Suksess på hjemmebane gjør at NRK-Sigrids ungdomsbok nå skal gis ut i utlandet

Knappe halvåret etter debuten er tromsøforfatter Sigrid Agnethe Hansens bok «Ser du dette?» solgt til utlandet. Nå skal boka gis ut i Danmark og i Sør-Korea.

FORFATTER: Sigrid Agnethe Hansens bok «Ser du dette?» skal nå gis ut i utlandet - i Danmark og Sør-Korea.  Foto: Christer Pedersen

kultur

«Ser du dette?» har et tema som for mange ungdommer er skremmende aktuelt. Et intimt bilde kommer på avveie i sosiale medier – og boka skildrer hvordan hovedpersonen «Anna» blir rammet, og hvordan hun som følge av det hele føler seg nødt til å rømme fra hjembyen.

Gode anmeldelser

Boka kom ut tidligere i vinter, og er møtt med overlag positive anmeldelser fra både de store nasjonale mediene og halvprofesjonelle bokblogger. Blant annet fikk boka skryt i Norges største avis, Aftenposten.


Sigrid (30) gir ut ungdomsbok om skremmende aktuelt tema

Nakenbilder på avveie er en skremmende aktuell problemstilling for mange ungdommer. Sigrid Agnethe Hansen håper at hennes bok «Ser du dette?» skal hjelpe ungdommer som er rammet.


– Jeg var ikke helt forberedt på at mottakelsen skulle være så positiv, jeg er faktisk litt slått i bakken av de. Så det har helt klart gitt meg større selvtillit til når jeg skal skrive flere bøker, sier forfatteren selv da iTromsø treffer henne på hennes arbeidsplass – NRK på Bjerkaker.

GOD MOTTAKELSE: Hansens bok har fått overlag gode kritikker fra anmelderne.  Foto: Privat

Agenten fikk innpass i Asia

Helt siden lanseringen i januar har hennes forlag jobbet med å få ut boka til et større og mer internasjonalt publikum. Og i sommer bar arbeidet frukter.

– Forlagets agent har fått på plass avtale om utgivelse i Danmark og i Sør-Korea. Det føles veldig spennende, sier Hansen.

Når bøkene skal komme ut er ennå ikke helt avklart, men det vil trolig skje i løpet av neste år.

– Agenten vil også jobbe aktivt for å selge boka til andre land i Europa, sier Hansen.


Tromsø-forfatteren Sigrid Agnethe Hansen er valgt ut til nasjonal lesekampanje

I februar debuterte Sigrid Agnethe Hansen (30) med ungdomsromanen «Ser du dette?», en bok om ei jente som opplever at et nakenbilde blir spredd på nett. Utdrag fra boken vil bli lest av over 120 000 ungdomsskoleelever.


At boka er antatt for utgivelse i Sør-Korea er ekstra spennende, sier hun.

– Det er egentlig ganske sprøtt at den skal gis ut der, men tydeligvis er det slik at spredning av intime bilder også er et problem i Asia, sier hun.

UNGDOMSBOK: Sigrid Agnethe Hansens ungdomsbok «Ser du dette?» gis nå ut i et tredje opplag - og skal i tillegg gis ut i Danmark og Sør-Korea. 

Gis ut i tredje opplag

I Danmark skal boka gis ut av et forlag som har spesialisert seg i barn- og ungdomsbøker, og forlaget gir hyppig ut bøker om ungdommers hverdag og problemer.

I Norge er boka som sagt møtt med gode kritikker, og den er også tatt inn på bibliotekene. Etterspørselen etter boka har ført til at forlaget nå skal gi ut et tredje opplag – noe som er nokså uvanlig for en debutant.

– Det betyr veldig mye for meg – en debutant som sitter nokså alene her i Tromsø isolert av pandemien som har rammet oss. Det gir en ekstra trygghet og gir meg ekstra lyst til å fortsette med skrivingen. Jeg er stolt over det jeg har fått til, sier Hansen.


Nord-Norge! Litteraturen!

Forfatter Kjersti Anfinnsen etterlyser en bredere og mer tilstedeværende dekning av litteratur i Nord-Norge.


Ønsker å komme ut blant publikum

Pandemien har gitt sterke begrensninger i hvordan boka har kunnet markedsføres. Derfor gleder seg Hansen til korona-epidemien går over.

– Da vil jeg kunne dra ut og møte leserne på bibliotek og på skoler. Det har jeg ikke kunne gjøre nå i disse tidene, sier hun.

I høst håper hun dog på å komme seg av gårde på noen festivaler og bokturneer.

– Jeg er invitert til et par litteraturfestivaler rundt om i landet, og jeg er også invitert til å delta i opplesninger på eksempelvis biblioteket i Bergen – og det håper jeg at vi skal få til, sier Hansen.


Egon takket først nei til å bidra i Linn Skåbers nye korona-bok – så fikk han vite hvilke andre forfattere som hadde takket ja

I den nye boka «30 dager i april 2020» har Linn Skåber fått med seg forfattere som Anne B. Ragde, Knut Nærum, Åsne Seierstad, Jan Kjærstad og – så vidt – iTromsøs Egon Holstad.


Dette vil skje parallelt med jobbingen på NRK i Tromsø, sier hun.

– Jeg skal balansere møtet med lesere med arbeidet med et helt nytt prosjekt her på NRK som jeg ennå ikke kan si noe om. Derfor trenger jeg å ha et sterkt fokus på jobben her på NRK selv om jeg skal ut og treffe folk og fortelle om min bok, sier hun.