TIFF/Samtaler om nord:

Folk er urolig for hva turismen gjør med Nord-Norge – her kan du følge samtalen om masseturismens pris

Noen betaler prisen for masseturismens inntog i Nord-Norge. UiT-forsker Anniken Førde mener man bør se på hvordan man kan unngå at Nord-Norge kun blir en kulisse for turistene og ikke noe mer.

Hvem betaler prisen for masseturismen som har kommet til nord? En samtale med den islandske filmen «Shore Power» som utgangspunkt.

kultur

«Samtaler om nord» er en serie samtaler som tar utgangspunkt i en film under TIFF. Et av målene med disse samtalene er å ta diskusjonene videre fra kafébordene og kinosalene og ut i samfunnsdebatten.

Torsdagens samtale tar utgangspunkt i den islandske filmen «Shore Power», som viser hvordan turismen har påvirket samfunn og miljø på Island.

Akkurat nå kan det virke som fjern fortid, men i Nord-Norge har turismen eksplodert på ganske få år. Hvordan har dette påvirket Nord-Norge?

- Folks uro for hva turismen gjør med Nord-Norge, må vi ta på alvor, sier UiT-forsker Anniken Førde.

Sametingsråd Silje Karine Muotka kommer også til dagens «Samtaler om nord», som ledes av Samfunnsløftets Geir Bakkevoll.

Vindmøller og forsvarsminister

Hver dag under TIFF arrangeres «Samtaler om nord», med et nytt tema for hver dag. Det er TIFF, Samfunnsløftet, Mediehuset iTromsø, Tromsø kommune og Internasjonalt seminar som står bak arrangementet.

Samtalene starter klokken 12.00 hver dag og passer fint å se gjennom lunsjen – de varer 30 minutter.

Fredag skal atomubåter og vindmøller diskuteres. Forsvarsministeren kommer og må blant annet svare på hva som skjer når sentrale myndigheter tar avgjørelser med store lokale konsekvenser.

Gikk du glipp av de andre samtalene?

Onsdag handlet «Samtaler om nord» om korona og spesialoppdraget disse tre filmskaperne fikk. Den kan du se her:


TIFF/Samtaler om nord:

Slik gikk det da kunstnerne fikk et spesialoppdrag under koronakrisen – følg samtalen direkte her

Hvor var du da landet stengte ned og koronakrisen rammet landet? Disse filmskaperne fikk i oppdrag å fange koronatiden. Her kan du følge samtalen om prosjektet.


Tirsdag handlet «Samtaler om nord» om en utrivelig debatt: nemlig det at nordnorsk ungdom synes at debatten om Nord-Norge er for negativ og at de ikke trives i den. Den kan du se her:


TIFF/Samtaler om nord:

Nordnorsk ungdom synes Nord-Norge fremstilles for negativt – her kan du følge samtalen direkte

Unge nordnorske stemmer sier at de ikke trives i samfunnsdebatten om nord. Her blir de spurt hva de ønsker seg mer og mindre av.