iTromsø inngår samarbeid med Filmavisa Tromsø: – Vi vil engasjere de eldre, lage portretter og vise steder som vekker minner

John Arvid Berger står bak det nye lokalhistoriske filmprosjektet Filmavisa Tromsø, som nå også skal vises på iTromsø sine nettsider.

FILMAVISA TROMSØ: iTromsø publiserer i samarbeid med filmprodusent Polarfox fem episoder av Filmavisa Tromsø på itromso.no. Filmene lages spesielt for de eldre som et tiltak i disse spesielle tider. De passer godt for å se sammen og ta en prat. Her er både by historie og trivelige aktualiteter.

kultur

– Det begynte egentlig litt som et koronapåfunn. Men jeg hadde også et ønske om å jobbe med lokalt stoff, sier John Arvid Berger, filmprodusent i Polarfox og primus motor for prosjektet.

Filmavisa Tromsø består av fem episoder med byhistorie – og litt nåtid. Første episode tar for seg skipsverftet og den kommende bydelen Vervet, andre episode handler om Rødbanken. Så langt er tre av de fem episodene sluppet på nettsiden.


Koronasituasjonen på Østlandet setter storfilmer i Tromsø på vent: – Fortvilende, men forståelig

Nedstengingen i Oslo har ført til at storfilmer som «Heksene» og «The Father» holdes tilbake i Norge.


– Viktig å fange opp de eldres historie

– Målgruppen er hovedsakelig eldre mennesker. Det er viktig å fange opp deres historie. Dette er personer som har opplevd utrolig mye, de er ikke bare gamle mennesker som skal tas vare på. Så vi vil engasjere dem, lage portretter og vise steder som vekker minner, forteller Berger.

Han startet arbeidet med Filmavisa i fjor, og kunne vise første episode i romjulen. Utgangspunktet for finansieringen var koronatiltaksmidler for eldre som ble isolert. Nå er det over ti personer involvert i prosjektet.

Dialogen rundt filmene er like viktig som selve innholdet, mener Berger.

– Visningene skjer jo blant annet i samarbeid med kommunen og eldreomsorgen, og vi prøver å få vist det med besøkstjenesten og til aleneboende. Det er et stort behov for stimulering og aktivitet for våre eldste, og dette er blitt ekstra prekært under koronaen, sier han.


Gir ut bok om Tromsø fra 1900-1940:

Dette er de ti historiske hendelsene tromsøfolk bør få med seg

Da Jonny Hansen i fjor ga ut ei bok om Tromsø fra 1940- til 70-tallet, ble det en braksuksess. Nå følger han opp med ei bok om Tromsø i de fire første tiårene på 1900-tallet. Her er ti historiske hendelser fra denne tida som Hansen mener det virkelig er verdt å merke seg.


Håper nettsiden kan samle folk

Berger håper også at nettsiden kan bli et slags møtepunkt, der folk kan se episodene sammen, og sende inn egne historier.

– Vi er kjempeglade for at iTromsø vil publisere episodene. Da kan vi nå enda flere, og håper mange vil ta nettsiden i bruk.

Trond Haakensen, ansvarlig redaktør i iTromsø, sier Filmavisa er et spennende prosjekt.

– Vi tenker dette kan være noe for mange eldre, i en ganske vanskelig tid, hvor mange er alene i større grad enn de er vant til. Det handler også om muligheten for familie til å ha en fin samtale med de eldre om byen og gamle dager, sier Haakensen.

iTromsø er ikke involvert i produksjonen av Filmavisa, men er kun en videreformidler.

Se første episode her!


Nanna Bergitte Caroline With (1874–1965):

Nordlending, men også mye mer

Det er ikke bare Tromsøs tilflyttede som har gjort mye godt. Det har også Tromsøs utflyttede.