Flere tromsøkunstnerne får plass på Nasjonalmuseet: – Det er en ære å få være med

1.100 kunstnere sendte inn bidrag til åpningen av det nye Nasjonalmuseet. Av dem ble 150 plukket ut. Blant dem er seks tromsøkunstnere.

UNG OG LOVENDE: Kunstner Elina Waage Mikalsen (28) lager performativ kunst og lydverk til åpningen av nasjonalmuseet. Her er Mikalsen under Lofoten Sound Art Symposium.  Foto: Kjell Ove Storvik

kultur

Tromsøværingen Maija Liisa Björklund (33) får nasjonalmuseet som galleri. Hun er en av flere tromsøkunstnere som skal bidra under åpningen av det nye Nasjonalmuseet.

– Det er en ære å få være med. Jeg er bare en liten del av den store bredden av god kunst som lages i Tromsø og Nord-Norge, sier Björklund.

Billedkunstneren er et produkt av kunstakademiet i Tromsø.

– De siste 15 årene har det vært en oppblomstring av kunstnere og visningssteder i Tromsø. Noen vil kalle det for en gullalder. Jeg håper dette kan bidra til at politikere og tromsøværinger får opp øynene for det rike kunstmiljøet i byen – at de forstår hva vi må ta vare på, sier Björklund.

Hun skal bidra med et verk som handler om tradisjonskunnskap og det kvenske i samtida. Nasjonalmuseet viser fram kunstnere som ikke er kjøpt inn av nasjonalmuseet allerede. Björklund, sammen med blant annet Synvis Nordin, er en av få fra Tromsø som får verket sitt vist fram under åpningen.

GULLALDER: Tromsøværingen Maija Liisa Björklund er en av få kunstnere som er utvalgt til å vise fram kunsten sin under Nasjonalmuseets åpning. Hun mener kunstmiljøet i byen har gjennomgått en gullalder de siste 10-15 årene.  Foto: Liisa Koivulehto

Tromsøkunsteren får sitt verk på det nye Nasjonalmuseet

Når Nasjonalmuseet åpner dørene sine igjen er det med en rekke verk de aldri har utstilt tidligere. Blant dem tromsøkunstneren Synvis Nordins verk «Heksebrenning».


Vidde på museumstaket

En annen tromsøkunstner er Joar Nango (41). Han er utdannet arkitekt og lager blant annet skulptur og installasjonskunst. Han har arbeidet i ett år med et bestillingsverk fra nasjonalmuseet.

– Jeg lager et lite stykke vidde på taket til det nye nasjonalmuseet. Et verk som diskuterer landskap og menneskelige inngrep, og hvilke type spor arkitektur er i landskapet, sier Nango.

Den nest yngste kunstneren som skal bidra fra Tromsø er musiker og performativ kunstner Elina Waage Mikalsen (28). Hun har gått på musikklinja ved Kongsbakken Videregående Skole, Nordland Kunst- og Filmhøgskole og tar master ved kunstakademiet i Oslo.

YNGST: Kunstner Elina Waage Mikalsen (28) lager performativ kunst og lydverk til åpningen av nasjonalmuseet.  Foto: Privat

– Jeg er superglad for å være i en så fin gjeng med tromsøkunstnere. For meg var det aldri et mål å få et verk på Nasjonalmuseet eller å bli kunstner, men jeg har aldri vurdert noe annet enn kunst og musikk og derfor ble det det, sier Mikalsen.

Hun har visst lenge at hun skulle bidra med et lydverk, men har ikke kunnet si noe.

– Jeg har måttet vente til det skulle offentliggjøres. Det er superspennende, veldig gøy, og fint å se så mange nye navn, sier Mikalsen.

Aktuell på kunstforeninga

Kristin Tårnes (35) skal også bidra til Nasjonalmuseets åpning.

– Det er nok ikke så ofte man som kunstner får stille ut på Nasjonalmuseet. Det er jeg glad for å få muligheten til, sier Tårnes.

ATKUELL: Tromsøkunstner Kristin Tårnes (35) skal vise en av sine mange videoinstallasjoner under åpningen av det nye Nasjonalmuseet. Her står hun på toppen av trappa og ønsker publikum velkommen inn. Hun har for tiden utstilling på Tromsø Kunstforening.  Foto: Privat

Til Nasjonalmuseet skal bidra med en videoinstallasjon kalt «Still tiden» som opprinnelig ble laget for helsesenteret i Kåfjord kommune.

– I en så liten kommune er alle helsetjenester samlet. Avdelinger fra fødsel til død. Filmen handler om vår følelse av tid, og hvordan det endrer seg, sier Tårnes.

Hun flyttet til Tromsø for mange år siden for å drive kunstnerfellesskapet Kurant. For tiden kan du se kunstutstillingen hennes på Tromsø Kunstforening.

25 år gammel kunstner

Den yngste av de utvalgte tromsøkunstnerne som får plass på Nasjonalmuseet når det åpner dørene, er Andrea Conradsen (25). Condradsen er født og oppvokst i Tromsø, og er en del av performancegruppen Skitzosatan.

Gruppen søkte ikke om plass, men ble valgt ut av utstillingens kuratorer.