Kunstnere inviterer til folkemøte: – Hva skal bygget brukes til?

Mens kommunen forsøker å finne en eier til kunstforeningen, forfaller det snart 100 år gamle bygget. Tromsøs kunstmiljø er redde for å ende opp hjemløse. Nå slår de ring rundt bygget og inviterer til folkemøte.

FOLKEMØTE: Kuratorene Malin Lin Nordström og Camilla Fagerli inviterer Tromsøs innbyggere til folkemøte. De ønsker innspill til hva den gamle kunstforeningen skal brukes til.   Foto: Johannes Ytreberg

kultur

Det er stille utenfor Tromsø Kunstforening. En og annen går forbi, men ingen går inn eller ut. Åpner man døren er det derimot fult av liv. Tromsøs kunstmiljø har inntatt det mye omtalte bygget.

– Det har blitt etablert et narrativ om at det er ingenting som skjer her lenger, men det er ikke sant. Bygget er ikke dødt, det er fult av aktivitet, sier Camilla Fagerli.

Hun er en av kuratorene bak den nye utstillingen «ly til fantasi og fellesskap» som åpner på fredag.

– Utstillingen handler om byggets fortid og fremtid. Hva det har betydd for fremveksten av Tromsøs kunstmiljø og hvordan det skal brukes fremover, sier Fagerli.


Omstridt kunstverk stjålet fra Kunstforeninga

Kunstverket «Oil spill flag», som består av det norske flagg tilsmusset med olje, er stjålet.


Den nye utstillingen går dermed rett inn i hjerteroten av debatten rundt Muségata 2. Stiftelsen Tromsø Kunstsenter som tidligere eide bygget ble i 2018 oppløst fordi den ikke klarte å ivareta sitt mandat om å ta vare på bygget. Dermed tok Tromsø kommune over. Universitetet i Tromsø var interessert i å kjøpe bygget, men trakk senere tilbudet. Spørsmålet kunstnerne sitter igjen med er «hva skjer med bygget?»

VINKELSLIPER: Inne i Tromsø Kunstforenings lokaler høres lyden av en vinkelsliper. Her arbeides det dag og natt for å bli ferdig med kunstutstilling til fredag. Bakerst i rommet skal den gamle barneteater-scenen, som så lenge holdt til på kunstforeningen, gjenreises.  Foto: Johannes Ytreberg

Redd for å bli hjemløs

Det snart 100 år gamle bygget er i stadig forfall. Det gamle museet fra 1894 ble opprinnelig gitt i gave til byens innbyggere under Tromsøs 100-årsjubileum. I 1961 skulle bygge rives, men kunstnere okkuperte det og forvandlet det om til et kulturhus.

– Det er et stort renoveringsbehov, så det er bare et spørsmål om tid før folk blir nødt til å flytte ut av hensyn til sikkerhet, miljø og helse, sier Fagerli.

HISTORISK: 1894 til 1960 holdt et museum til i det vi i dag kjenner som Tromsø Kunstforening. Det ble okkupert av kunstnere den gang, som i dag.  Foto: Olav Aasegg

Kommunen må kanskje stenge Kunstforening-bygget på grunn av manglende brannsikring

Muségata 2 - der Tromsø Kunstforening i dag holder til - kan bli stengt på kort varsel på grunn av byggets dårlige standard. Blant annet er det store mangler i brannsikringen, skriver kommunens eiendomsavdeling til leietakerne.


Hun er redd for hva som vil skje hvis huset ikke renoveres eller blir solgt til noen som ikke vil ha kunst der lenger.

– Vi må lete etter lokaler, men fra erfaring vet at de er altfor dyre. Vi blir hjemløse og vil stå i fare for å miste andre bevilgninger, sier Fagerli.

Hun ber kommunen tenke seg godt om.

– Å vie dette huset til kunst har vært den største investeringen Tromsø kommune har gjort i byens kunstscene, det har de gjort siden 1981. Tromsø Kunstforening har hatt et hus vi ikke trenger å betale husleie til. Slik har bygd opp et nasjonalt anerkjent kunstsenter, Fagerli.

KUNST FOR ALLE: Graffitikunstner André Enger Aas har lenge ønsket seg en kommunal graffitivegg. Som del av Tromsø Kunstforenings nye utstilling lager han en midlertidig vegg unge og voksne kan komme å male på. Han ønsker seg folket tilbake til kunstforeningen.  Foto: Johannes Ytreberg

Inviterer til folkemøte

Kuratoren mener det eksisterer mye forvirring rundt saken om Muségata 2. Hun ønsker å gjøre prosessen mer gjennomsiktig.

– Det er uklart for mange hva som faktisk skjer. Etter all usikkerhet om salg og hva som skal skje med huset er vi råglad for at det nå foregår et utredningsarbeid som tar Tromsøs kunstmiljø på alvor, sier Fagerli.

Saken skal opp til politisk behandling i november. I september innkalles det til folkemøte om husets fremtid som et «Kunstens Hus», et samlingssted for byens kunstnere og folk flest. Der kan Tromsøs innbyggere komme med innspill og drømmer til hva huset kan brukes som.


Her leverer «kunst-tyven» Gunnar Nerdrum tilbake kunstverket «Oil Spill Flag». – Jeg vil vurdere om jeg skal fjerne det på nytt

Etter å ha stått naken i noen dager er Tromsø kunstforenings flaggstang igjen prydet av det omstridte kunstverket «Oil Spill Flag» etter at det er levert tilbake fra «flaggtyven» Gunnar Nerdrum - som ikke kan garantere at han ikke vil gjøre om stuntet.


– Hva skal innholdet i huset være? Hva skal vi gjøre med parken? Hvordan skal vi få finansiert det? Og hvordan skal vi renovere bygget? Vi kan for eksempel ha kafé og klubb i kjelleren, sier Fagerli.

KUNSTBAR: Kuratorene Malin Lin Nordström og Camilla Fagerli viser frem alt som skjer på Tromsø Kunstforening. I bakgrunn kan vi skimte kunstnerfelleskapet Kurants nyeste installasjon - et kunstbar.  Foto: Johannes Ytreberg