Avslutter covid-19-adaptert turné i Tromsø – inviterer til sommerfest

Artistparet Aggie Frost og Per Martinsen avslutter sin Nord-Norgesturné med å invitere til elektronikakonsert og innspilling av musikkvideo på Storgata Camping.

STORGATA CAMPING: Ekteparet Per Martinsen og Aggie Peterson har spilt sammen i mange år som pop-elektronikaduoen Frost. Nå runder de av Nord-Norgesturnéen i Tromsø.  Foto: Håkon Steinmo

kultur

Da «lockdown»-perioden inntraff i Norge skulle det ikke gå mer enn ei uke før det ble klart at alle spillejobber ble avlyst. Etter hvert som alle og enhver hadde kastet seg på livestream-bølgen, begynte Aggie Frost Peterson og Per Martinsen å savne energien og tilbakemeldingen som man ikke får gjennom skjermen.

Dermed begynte letingen etter alternative muligheter for å dele live musikk med publikum. Resultatet ble en mikrokonsert-turné gjennom Lofoten og Vesterålen, som nå avsluttes i Tromsø med en stor fest på Storgata Camping.

Fredag kveld inviterer de til felles bursdagsfeiring der det vil foregå ulike minikonserter, både med dem selv, samt flere andre DJ-er som entrer scenen. Publikum får være med i innspillingen av musikkvideoen til Aggie Frosts nye låt «Tidløs», og DJ Per Martinsen byr på en noe atypisk konsertopplevelse.


Ettertraktet hiphop- og R&B-produsent tar med unge tromsøartister i studio

Denne uka får et knippe unge kreative mennesker sjansen til å lære av profesjonelle produsenter på nasjonalt og internasjonalt nivå.


– En retur til røttene

Paret har tidligere gjort mindre pop-up-konserter på litt utradisjonelle plasser – for eksempel i gallerier eller ute på fiskevær. Peterson forteller til iTromsø at de begynte å se for seg konserter med redusert kapasitet – mellom 30 og 50 stykker i publikum. Turneen måtte være lett å arrangere, med liten risiko.

– Vi pakket med oss et krympet live-set, så minimalt som overhodet mulig – alt går i en kasse. Så var vi heldige og fikk innvilget søknad om ad hoc-midler for ekstra støtte. Da var det bare å ringe rundt og booke Nord-Norgesturné, oppsummerer hun.

SAVNET PUBLIKUM: Artist-paret ønsket å gjenvinne den kontakten og energidelingen man ikke får med publikum via livestream.   Foto: Håkon Steinmo

– Med korona og denne turneen har vi gått litt tilbake til sånn konsertopplevelsene var før – en slags retur til røttene, da man var mer selvhjulpen. Da oppdaget man musikken på en annen måte, enn man gjør når man går på de store festivalene i dag, sier Per Martinsen før Peterson skyter inn:

– Det blir mer av det enkle, litt sånn «DYI».

Å turnere under en pandemi bød på både utfordringer og gledelige overraskelser.

– Vi hadde kort tid på å promotere. Det er koselig med mikroformat, men det er også utfordrende å gjøre det lønnsomt, så vi var nok avhengige av støtte for at det skulle gå rundt, sier Peterson.

– Det interessante var at publikummet vi møtte på konsertene i Lofoten og Vesterålen var noe mer variert enn normalt.


Milliardtap for voksende Spotify

Musikkstrømmetjenesten Spotify rapporterer et driftsunderskudd på 1,78 milliarder kroner i andre kvartal. Inntektene økte likevel med 13 prosent.


Nye elektronika-frelste i publikum

– Det ble til at man måtte spille annerledes musikk rundt omkring. Det er uvant, men også noe av det beste, da får man spredt det man gjør, sier Martinsen og fortsetter:

– Publikum de ulike stedene var i alle aldre, en gang opplevde vi at tre generasjoner kom sammen på konsert. På Unstad-stranda var det som å være på Grünerløkka, det var så blandet med lokale og norgesturister. Det som er kjempeartig, er at folk som trodde de ikke likte elektronika gir tilbakemelding om at de etter konserten innser at de digger det, meddeler Martinsen fornøyd.

De uttrykker at de i etterkant av korona – og en slik turné – vet å sette mer pris på live-musikkopplevelser, og det å dele øyeblikk med nærmiljøet sitt.

– Det blir viktigere å bruke energien der du finner den, bemerker Martinsen.

– Vi vil nok verdsette en sterkere lokal forankring fremover, legger Peterson til.


Lager sangforestilling om hvorfor Tromsø ble til by

Setter opp forestilling med musikalske fortellinger om byens historie på Skansen – Tromsøs tusenårssted.


– Digg å slippe barkø

Paret oppsummerer mikrokonsert-turneen som rolig og familievennlig, der reglene for smittevern har blitt ivaretatt under kontrollerte forhold.

– Det fremstår som at folk har lært til nå. Likevel blir jo folk mer avslappet når det bikker lørdagskveld, kommenterer Martinsen.

Fredag klokken 20.00 åpner dørene for elektronika- og bursdagsfest på Storgata Camping. Lokalet rommer litt under 200 personer, og duoen oppfordrer folk til å forhåndsbestille billetter om man vil sikre seg inngang til kvelden, da under halvparten av billettene gjenstår.

– Hele turneen har gått på vipps, og her kjører de også digitale betalingssystemer ved bordene. Jeg er jo dødslat, og synes det er skikkelig digg å slippe barkø, sier han og ler.


Onsdag var årets varmeste dag og vi har mer varme i vente: – Blir i overkant mye sommer i nord

Til dere som mener det har blitt for varmt i Tromsø; her kommer en dårlig nyhet.


TAKKNEMLIG: Som artist under korona, understreker Per Martinsen verdien av å ta vare på sine trofaste tilhørere - da vil de igjen ta vare på artisten.   Foto: Håkon Steinmo

«Hypnotisk og sommerfest-aktig feeling»

Pop-elektronika, sommerlig synthpop og hypnotisk ambient-techno venter gjestene fredag aften. Kvelden begynner med at publikum geleides inn for å bli kohortvis filmet til den nye Aggie Frost-låten.

– Dette er tredje gang jeg spiller inn musikkvideo på Campingen. Det må være byens hyggeligste, mest eklektiske plass. Hit kommer det så mange forskjellige folk – jeg tror vi har møtt barnevakten på dansegulvet en gang. Låten handler om kjærlighet i ulike former, så jeg håper folk finner sitt indre eksponeringsbehov og tør å stille opp og være seg selv foran kamera, sier hun selv.

Det er 30 år siden Per Martinsen debuterte som artist. Fredag får publikum se ham utforske litt andre ting enn den vanlige dansemusikken:

– Jeg skal sette meg på et persisk teppe med beina i kryss, tenne røkelse og spille ambient-techno. Aggie vil stå for mer formidling når hun spiller låter fra sitt kommende album, mens jeg får være den mystiske, forklarer han lurt.

– For mange blir dette en avrunding av sommerferien og en mulighet til å se kjente igjen. Vi gleder oss masse, sier Peterson.