Filmklubben satser på nytt filmsemester tross korona

I vår fikk Tromsø Filmklubb bare vist 11 av 25 filmer før de måtte avslutte semesteret på grunn av korona-situasjonen. Nå starter klubben nytt semester med fokus på smittevern.

FILM OM DEMENS: "Vær her" beskrives som en varm og nær film om tre menneskers hverdagsliv, om redselen for å miste kontrollen og om hvor viktig relasjoner er.   Foto: Euforia Film

kultur


Filmklubben tar både smittevern og smittesporing på alvor og satser derfor på forhåndssalg av medlemskap på klubbens nettside.

– Vi måtte lage et helt nytt billettsystem hvor man melder seg inn i filmklubben på nett for å unngå kø og kontakt før visningene, sier Espen Olaisen, leder i Tromsø Filmklubb.


Lanserer samisk superheltfilm på TIFF - men den er ikke laget ennå

I 2023 kommer TIFF til å vise den aller første barnefilmen på samisk, men ingen vet hva filmen skal handle om.


Flyttet til høsten

Olaisen viser til at de som filmklubb er pålagt å ha medlemslister, noe som gjør det lettere å holde orden på hvem som har vært på visningene. Det holder å oppgi navn og medlemsnummer i døra på Verdensteatret hvor filmklubben har visninger onsdager og lørdager.

Filmklubben viser vanligvis 25 filmer hvert vår- og høstsemester, men 2020-sesongen blir sterkt amputert som følge av koronapandemien. I høst står 15 filmer på programmet, 14 av dem skulle vært vist i vår.

På høstens filmklubbprogram står også film- og TV-quiz i kafeen på Hålogaland Teater, med start mandag 7. september. Første filmvisning blir imidlertid ikke før onsdag 23. september med visningen av den norske dokumentarfilmen «Vær her». Filmen vises i samarbeid med Demensdagene i Tromsø som har 10-årsjubileum i år. Årets tema er «Å leve med demens – forebygging og tidlig innsats».


Martha Otte tildelt ærespris av Norsk filmkritikerlag

Fredag delte Norsk filmkritikerlag ut sine priser. Martha Otte, som har styrt TIFF i 15 år, får tildelt æresprisen Budbringeren.


Konkurranse

– Vi bruker å samarbeide med andre organisasjoner i forbindelse med visningene, for eksempel Demensforeningen og Sosiologiforeningen som i høst, sier Olaisen.

Selv om også filmklubben må konkurrere med populære strømmetjenester som Netflix og HBO om publikums oppmerksomhet, håper filmklubblederen publikum er åpne for nye og ukjente filmopplevelser på Verdensteatret. Ved å vise noen kjente og populære filmer håper han det kan føre til at publikum oppdager andre, mindre kjente filmer.


Nordnorsk kortfilm vant stor amerikansk pris – er den andre filmen fra Nord-Norge som kan vinne en Oscar i år

Kortfilmen «Ivo» stakk sist helg av med den gjeve prisen Grand Prize under amerikanske Rhode Island International Film festival. Filmen er dermed kvalifisert til å søke om å bli Oscar-nominert.


Filmtema

Filmklubbens medlemmer kan i tillegg til norske «Vær her» se fram til moderne klassikere som «Oldboy» fra Sør-Korea som inngår i temaet «Mennesker på randen» og «Siste vitne» i temaet «Paranoia». Flere filmer av regissøren Amy Heckerling, blant annet «Se. han snakker» og «Clueless», står også på programmet,

– Filmprogrammering er spennende og vi satser på å ha temaer, blant annet nå med kvinnelige regissører, menneskelige tilstander og paranoia. Vi prøver å ha et variert filmprogram og unngå kommersiell amerikansk film, men vi må ha noen filmer som trekker litt folk, sier Espen Olaisen.