Novellecup

Tromsøforfatter Monika Steinholm: – Denne sjangeren føler jeg meg hjemme i

En av byens meste kjente forfattere, Monika Steinholm, valgte å omskrive en roman for å kunne delta i Novellecup. Nå er hennes familie- og kjærlighetsdrama plukket ut til konkurransen.

PRODUKTIV: Forfatter Monika Steinholm har mange jern i ilden for tiden. Et av dem er Novellecup.   Foto: Miriam Leiros

kultur

De fleste kjenner Monika Steinholm som barne- og ungdomsbokforfatter, med bøker som «Fuck verden», «Nærmere kommer vi ikke» og bokserien «Ankh». Da hun i sommer skulle begynne å skrive på en ny roman, var målet en helt ny sjanger – en thriller.

– Jeg hadde tenkt å skrive en thriller, men i løpet av sommeren dyttet det seg fram et familiedrama og kjærlighetshistorie. Historien vokste seg fram i hodet mitt, og derfor dyttet jeg bort thriller-ideen. Thriller høres så tungt ut. Jeg føler meg mye mer hjemme i kjærlighetssjangeren, sier Steinholm.


Novellecup er i gang: Her kan du stemme på din favoritt!

Hvilken novelle mener du fortjener å vinne? Her kan du lese de to novellene som kjemper om seieren i finalen i årets Novellecup.


Familiedrama

Historien som vokste fram har blitt til novella «Under huden». Hele novella kan leses på itromso.no fra 13. september, og her er et utdrag:

«Hedda sa ingenting. Hun strevde med å svelge klumpen som vokste seg større og større i halsen. Det kjentes som om hun skulle kveles. Hun lukket øynene og pustet inn lukta av pinnekjøtt. Den fikk henne nesten til å føle at alt var vanlig, at far satt i stolen foran TV-en med en avis i fanget. Smilet hans som lagde fine linjer rundt øynene hver gang han fikk øye på henne. Men far var ikke der. Stolen hans sto foran en annen TV, avisa var byttet ut med meningsløse talkshow og øynene var rødsprengte.»

– Novella handler om Hedda, som har kommet hjem på besøk til mora og stefaren og så er det et eller annet i det forholdet. Hun har også ganske mye eldre enn stebroren, men man aner at det har skjedd noe tidligere. Man får også et tilbakeblikk på første gangen de møttes. Det er et lite familiedrama, forklarer Steinholm.


Dette er finalistene til årets Novellecup: – Det har vært et jevnt og høyt nivå

Nå er de åtte novellene plukket ut til Norges største litteraturkonkurranse - Novellecup.


Tre utgivelser på tre måneder

Hun er den eneste av deltakerne i Novellecup som lever av å være forfatter og er inne i ei svært produktiv tid. I august ble romanen «Ikke akkurat lykke» utgitt, i september ble siste boka i «Ankh»-serien utgitt (nummer seks), i oktober utgis det ei novellesamling der hun har ei novelle. I tillegg skriver hun på en roman og deltar i Novellecup.

Romanen hun jobber med er den samme historien som i novella «Under huden». Det vil si at de som liker novella som er med i Novellecup, får vite mer om hvordan det går med hovedpersonen.

– Jeg satt og jobbet med manuset til en roman og da tenkte jeg at det passet bedre som ei novelle. Teksten jeg sendte inn var tenkt som det første kapittelet, så jeg trikset og fikset litt på det. Forlaget har ikke lest det jeg har skrevet enda, så det kan jo hende de kaster det i søpla. Men jeg har et mål om å kunne gi den ut til neste år, sier Steinholm.

Ikke til topps i fjor

Hun sendte inn ei novelle til Novellecup i fjor. Da kom det inn over 100 tekster og hun ble ikke plukket ut blant de åtte. I år ville hun prøve seg på nytt med en ny tekst.

– Jeg synes det er et spennende konsept og jeg synes det er artig at det er cup og konkurranse. Det er jo litt skummelt også, men vanligvis i skrivekonkurranser så er det en jury som bestemmer hvem som vinner. Her er det mye mer åpent, sier hun.


Dette er Novellecup:
 • En cup der én og én novelle kjemper mot hverandre. Den med flest stemmer vinner.
 • Av nærmere 90 innsendte bidrag, er det 8 som er plukket ut til Novellecup.
 • Etter første runde går fire noveller videre til semifinalen.
 • Etter semifinalen skal to noveller kjempe i en finale. Den novellen med flest stemmer vinner Novellecup.
 • Vinneren blir kåret under litteraturfestivalen Ordkalotten, fredag 6. november.
 • Det er iTromsø og Ordkalotten som arrangerer Novellecup og Sparebank1 Nord-Norge gir 50.000 kroner til vinneren.
 • Novellecup er Norges største litteraturkonkurranse og ble arrangert for første gang i fjor. Man må ha nordnorsk tilknytning for å kunne delta.


Disse er med i Novellecup 2020
 • Ane Solvik Grydeland (48) med novellen «hashtagdenfølelsen»
 • Kjartan Lorntzsen (25) med novellen «Smil og le»
 • Hedda Ignathe Hemmingsen (18) med novellen «Manngard»
 • Ida Zachariassen Sagberg (36) med novellen «I want to believe»
 • Tone Nilsen-Bie (44) med novellen «Isolasjon»
 • Monika Steinholm (37) med novellen «Under huden»
 • Karin Rødøy (36) med novellen «Line»
 • Marianne Lauritsen (24) med novellen «Agurkplanten»