Sofie (18) fikk kulturstipend etter seks år med mye arbeid for lite penger: - Revy gjør at man kan «gi litt faen».

Torsdag ble Tromsø kommunes kulturstipend delt ut.

STIPEND: Anna Näumann (26) (foran til venstre), Kevin Berro (19) og Sofie Lauritzen (18) mottok kulturstipend fra Tromsø kommune. Bak er Sif Vik, plan- og prosjektleder på Tvibit, og ordfører Gunnar Wilhelmsen.  Foto: Jørn Myreng

kultur

Torsdag delte Tromsø kommune ut kulturstipend for kunstnere og kulturarbeidere, samt ungdommens kulturstipend, som begge var på 25.000 kroner.

I år fant juryen ut at kulturstipendet for ungdom skulle deles mellom Sofie Lauritzen (18) og Kevin Berro (19).

«Sofie Lauritzen har deltatt aktivt i samtlige skolerevyer i Tromsø. Hun har et engasjement og et pågangsmot som juryen har lagt merke til, og det er meget positivt at hun arbeider for at så mange som mulig skal få delta i revytradisjonen. I tillegg spiller hun i band og er aktiv på mange fronter i kulturlivet i Tromsø» og «Kevin Berro er en driftig tilrettelegger og skuespiller som også er aktiv på mange ulike arenaer. Han legger til rette for andre, bidrar positivt i de miljøene han deltar i og er en stor kreativ ressurs i ungdomskulturmiljøet i Tromsø», står det i juryens vurderinger.


Frp vil strupe kultursektoren for å finansiere velferd for eldre: – Vi er de eneste som tør å gjøre skikkelige kutt

- Folk får betale for lek og moro sjøl, formaner Frp, når de nå presenterer sitt alternative kommunebudsjett.


Godt å få anerkjennelse

Mens Berro ikke kunne møte opp på Tvibit, hvor overrekkelsen fant sted, grunnet familiære årsaker, mottok Lauritzen blomster fra ordfører Gunnar Wilhelmsen og plan- og prosjektleder på Tvibit Sif Vik.

– Det er veldig kult å få en slik anerkjennelse og at folk legger merke til arbeidet. Det er veldig mye arbeid for lite penger, sier Lauritzen til iTromsø.

Hun har vært involvert i samtlige revyer i Tromsø i løpet av de siste seks årene, og liker å se hvordan revydeltakerne utvikler seg.

– Ungdomsskolen er en sår tid hvor mange kanskje sliter med å finne seg selv. Revy gjør at man kan «gi litt faen». Man ser utviklingen til dem som er med. Det er folk som nesten ikke tør å snakke i starten også ender det med at de står på scenen foran et publikum, sier Lauritzen.

– Hvordan har utviklingen i revymiljøet vært siden du startet?

– Man ser dessverre at interessen har gått ned og at færre vil delta. Det kan være av at folk opplever mer stress i hverdagen. Man merker at det trengs mer engasjerte folk.


Tromsø-gamernes dom over årets største spillopplevelse: – Et utrolig vakkert spill

Tvibits spillguruer Ismet Bachtiar og Bjørn Giswold har i mange år ventet på lanseringen av spillet «Cyberpunk».


Vil ut i verden

18-åringen ønsker å bruke stipendet på 12.500 kroner til å utdanne seg.

– Jeg har søkt på diverse utdanninger. For meg er det uaktuelt å gjøre noe annet enn kultur. Jeg ønsker å dra ut i verden og komme tilbake med masse livserfaringer, og passe på at kulturlivet i Tromsø opprettholdes, sier Lorentzen.


Åpner eget ungdomshus i sentrum. Ønsker å tilby det som er viktig for de mellom 13 og 25

Tromsø Røde Kors åpner et eget ungdomshus i Kaigata. Med matservering, åpen scene og litt gaming håper de å nå ut til ungdommer mellom 13 og 25 år.


Film om Tromsøyas kystlinje

Anna Näumann (26) mottok kulturstipendet for kunstnere og kulturarbeidere på 25.000 kroner.

«Stipendet skal brukes til prosjektet «Coast Collaboration» hvor hun inviterer inn aktører med tverrfaglige bakgrunner til å utforske sameksistensen mellom arter som deler på habitatet langs kystlinja», skriver juryen i sin begrunnelse.

Ifølge Näumann kommer prosjektet til å bli en workshop som skal bli til en liten film.

– Det er veldig viktig for meg å få dette stipendet. Med økonomisk støtte vil man ha mulighet til å sette av tid til prosjektet, sier Näumann.


Bred politisk enighet om å droppe kulturkutt - vil verne om tilbudet til barn og unge

4.622.000.000 kroner. Så mye penger skal Tromsø kommune bruke neste år for å gi innbyggerne helse- og omsorgstjenester, skole, barnehage, kultur og tekniske tjenester. For å nevne noe av det kommunale tjenestetilbudet.


– Anerkjennelse

Gunnar Wilhelmsen og Sif Vik roser vinnerne av stipendene.

– Jeg er veldig for kreativitet og pågangsmot blant ungdom, og det er viktig at de også får anerkjennelse, sier ordføreren.

– Å dele ut ungdomsstipendet er fantastisk når man ser at de kommer seg videre. Det er også fint at ikke bare dem på scenen får anerkjennelse, men også dem som står bak, legger Vik til.