TIFF blir heldigital

Årets utgave av filmfestivalen, med unntak av utekinoen på Stortorget, vil foregå digitalt.

ENDRINGER: Festivalsjef Lisa, Hoen ønsket de mange oppmøtte på Stortorget velkommen til fjorårets festival. I år blir TIFF digital.  Foto: Eline Grønvoll

kultur

Det skriver Tromsø internasjonale filmfestival i en pressemelding søndag formiddag.

– Den siste ukes innstramminger i nasjonale smittevernsrestriksjoner har gjort situasjonen veldig vanskelig. Vi har derfor, med svært tungt hjerte, tatt følgende avgjørelse: Hele TIFF 2021 – med unntak av utekinoen på Stortorget – vil foregå digitalt, sier festivalsjef Lisa Hoen.


Tromsø først i Norden med lansering av nytt, inkluderende kulturkonsept

Nyskapningen «Relæxt» er utviklet i samarbeid med UiT. I dag ble historiens første program lansert på Hålogaland Teater.


Håper på TIFF-stemning i stua

I pressemeldingen skriver TIFF at de ikke ønsker å bidra til at smittesituasjonen endrer seg i negativ retning, selv om koronasmitten i Tromsø er lav.

– Det er ingenting vi vil mer enn å vise film på kino for vårt trofaste publikum. Men situasjonen og tidsaspektet er dessverre blitt for utfordrende. Vi er midt i en pandemi, og liv og helse kommer først. Nå håper vi folk får TIFF-stemning hjemme i stua i stedet, sier Hoen.

Filmfestivalen skriver i pressemeldingen at de ikke ønsker å gå imot regjeringens anbefaling om å utsette alle arrangementer til etter 19. januar, selv om det er lov å ha opptil 200 personer i lokaler med fastmonterte seter. TIFF starter 18. januar.

Styreleder for TIFF, Kristin Røymo, har følgende kommentar til at beslutningen om å gjøre festivalen heldigital:

– På vegne av styret vil jeg først og fremst berømme den jobben festivalledelsen og staben har gjort i denne situasjonen. Det gjelder for hele planleggingen av festivalen, men særlig innsatsen gjennom den siste uka. Selv om konklusjonen nå er at det ble for knapt og usikkerheten for stor, var det ikke en enkel beslutning for styret å ta. Nå får vi konsentrere oss om å lage verdens beste digitale TIFF, og ikke minst utekinoen, sier Røymo.


Her kan du se presentasjonen av årets TIFF-program

Se programpresentasjonen i opptak her.


Lover flere filmer

I utgangspunktet skulle TIFF tilby 30 av festivalfilmene digitalt. Nå lover TIFF-ledelsen at flere filmer vil komme på plass før festivalstart neste mandag.

– De kommende dagene jobber vi med å avklare digitale rettigheter på flere filmer. Vi vil ikke kunne vise alle filmene vi har i programmet digitalt, men det blir uansett et solid program med kvalitetsfilm, sier Hoen.

Også off screen-programmet med faglige arrangementer for publikum og filmbransje er flyttet over til digitale plattformer. Dette gjelder blant annet Åpningskonferansen, Filmprat, Samtaler om Nord og det ene av to Sidesprang-arrangement i samarbeid med Nasjonalmuseet. Konferansen Xn TIFF derimot er avlyst.

– Vi er lei oss på vegne av både publikum og filmbransjen, som vi vet har gledet seg til et kulturelt lyspunkt i denne tida. Dere skal vite at vi har prøvd så lenge vi kunne å få dette til, men nå måtte vi dessverre ta avgjørelsen, sier Hoen.

I pressemeldingen opplyser TIFF at billettsalgstart er utsatt til torsdag 14. januar. De som har kjøpt klippekort med billetter, kan bruke disse på digitale visninger. Man trenger derimot ikke festivalarmbånd til digitale visninger, så de som allerede har kjøpt dette, kan få festivalarmbåndet refundert, eller overført til neste års festival.