Klaudius har tegnet over 16.000 tegninger – nå får de fast galleri i byen

De fleste i Tromsø kjenner igjen Odd Klaudiussens, eller Klaudius som han går under, strek når de ser den. Han har tegnet mellom 16.000 og 18.000 tegninger, og har siden slutten av 80-tallet daglig levert tegninger til iTromsø.

GALLERI: Odd Klaudiussen har fått byens første faste galleri på «G» i sentrum. 

kultur

Onsdag åpnet Tromsøs første faste utstilling på «G» i sentrum, med Odd Klaudiussen som hovedperson. Flere hadde møtt opp til åpningen, og i byggets første etasje var det stilt ut flere bilder – som skal få henge der i tre uker. I byggets andre etasje vil bildene henge til de blir solgt og byttet ut med et nytt.

– Jeg tror jeg er den første kunstneren med fast utstilling i sentrum. Det er kjempestas – et eget galleri midt i sentrum, sier Klaudiussen.

Han har tegnet i 32 år, og det har blitt mange tegninger opp igjennom årene – mellom 16.000 og 18.000 hvis vi skal tro kunstneren selv.

– Jeg husker ikke alle, men en god del. I hvert fall hvis jeg blir minnet på dem.

Tidløse tegninger

Til galleriet har Klaudiussen valgt ut tegninger uten for mye politikk. Daglig tegner han til iTromsøs lederartikler, og ikke alle tegningene er like tidløse.

– Jeg har en del å ta fra, men jeg har prøvd å unngå ren politikk. Men det er både me too, korona, været, Brexit og uteservering, sier Klaudiussen i sin åpningstale, mens han peker rundt på bildene.

– Jeg liker tanken på å stille ut bildene der det er folk. Det tiltaler meg, legger han til.

Klaudiussen forteller at spørsmålet han oftest får er hvordan han klarer å finne på en ny tegning hver dag. Det er ganske enkelt ifølge ham selv, og sammenligner det med å være journalist og hver dag finne ut hva man skal skrive om.

– Jeg vet jo hva som skjer i nyhetsbildet, så tematikken jeg skal tegne om vet jeg stort sett. Det har også gitt meg et løft å få Egon (Holstad) inn. Han har masse ideer.

Har hatt ideen i mange år

Hallvard Birkeland har hatt ideen om å stille ut Klaudiussens bilder i en årrekke, men han spurte ikke kunstneren selv før han planla det.

HELE HUSET: Tegningene er utstilt i første og andre etasje de neste tre ukene, etter det vil hele andre etasje på «G» være viet til Klaudiussens tegninger.  

– Jeg har hatt ideen lenge, men Klaudius visste ingenting. Jeg spurte Kristin (Vassbakk) om hun ville ha utstillingen først, og da hun sa ja, spurte jeg ham. Jeg gikk omveien, sier Birkeland til iTromsø.

Han har kjent Klaudiussen i 17 år, og skisserer en sjenert mann han møtte i 2003.

– Jeg var redd for å få et nei hvis jeg hadde spurt ham først. Han ville sikkert sagt at det ble for mye.

Kristin Vassbakk eier «G», og forteller at hun umiddelbart sa ja til å stille ut tegningene da Birkeland spurte.

– Det er klart jeg sa ja. Jeg har fulgt ham i alle år og er heldig som ble spurt, sier Vassbakk til iTromsø, og legger til:

– Det er helt fabelaktig å ha en fast utstilling i andre etasje.