Jens K. Styve (48) vant stor tegneseriepris: – Nå trenger jeg ikke å gå rundt og håpe mer

Tegneserieskaper Jens K. Styve (48) har drømt om å vinne den norske tegneserieprisen SPROING siden han var 14 år. Nå må han finne seg en ny drøm.

SPROING-VINNER: Etter tre år som nominert, vant endelig tegneserieskaper Jens K. Styve den gjeve prisen for sin tegneseriestripe «Dunce» nå i helga. Samme dag lanserte han sin nye bok «Dunce - Apokalypse snart»   Foto: Ronald Johansen

kultur

SPROING-prisen er en norsk tegneseriepris som har blitt delt ut siden 1987 for å fremme litterær kvalitet, bredde og økt interesse for tegneserier utgitt i Norge.

Styve var 14 år da prisen kom, og 17 år første gang han hadde en tegneserie på trykk. Da han dro til Oslo på prisutdelingen på lørdag, var det tredje året på rad at han var nominert for tegneseriestripa «Dunce».

Det var derfor en lettelse å endelig vinne.

– Sproing har en lang liste over veldig gode vinnere, og det var deilig å endelig vinne. Nå trenger jeg ikke å gå rundt og håpe mer på at jeg en dag skulle få en slik pris.

– Å få en slik anerkjennelse er en stor motivasjon for å jobbe hardt og få serien enda bedre, sier tromsøværingen med vestlandsk dialekt.


Scenograf Mari Lotherington (32) har to premierer i Tromsø neste uke: – Jeg liker å ha små hemmeligheter som jeg gjemmer bort i rommet

Mari Lotherington (32) har en drøm om å sette opp Hedda Gabler på en hovedscene en plass. I mellomtiden koser hun seg med å plassere hemmeligheter nøye på scenen, og håper at du legger merke til dem.


Selvbiografi innblandet masse bløff

Styves nynorske tegneserie «Dunce» går fast i Klassekampen seks dager i uker, i tillegg til et titalls aviser. I april ble det offisielt at hans to bøker av humorstripen var solgt til utlandet, allerede før den andre boka var utgitt.

Ifølge Styve er «Dunce» en halvveis selvbiografisk tegneseriestripe blandet inn med masse bløff. Karakteren går for det meste med en dunce-hatt, en dumrian-hatt, som man brukte i skammekroken før hvis man hadde gjort noe dumt.

– Det er på en måte en satire om en fyr som ligner litt på meg og livet i noe som ligner Tromsø. Hatten er der fordi man føler seg jo litt dum av og til.


«Dunce» reddet av Klassekampen etter Dagbladet-dumpinga

Fra mandag skal Styve levere seks striper i uka for avisa.


17.897 tegneseriestriper

Til nå har Styve laget 750 striper av «Dunce». Hans store inspirasjon om dagen er Knøttene, den klassiske stripa av Charles M. Schulz, med 17.897 tegneseriestriper utgitt alt i alt.

– Da jeg begynte å lage striper bestemte jeg meg for at jeg måtte lese alle stripene av Knøttene. Jeg har også lest alt av Tommy og Tiger'n, men det gikk fort. De har jo ikke over 10.000 striper. Pondus og Lunsj står også på lista over det jeg skal lese alt av.

Styve forteller at tegneserie-markedet i Norge er under vekst, med veldig mange gode, aktive tegnere.

– Det er en vekst i kvalitet og i mengden norske serier, og det er veldig gledelig å ha så mange norske kolleger man kan bli inspirert av.


Kunstnerne fikk ekstraordinære midler på grunn av korona. Resultatet har blitt en interaktiv forestilling

Når danseforestillingen «LuxTempus» settes opp utenfor Tromsø Kunstforening denne uka, håper de på å vekke oppmerksomheten til de som går forbi.


En ny drøm

Som vinner av tegneserien-prisen vinner man heder og ære, en diplom og en springfjær-statuett formet som bevegelsen "SPROING", kjent og brukt av de fleste tegneserieskapere.

– Må du få deg en ny drøm nå?

– Ja, jeg gleder meg med iallfall til at Dunce skal ut både på fransk og italiensk. Det er jo en drøm at det skal gå bra i de landene og at folk vil kjøpe bøkene.