritetsspråk. I USA er det i noen områder flere som snakker amerikanorsk, som er et veldig spesielt språk.

Norsk i seg selv er et flerspråklig språk. I lingvistikk skiller man nemlig ikke på dialekter og språk.

– Det er mange ulike dialekter som man kan snakke å forstå på tvers av hverandre. I Nord-Norge er det spesielt mange.


Uheldig brøytesjåfør skadet 800 år gammelt kulturminne. Nå krever fylkeskonservatoren tiltak

Fylkeskommunen krever at deponeringen av snø ved Skansen opphører, og anbefaler at det bygges en mur for å beskytte vollen.


Vanskelig å visualisere

Per Helge Nylund er formidlingsrådgiver på museet. For han har det vært spesielt å skulle ha en utstilling hvor man stiller fram språk.

– Vi er alltid opptatt av hva slags forskning som foregår ved UiT. Språk er nytt for oss, og jeg er kjempeglad for prosjektet. Det har vært en annerledes utfordring enn vi er vant med. Det var viktig å ha med ekte mennesker som deler sin opplevelse av å snakke flere språk, sier Nylund.

– Språk er noe som er vanskelig å visualisere. Det er ikke så konkret som mye av forskningen vi vanligvis stiller ut. Derfor har vi valgt å ha mange lydspor, samtidig som ikke skiller klart på tale og skrift, men heller ser på helheten i språket.


Kan få en halv mill. i koronastøtte:

Styrelederen oppfordrer kunstmuseet til å droppe inngangspenger i sommer

Et forslag fra regjeringen kan gi Nordnorsk Kunstmuseum 540.000 kroner i koronastøtte. Styreleder Grete Ellingsen mener styret må vurdere muligheten for å holde gratis åpent til 1. september.


Opprinnelig skulle utstillingen komme i mars, men koronaen satte en stopper for det. Det måtte også gjøres noen andre justeringer.

– Det blir en del interaktivt, men vi måtte fjerne noen installasjoner vi skulle hatt med i utgangspunktet. Så folk får glede seg til å se de på et senere tidspunkt, sier Nylund.