Mange barn har aldri fått oppleve teater fordi de er annerledes. Det skal Hålogaland Teater gjøre noe med.

12. september starter Hålogaland Teater med sitt pilotprosjekt «Relækst teater» for de barna som ellers ikke får mulighet til å se teater.

«RELÆKST TEATER»: Navnet til pilotprosjektet kommer fra det engelske konseptet «relaxed theatre». Prosjektleder Ulrikke Benestad Fuller-Gee forteller at det har blitt spilt «relaxed» forestillinger i England i over 15 år.  Foto: Jan Fredrik Frantzen

kultur

«Relækst teater» er et konsept hentet fra England som tilrettelegger og åpner opp teatret for barn med utfordringer, barn som har behov for litt løsere rammer.

Kanskje lager barnet lyder eller har tics, kanskje er det vanskelig å sitte i ro, kanskje barnet blir engstelig av mange mennesker i et mørkt rom, eller får epileptisk anfall av plutselige lyder eller strobelys.

– Noen foreldre kvier seg for å ta barnet sitt med på teater fordi de tenker at barnet ikke passer inn som teaterpublikum, og de ikke vil plage andre. Teatret er rett og slett ikke tilrettelagt for disse familiene, og det er det vi ønsker å gjøre noe med, sier leder for prosjektet, Ulrikke Benestad Fuller-Gee.


Uteteater sett fra vinduet: – Jeg håper og tror at dette blir å leve lenge i barna

Da samfunnet ble stengt ned, oppdaget regissør Katrine Strøm at barna hennes fant en ny måte å leke med vennene sine på – gjennom vinduet. Det inspirerte henne til å lage barneforestillingen «Utsikt».


Ikke egnet som teaterpublikum

Det hele startet med at Benestad Fuller-Gee var på en kafé i Tromsø rett før juletider og overhørte en samtale mellom noen en gruppe som snakket om HT-forestillinga «Et juleeventyr», at de gledet seg til å gå på det som nå var blitt en juletradisjon.

En av mødrene fortalte da at hun ikke hadde tatt med barna på forestillingen ennå fordi de hadde noen utfordringer som gjorde at ikke var egnet som teaterpublikum, at dette var en sorg hun bar på.

– Jeg syntes det var så grusomt å overhøre den samtalen. Å høre at noen ikke følte at de hadde plass i teatret, at det er noen barn der ute som aldri har fått oppleve teater fordi de er annerledes, gjorde vondt, sier prosjektlederen som var gravid på tidspunktet.

Guide med «triggerliste»

Benestad Fuller-Gee tok disse tankene med tilbake til teatret og kom i snakk med inspisienten Johanna, som har studert teater i England. Hun nevnte «relaxed theatre», og slik begynte ballen å rulle.

Ett og et halvt år med kunnskapsinnhenting, planlegging og forberedelser er ballen nesten i mål.

«Relækst teater» har et roligere lydbilde, litt lys på i salen, åpne dører, flere ikke-uniformerte verter, en chill out-sone utenfor i foajeen. De som skal på forestilling vil også bli tilsendt en guide som blant annet inneholder en «triggerliste» som kan forberede publikum på scener med for eksempel sterkt lys eller plutselige lyder.


– Guiden skal forberede og gi et tydelig bilde av hva man kan vente seg. Den inneholder er en visuell guide av hele reisen fra man kommer inn til teatret, gjennom hele forestillinga, og til man drar hjem igjen. Den inneholder også handlinga i stykket med bilder og enkle setninger, og en presentasjon av karakterene og om det vil skje noe skummelt, for eksempel. Det gir en forutsigbarhet som kan gjøre det tryggere å delta.


Anmeldelse av «Pitbull-Terje og kampen om barnevernet» på HT:

Deilig barnslig tegneserie-teater

«Pitbull-Terje og kampen om barnevernet» på Hålogaland Teater er en morsom og sår forestilling som fenger – for det meste.


Håper flere hiver seg med

Hålogaland Teater er de første i landet til å tilby denne type forestilling. Pilotprosjektet har et treårig perspektiv, og har i første omgang fokus på barn. I fremtiden håper teatret at dette kan bli en forestilling for voksne også.

– Målet er at det skal bli et fast tilbud for alle forestillingene våre, men vi har startet med. Vi håper også at flere nordnorske institusjoner hiver seg med, om så bare litt – at de for eksempel har en visuelle guide til barneforestillinger, sier Benestad Fuller-Gee.

Første forestilling ut er «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet» 12. september. I desember skal det gjentas med «Piken med fyrstikkene».

– Vi vet jo ikke hva som vil møte oss vi heller, men vi er så forberedt som vi kan være. Vi kan ikke tilrettelegge for alle, men vi kan åpne opp for flere. Det er tanken.


Jakob Stabell (21) er den tredje fra Lille HT som på kort tid har kommet inn på Teaterhøyskolen: – Det er en litt uvirkelig følelse

Jakob Stabell fra Tromsø forsøkte å komme inn på Statens Teaterhøyskole i fjor og i forfjor. I år var han en av de 731 som søkte – og en av de ti som kom inn.