Bekymret over mangel på øvingslokaler: – Det vil ganske sikkert føre til frafall

Troms musikkråd er redde for at mangelen på øvingslokaler for musikantene i Tromsø kan føre til at flere slutter med musikk.

BEKYMRET: Siw Eriksen (t.v.), konsulent i Troms musikkråd, og Anne Grete Seljebakk, daglig leder i Troms musikkråd, tror det kan bli et større frafall i antall medlemmer hos kor, korps og orkestre dersom de ikke får et egnet øvingslokale.  Foto: Ronald Johansen

kultur

«Kor, korps, orkestre, band med flere er medlemmer hos oss via sine respektive organisasjonene sine, og vi er bekymret mht. tilgang til øvingslokaler nå i høst.»

Slik starter e-posten skrevet av Anne Grete Seljebakk, daglig leder i Troms musikkråd, til kommunene i Troms.

– Det er enkelte skoler og rektorer som nekter oss adgang til å øve etter at koronakrisen kom, sier Seljebakk.

Det er lokaler som gymsaler foreningene ønsker å leie. Hun forteller at kommunen har gjort fremstøt overfor skolene i sommer for å få til en løsning.

– De gjorde det også i forbindelse med 17. mai slik at korpsene kunne øve til nasjonaldagen om ikke annet.


Kulturhuset utsetter flere konserter og forestillinger i høst på grunn av korona

Både Kulturhuset og Hålogaland Teater gjør endringer i høstens program.


Smittevernveileder

Det finnes allerede en smittevernveileder knyttet til kor og korps som er godkjent av FHI.

– Følger man den så er man nokså trygg. Det skal ikke være noe i veien med den. Samtidig forstår jeg skepsisen fra skolene, men jeg tror ikke den store smitten kommer fra voksne som er i kor og orkestre. Det har vist seg at det er andre plasser smitten blusser opp, sier Seljebakk.

Ifølge den daglige lederen skal det ikke være noe problem å leie lokalene dersom man følger smittevernveilederen.

– Ting er jo ikke slik som det var i vår. Viruset er ikke så utbredt slik nå selv om det nylig har blusset opp igjen, så det skulle ikke være noe problem å leie lokaler om man følger alle reglene som er satt, sier Seljebakk.

– Det er veldig trasig om man ikke får øvd. Mange har allerede sluttet under koronakrisen, og det vil ganske sikkert bli enda mer frafall om man ikke får leid lokaler. Vi har et ganske bra kulturliv i hele Norge, både frivillige og organiserte, og det ville vært veldig synd om vi skulle miste flere medlemmer, legger hun til.


Kommuneoverlege etter festen på Havneterminalen:

– Viktig at man fortsatt har fokus på smittevern

Søndag hevdet Pustuka at de hadde kontroll på smittevern under lørdagens avslutningsfest, til tross for videoer i sosiale medier som viste et tettpakket dansegulv.


Støttes av loven

I e-posten heter det at alle som arrangerer kurs med støtte fra et studieforbund har rett til gratis offentlige undervisningslokaler. I dette tilfellet kommer støtten fra Musikkens studieforbund.

– Vi kan ikke anmelde kommunen for dette akkurat. Det er en lovpålagt greie, men det er klart at rektorene samtidig har rett til å nekte oss å bruke lokalene dersom de skal bruke det selv, sier Seljebakk.


Her danser folk tett i tett på Heidi's: – De lever som om denne pandemien ikke eksisterer

Heidi's Bier Bar forklarer hendelsen med at det var et forsøk på å gi mindre grupper sjansen til å danse til én sang.


– Forstår bekymringen

Pål Jentoft Johnsen, konstituert enhetsleder innenfor kultur i Tromsø kommune, sier at de er opptatte av å ha øvingsfasiliteter tilgjengelig for kor, korps og orkestre.

– Jeg har forståelse for bekymringen musikkrådet har. Vi ser på løsninger, men man må huske på at selv om skolene åpner opp lokalene, så er det ikke sikkert at det egner seg for enkelte foreninger, sier Johnsen og sikter til smitteverntiltakene.

Han får støtte fra Grete Ollila, seksjonsleder for skole og voksenopplæringen.

– Vi har stor interesse for å legge til rette for kor og korps slik at de skal kunne øve. Vi ønsker å ha et rikt og godt kulturliv i byen og jeg er sikker på at vi vil få på plass en løsning, sier Ollila.

I en e-post sendt i juni fra Marit Stensen, avdeling for oppvekst og utdanning, til rektorene i Tromsø kommune, står det følgende:

«Flere av våre korps opplever utfordringer med tilgang til øvingslokaler på våre skoler pga. korona. Det kommer derfor nå ut en presisering om at korpsøving er tillatt, så lenge smittevernfaglige råd følges. Dette er avklart med smittevernoverlege.»

iTromsø har ikke lyktes i å få en kommentar fra Stensen.


Slik så det ut da Pustuka rundet av på Havneterminalen lørdag: –Vi overholdt smittevernreglene

En video fra avslutningsfesten til Pustuka på Havneterminalen, viser et stappfullt dansegulv. Arrangementet selv mener de overholdt reglene for smittevern.