Nå skal Simone lage forestilling på operaen: – Veldig spennende å få muligheten til å lage noe nordnorsk og samisk for operaen.

Koreograf og dansekunstner Simone Grøtte (35) skal koreografere en forestilling på Den Norske Opera & Ballett denne høsten.

TIL OPERAEN: Simone Grøtte har høstet gode kritikker for sine forestillinger. Nå skal hun koreografere en timelang forestilling for Den Norske Opera & Ballett.  Foto: Eivind Hansen

kultur

Grøtte har tidligere satt opp og turnert med blant annet suksessforestillingen «Mannen som stoppet Hurtigruta», «Glemt», «Margbein» og «Å klore seg fast».

Nå har hun blitt invitert til å koreografere en forestilling i forbindelse med Oslo Kammermusikkfestival som skal vises tre ganger på operaen.

– Det er skrekkblanda fryd. Operaen er jo den største arenaen i Norge. Som kunstner er det utrolig motiverende å få det ansvaret og den tilliten, sier Grøtte, som er bosatt i Tromsø.

Inspirasjon fra det nordnorske og samiske

Arbeidet med forestillingen er ikke påbegynt, men én ting er sikkert: Forestillingen vil hente mye inspirasjon fra Nord-Norge.

– Vi kommer til å ta utgangspunkt i det nordnorske og samiske, som det meste annet jeg lager. Det er veldig spennende å få muligheten til å lage en slik forestilling for operaen. Jeg har fått ganske frie tøyler til å lage noe eget.


Hun er Tromsøs best kledde. Fikk over 450 flere stemmer enn andreplassen

Simone Grøtte vant Tromsøs best kledde med en overlegen seier.


En annen ting som er klart er at det blir musikk fra komponistene Luciano Berio og Béla Bartók. Det skal sys sammen med en egen vri fra Herman Rundberg, Grøttes ektemann og tidligere medlem av Violet Road.

– Det blir en danseforestilling som mikser klassisk musikk og moderne dans, sier Grøtte.

For Grøtte blir det å skulle koreografere for kammermusikk, som benytter seg av et begrenset antall strykere, en ny opplevelse.

– Jeg har aldri koreografert med live-strykere på den måten før. Det blir veldig spesielt. Flere elementer skal bindes sammen, samspillet mellom musikk og dans er sentralt. Det blir veldig spennende, forteller koreografen.


Danser om å «holde ut her»:

– Det er ei lett tilgjengelig forestilling Grøtte har skapt

Med forestillinga «Å klore seg fast» leverer Simone Grøtte sitt tredje kapittel om vår landsdel, og hun gjør det godt.


Skal øve i Tromsø

Før de reiser sørover, skal de øve og ha prøver i Tromsø.

– Å utarbeide et prosjekt for operaen her i Tromsø blir veldig interessant.

Den timelange forestillingen vil gå fra 19.–21 august i relativt intime lokaler, med kun plass til 60 personer i salen. Allerede er mange av plassene revet bort.

– Alle de tre forestillingene er straks utsolgt, forteller Grøtte.