Novellecup

Idas hageslange inspirerte henne til å skrive novelle

Mange kjenner Ida Zachariassen Sagberg som en av byens beste litteraturformidlere. Nå er det hennes egen tekst som skal formidles. Hennes novelle om en mann med hageslange er plukket ut til Novellecup.

KLAR FOR KAMP: Ida Zachariassen Sagberg fikk endelig tid til å skrive selv og ble plukket ut til Novellecup med novellen "I want to believe".   Foto: Privat

kultur

Ida Zachariassen Sagberg (36) kan man regne som en ringrev i bokbransjen. Hun har jobbet 13 år i bokbutikk og mange har møtt på henne på Ark i Storgata, i Alta og senest på Norli på Nerstranda. Hun har også gitt ut ei novellesamling og nå er hun rådgiver i Troms og Finnmarks fylkesbibliotek. Mange har fått lesetips fra Sagberg, men nå er det Sagbergs egen tekst som skal bli lest.

Nærmere 90 bidrag kom inn til årets Novellecup og Sagberg er en av de åtte som er plukket ut til å delta i konkurransen. Hennes novelle «I want to believe» starter med en mann som spyler terrassen med en hageslange.

«Nå sto han og spylte treverket og lurte på om det egentlig gjorde terrassen mer ondt enn godt, det han holdt på med. Hva skulle han egentlig med en tredve kvadrats platting helt aleine i Øst-Finnmark?»

– Teksten handler om å være på en ny plass etter å ha forlatt noe etablert. Det handler om en ung mann, som har hatt sitt liv med sine faste rutiner og nå prøver han å bygge seg en ny tilværelse, mens det samtidig er noe fra fortida som ligger og ulmer, sier Sagberg.


Novellecup er i gang: Her kan du stemme på din favoritt!

Hvilken novelle mener du fortjener å vinne? Her kan du lese de to novellene som kjemper om seieren i finalen i årets Novellecup.


Bruker konkrete handlinger

Hun sto selv og spylte terrassen med hageslangen da hun fikk ideen til novella.

– For meg er det viktig å ta utgangspunkt i noe konkret, som et sted eller ei handling. Det første som slo meg var dette tydelige bildet av strålen fra hageslangen mot treverket. Så jobbet jeg systematisk med dette og så etter symbolikk. Hva er skjørt og kan bli sterkere? Og så liker jeg å skrive om hovedpersoner som er ulik meg selv, men jeg bruker kulisser fra min egen hverdag, sier Sagberg.


Dette er finalistene til årets Novellecup: – Det har vært et jevnt og høyt nivå

Nå er de åtte novellene plukket ut til Norges største litteraturkonkurranse - Novellecup.


Litteratur har vært en stor og viktig del av hennes liv og yrkesliv. Som butikksjef hadde hun ikke tid til å skrive selv, men Novellecup ga henne anledningen til å sette seg ned foran tastaturet igjen.

– Det har alltid vært drømmen å kunne leve av skrivinga. Jeg ga ut ei novellesamling i 2011, og egentlig var målet å jobbe 50 prosent som selger i bokbutikk og så skrive 50 prosent. Da jeg begynte som butikksjef, så var det så artig å få jobbe med å formidle litteratur. Men etter fem år merket jeg at overskuddet jeg tidligere hadde til å skrive, var borte. Det var også en av grunnene til at jeg byttet jobb. Denne novella er det første jeg har skrevet på fem år, forteller Sagberg og legger til:

– Bare det å bli valgt ut blant de åtte i Novellecup ga meg inspirasjon og motivasjon til å sette meg ned å skrive mer.

Håper mange stemmer

Hun fulgte med på Novellecup i fjor og synes konkurransen viste at det er et konsept som fungerer godt.

– Jeg synes de forfatterne var så modige som turte å delta og lot folk lese tekstene sine. Novellecup klarte å skape så mye engasjement. Det gjør at flere folk kan se hvor mange som skriver og har kreative tanker i seg. Da jeg fikk beskjed om at jeg var plukket ut til årets Novellecup, så var det med skrekkblandet fryd. Jeg er nervøs, men mest av alt gleder jeg meg og håper at mange leser novellene og stemmer. Det er slik vi får synliggjort litteraturen, sier Sagberg.

Novellecup starter tirsdag 13. oktober. Alle novellene og forfatterintervjuene kan du lese på itromso.no – og da kan du stemme fram den novellen du selv liker best.


Dette er Novellecup:
 • En cup der én og én novelle kjemper mot hverandre. Den med flest stemmer vinner.
 • Av nærmere 90 innsendte bidrag, er det 8 som er plukket ut til Novellecup.
 • Etter første runde går fire noveller videre til semifinalen.
 • Etter semifinalen skal to noveller kjempe i en finale. Den novellen med flest stemmer vinner Novellecup.
 • Vinneren blir kåret under litteraturfestivalen Ordkalotten, fredag 6. november.
 • Det er iTromsø og Ordkalotten som arrangerer Novellecup og Sparebank1 Nord-Norge gir 50.000 kroner til vinneren.
 • Novellecup er Norges største litteraturkonkurranse og ble arrangert for første gang i fjor. Man må ha nordnorsk tilknytning for å kunne delta.


Disse er med i Novellecup 2020
 • Ane Solvik Grydeland (48) med novellen «hashtagdenfølelsen»
 • Kjartan Lorntzsen (25) med novellen «Smil og le»
 • Hedda Ignathe Hemmingsen (18) med novellen «Manngard»
 • Ida Zachariassen Sagberg (36) med novellen «I want to believe»
 • Tone Nilsen-Bie (44) med novellen «Isolasjon»
 • Monika Steinholm (37) med novellen «Under huden»
 • Karin Rødøy (36) med novellen «Line»
 • Marianne Lauritsen (24) med novellen «Agurkplanten»