Hovedscene-aktuelle Roy-Arne Johannessen har ikke hatt inntekt siden mars: – Det er jo verdens undergang

Tromsøkomiker Roy-Arne Johannessen slår til med Hovedscenen på Kulturhuset når han endelig skal få vise fram soloshowet «Bare mæ» til sin hjemby.

«BARE MÆ»: Fredag 4. september skal standup-komiker Roy-Arne Johannessen fra Tromsdalen skape god stemning på Hovedscenen på Kulturhuset  Foto: Øyvind Bømark

kultur

For litt over et halvt år siden fartet stand-up-komiker Roy-Arne Johannessen rundt i Norge med soloshowet sitt «Bare mæ». Johannessen hadde spart Tromsø til sist, for å ha et topptrimmet show å vise fram, og etter planen skulle komikeren ha stand-up-show 11.–14. mars.

Slik ble det ikke. Landet stengte ned 12. mars, og Johannessen har ikke vært i jobb siden. Men 4. september inntar han Hovedscenen på Kulturhuset.

– Jeg traff sentrum av koronatornadoen. Jeg holdt forestilling 11. mars, dagen før alt ble stengt, men det var ikke mange mennesker der. Panikken hadde rukket å ta ordentlig tak i folk. Denne gangen håper jeg at det kommer masse folk, sier Johannessen som er fra Tromsdalen.


Roy-Arne (45) starter podkast for ungdom: – Det er veldig mye med ungdommen som jeg rett og slett ikke forstår

Komiker Roy-Arne Johannessen (45) gleder seg til å lære mer om ungdommen i Tromsø i sin nye rolle som programleder for podkasten «Lystcast».


200 billetter

Flere forestillinger har blitt utsatt og avlyst på Kulturhuset etter at regjeringa fredag 7. august gjorde det klart at det ikke ville åpne for 500 mennesker på arrangementer 1. september, slik det var planlagt. Grensen vil fortsette å ligge på 200 mennesker en stund fremover.


Kulturhuset utsetter flere konserter og forestillinger i høst på grunn av korona

Både Kulturhuset og Hålogaland Teater gjør endringer i høstens program.


– Er du redd for at showet ditt skal måtte utsettes – nok en gang?

– Nei. Man vet jo aldri, men jeg tror ikke det blir større restriksjoner slik det ser ut nå. Det er uansett utenfor vår kontroll. Det er god plass på Hovedscenen til at man kan fylle salen med 200 mennesker og holde seg godt innenfor smittevernreglene.

Verdens undergang

Tromsdalingen har holdt på med standup i snart seks år, og var personen som tok initiativ til å opprette Lunheim Standupforening. For to år siden ble han stand-up-komiker på heltid, noe som han virkelig har fått kjenne på siden koronaviruset sørget for at han ikke har hatt inntekt siden mars.

– Det er jo verdens undergang, og en forferdelig vanskelig situasjon å være oppi. Jeg har søkt om støtte, men får ingenting. I løpet av alle de årene jeg har holdt på med standup har vi aldri mottatt noe støtte til noe noen gang. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke, men kanskje det er fordi vi holder på med humor.


Trekker «Kjøkkenheisen» fra programmet etter tabbe av HT

Hålogaland Teater kommer ikke til å vise stykket «Kjøkkenheisen» i høst likevel.


«Bare mæ»

«Bare mæ» er et standup show som ifølge Johannessen spenner over mange tema, i tillegg til at det handler om ham.

– Jeg er jo en voksen fyr på snart 47 år som egentlig er utdannet jurist, men har vært rådmann og mye rart. Showet er en slags samling av det beste jeg har holdt på med de siste årene, og den ble godt mottatt i Oslo og Trondheim og Mefjordvær, hvor jeg spilte for utsolgte hus. Det som er fint med forestillingstypen er at den også kan plukke opp aktuelle ting, som for eksempel korona. Så det blir litt av det også.

Klarer ikke nok en nedstengning

Torsdag 13. august dro Johannessen til Bodø for å opptre sammen med Thomas Leikvoll og Kevin Kildal.

– Det er først nå vi kan starte opp igjen. Folk løpere ikke inn i kjellere eller mørke saler når det er sommer, så timinga med å åpne opp i juni har vært uheldig for meg og oss.

– Om koronabølge nummer to stenger ned landet igjen – klarer du det økonomisk?

– Nei, det går ikke med en runde to. Da må jeg gi opp den drømmen om å leve av standup, som jeg har gjort i to år nå. Så alvorlig er det. Det er en tragisk måte å annonsere forestillinga på, men realiteten er jo at vi trenger at folk kommer på forestillinger og konserter nå. Jeg kan jo legge til at forestillinga er veldig bra og morsom.